Бразилската супер-богата класа и ексклузивният клуб в сърцето на огнището на коронавируса

 

Връзката между Ковид-19 и обикалящия света бразилски елит показва пропастта между бедни и богати в едно от най-неравните общества в света.

Кънтри клубът в Рио де Жанейро е най-ексклузивният и скъп по рода си в Бразилия – плажно светилище на привилегията и властта, за което само 0.00041% от жителите на страната имат ключ.

Но клубът, основан през 1916 г. от британски изпълнителни директори и посещаван оттогава от каймака на обществото, бе потопен в скръб от пандемията на коронавирус, като възбуди национален дебат за класите и неравенството в едно от най-непропорционалните общества в света.

Известно е, че най-малко 60 души от 850-те бляскави и непрекъснато пътуващи членове на клуба са заразени с Ковид-19, а една от тях, 70-годишната бизнес дама Мирна Бандейра де Мело, е починала и е била положена в земята след погребална церемония, на която е присъствал само синът й. „В нормално време щеше да има милиони на погребението й”, изразява скръбта си Кристиано Бандейра в интервю с бразилското списание Епока.

Анна Мария Рамальо, светски колумнист, която познава починалата от училище, споделя, че е била принудена да се сбогува с приятелката си чрез онлайн служба. „Загубих приятелка, която познавам цял живот. Тя беше толкова специален човек, толкова земен.”

Изглежда коронавирусът е проникнал през вратите от бяло дърво на клуба – само на метри от плажа Ипанема – следобеда на 7 март – въпреки че точно как е станало това, в момента е тема на горчив дебат. Часове по-рано наследниците на бразилското кралско семейство се събрали в близко имение, за да отпразнуват годежа на 31-годишния Педро Алберто де Орлеанс и Браганса – пра-пра-пра внукът на последния бразилски император, Педро Втори – и 26-годишната му партньорка, Алесандра Фрагосо Пирес. Сред гостите са били майката и вторият баща на Пирес, които долетели от дома им в Лондон, други пристигнали от Белгия, Италия и САЩ.

След празненството повечето от 70-те и повече присъствали на обяда били с положителни проби за Ковид-19, включително бащата и дядото на годеницата и лелята на годеника. Трима остават в болницата, в сериозно състояние. „Ужасно е”, споделя един от членовете на семейството, присъствали на честването, но помолил да не бъде назован. „Никой не си е представял, че вирусът ще удари с такава унищожителна сила.”

След обяда няколко души от гостите прекарват следобеда в „провинцията” – и така подклаждат спекулацията, че са подпалили огнището на заразата с коронавирус – твърдение, което е бурно отричано от приятели на бившата бразилска монархия. „Едното няма нищо общо с другото”, настояват те. „Никой не знае какво се е случило – кой е донесъл вируса и кой не е. Те бяха изненадани от това.”

Каквато и да е истината, два дни по-късно, на 9 март, коронавирусът продължава да заразява прочутите членове на клуба. На затворено събрание – вероятно свикано, за да потуши раздора между отколешните му членове и новото поколение, на което му липсват традиционните фамилни имена на старата гвардия, но не и дълбоките й джобове – се кръстосват думи, а после усмивки и прегръдки.

„Много хора загубиха състоянието си във финансовата криза – хора, които бяха безсрамно богати и загубиха всичко – затова  трябваше да продадат членството си,” казва един изтъкнат член на светското общество на Рио за поколенческото съревнование в клуба, чиито членове са избирани с тайно гласуване, а присъединяването към него струва 70 000 британски лири.

Сред 270-те присъствали се включват и посетилите имперското семейно възпоминание, с което затвърждават подозрението, че именно те трябва да бъдат обвинявани за отприщването на болестта. „Беше напрегната среща, присъстваха големи имена от бизнеса”, споделя източник от висшето общество. „Няколко души са си тръгнали от събранието заразени”.

Кънтри клубът не е единственият оазис на бразилския просперитет и влияние, засегнат от коронавируса. Една поп звезда, актриса и дъщерята на висш правителствен служител се заразяват по време на сватбата на знаменитост в плажен курорт, който се гордее, че е бил „замислен с философията на ексклузивността”. Някои заможни гости долетели от ваканции в Европа, Аспен и Колорадо.

Бразилският президентски палат също е бил засегнат, след като 20 души членове на делегация, отлетяла за среща с Доналд Тръмп в имението му Мар-а-Лаго, били с положителен тест за Ковид-19. Президентът Хаир Болсонаро твърди, че е с отрицателна проба, но отказва да направи резултатите публични.

Връзката между разпространението на коронавируса и супер богатата бразилска класа  възбуди дискусия за донасянето на болестта в страната. Мнозина се страхуват, че макар и първите случаи на заразата да са обхванали предимно белия политически и икономически елит, бедните и най-вечер чернокожите маси ще страдат най-много – без лукса да могат да се самоизолират вкъщи или да отседнат в скъпи частни болници.

Един от първите смъртни случаи в Бразилия е този на Клеонис Гонзалвес, 63-годишна домашна помощница, която била заразена от богатата си работодателка, след като тя се върнала от почивка в Италия. „Подразбира се, че най-уязвимите винаги ще бъдат най-засегнати, независимо дали има пандемия или не,” написа наскоро във вестник Фоля де Сао Паоло чернокожата феминистка интелектуалка Джамила Рибиейро. „Това са структурни проблеми”.

Други, включително членове на Кънтри клуба, се питат дали някои от бразилските супер богати пациенти, страдащи от коронавирус, не са изложили редица хора на опасност, като не са се изолирали или подложили на карантина – може би вярвайки, че икономическият им статус означава, че са над такива простосмъртни мерки.

Един бразилски магнат е разследван от полицията, защото се твърди, че отлетял с частния си самолет за известен плаж, въпреки че бил с положителна проба за Ковид-19. Мъжът – инвестиционен банкер, който отхвърля обвиненията – е обвинен, че е заразил най-малко двама местни в Транкозо, бляскаво крайбрежно градче в щата Бахая.

Рио де Жанейро – където досега има 1074 случаи на коронавирус и 47 смъртни случая – е под блокада от края на март, което е довело до отмяната на поредица соарета на висшето общество. Но близките на заразените имат по-сериозни проблеми: състоянието на роднините им, страха им, притеснението от случващото се. Дали богатите и известните в Бразилия са разпространили вируса в страна е въпрос, на който не може да се говори със сигурност.

Но е погрешно и заможността да става изкупителна жертва за болест, която не се интересува от социалната класа. Или както казва един от гостите на кралския съдбоносен обяд: „И бедни, и богати умират в целия свят. Онези, които пътуват повече, може да са се заразили първи, но вирусът не подбира жертвите си. Способен е да атакува всеки.

източник

превод от английски език:

Марта Методиева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.