Четири въпроса и една петиция за смъртта на ромското дете

Родителите на 16 годишния Людмил загинал от електрическия ток на бул. Иван Гешев в София са скромни хора от ромския етнос, които си търсят препитанието. Детето произхожда от изключително социално слабо и бедно семейство, което си изкарва прехраната с физически труд. Родителите му имат пет деца.  В деня на трагедията са търсили работа и прехрана, почиствайки сняг, за да може да си изкарат пари.

В тази връзка питаме:

Свързало ли се е с това семейство Агенцията за закрила на детето?

Осигурена ли е психологична помощ след преживяния шок?

Имат ли яснота от Министерството на труда и социалната политика каква подкрепа могат да окажат на семейството?

Ако са излезли да чистят сняг, имали ли са трудов договор? Инспекцията по труда ще извърши ли проверка, защото и днес по улиците вероятно някой ще чисти сняг?

 

Наказателната отговорност за такова престъпление може да бъде търсена в посока чл. 123 от НК – когато има дейност, която представлява повишена опасност и е отговорна служебна дейност, ако се установи, че има немарливо, небрежно и лошо изпълнение, се носи наказателна отговорност от съответното лице, което немарливо се отнесло към своите задължения. Лишаването от свобода може да бъде до 6 г.

Активисти от ромските неправителствени организации стартираха петиция „Справедливост за Людмил. Призив до институциите от бг. граждани“.

Желаещите да подкрепят петицията могат да сторят това  тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика