COVID-19 трагедията на семейство медици, посветили живота си на другите….

 

In Memoriam

След като почина известният лекар-джипи в община Белица д-р Муса Вакльов, в „Пирогов“ вчера издъхна и сина му д-р Емил Вакльов. Той е вторият член на семейството, който губи битката с коронавируса, въпреки опитите на медиците да го спасят.

Младият учител Петър Велков е бил доброволец във ВМА от началото на кризата с Ковид-19. Неговият постмортем статус е публикуван в профила му.

 

 

 

 

Covid-19 взе поредната си млада жертва – почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти.

По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи. Заразяването, най-вероятно, се е получила, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при който имаше бум на коронавирус случаи.

Историята

 

Петър Велков е учител и образователен експерт. По време на карантината от Ковид-19 е доброволец във ВМА

Първо бащата, доктор Муса, дава положителна проба, след това съпругата му, но тя се влошава твърде бързо и влиза в болницата. Ден по-късно и д-р Муса е приет. След родителите си и д-р Емил Вакльов си прави тест без да има симптоми се оказва положителен. Тъй като бил дори без никакви оплаквания, седял изолиран около седемца вкъщи. Изведнъж започва да се влошава и е транспортиран до Благоевград. В следствие състояние и на тримата се влошава драстично и са транспортирани в Пирогов.

10 дни в Пирогов се борят за живота на д-р Муса, но той почива. 5 дни по-късно, днес, почива и неговия син, майката, медицинска сестра, е в много тежко състояние, интубирана и се намира в интензивното отделение на спешния институт.

Това е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас. Как спите нощем, Ass Prof Atanas Mangarov, pediatric infectious diseases? Те от Covid-19 ли умряха или с Covid-19?!Ако не беше Covid-19 колко хиляди човешки животи щяха още да могат да спасят тези невероятни Ваши колеги?

Колега на д-р Вакльов-младши: “Емил Вакльов е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега, приятел, Емил, синът на Д-р Муса Вакльов, си отиде завинаги от този свят 😞 Има и малко детенце. Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила. Изказвам искрените си съболезнования на семейството и близките му.“

Д-р Борис Таблов: „Знаете ли, кое е най-гадното усещане в интензивните отделения. Чувството за безсилие. Да виждаш как човешкият живот си отива и да не можеш да направиш нищо да спреш това, въпреки всички усилия, които полагаш. Оказа се, че има и още по-тягосно такова. Да знаеш, че всичко това е можело да бъде избегнато с няколко простички усилия на околните.

Когато безсилието се оттегли, идват гневът и болката. Болката за тези, които остават да се борят със загубата си и гняв, към тези, които са причинили или не са предотвратили тази загуба.
Точно така се чувствам днес – гневен, безсилен и съкрушен от мъка.

Защото вирусът прави това, което може – следва генетичният си код за оцеляване. Но ние, уж разумните, правим точно обратното. Застрашаваме оцеляването на другите, защото това нарушава личният ни кеф. Само че, мили всезнайковци – тези, които спазваме мерките, по никакъв начин не застрашаваме вашето здраве. За вас не мога да кажа същото.

Почивай в мир, мило момче! И дано там където си, има повече Човеци! “

Почивайте в мир!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика