Денят, в който да поставим границата кое е журналистика

Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва да поставят границата. Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин.

 

Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така.”

 

Това се казва в позиция на медии и журналисти, спазващи етичните норми в професията. Тя беше разпространена днес по повод вчерашна публикация на лични снимки на момиче от сайта ПИК. Това е най-грозната досега атака срещу кандидат за кмет на София – този на “Демократична България”.

 

Към политиците: Прекратете това

“Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни “медии”, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори”, написаха журналисти и издатели в позицията.

Те настояват политиците да покажат ефективно разграничаване, а не само временно публично възмущение.

“Днес е денят, в който ние, българските медии, искаме от вас, българските политици, да прекратите това. Ако вашата работа, чест, етика и правила нямат нищо общо със случилото се, разбира се. Всяка друга реакция е фалшива. Днес е денят. Нека заедно да поставим границата”, е призивът към всички политици.

Всъщност един от тестовете ще бъде дали управляващите и политици от опозицията, които се възмутиха във “Фейсбук” (виж карето), ще платят/публикуват реклама в подобни сайтове и издания като част от кампаниите си за предстоящите избори.

“Дневник” и “Капитал” нееднократно са коментирали и разказвали за ролята на сайтове, издания и телевизии, които бяха превърнати в “медийни бухалки”, не без подкрепата на управляващите (включително и през финансиране по комуникационни кампании на държавни институции).

Но за първи път толкова медии се обединяват в такава позиция.

Възмущение и отвращение от политиците

Премиерът Бойко Борисов, който редовно е заливан с хвалебствия от ПИК и лично от издателя му Недялко Недялков, реагира в петък вечер срещу публикацията, като каза, че не приема такива действия и “категорично ги осъждам”. В пост във “Фейсбук” той казва, че е бил атакуван по подобен начин. Това е втори път през тази седмица, в която той се обръща към ПИК – първия призова да спрат да преследват Мая Манолова с думите “не го правете така, че да изглежда все едно аз съм поръчал нещо. Много добре знаете, че не е така”. Сайтът атакува бившия омбудсман още преди да беше обявила кандидатирането си за кмет.

Манолова също изрази отвращение от гнусните методи в кампанията и публикацията на ПИК. А днес бившият омбудсман заяви, че в кампанията си изключва микрофоните за ПИК.

Възмущение във “Фейсбук” заяви и Йорданка Фандъкова – “опитът да се уязви един от кандидатите за кмет на София по такъв отвратителен начин е не само недостойно, то убива смисъла от всичко, което правим“. Имаше и реакции и други политици.

Лидерът на “Да, България” (част от коалицията “Демократична България”) Христо Иванов написа: “Този отвратителен акт не е нито случаен, нито нечия индивидуална приумица. Време е да осъзнаем, че всички ставаме заложници на една все по-безскрупулна машина за страхуване, шантаж и разрушаване на биографии. Това е част от системата, която редува репресии и пропаганда в името на съхраняването на безотговорната власт на корупцията и некомпетентността над животите ни.”

 

Въпреки, че научава от медиите, Маргиналия се присъединява към Позицията. Смисълът е в Съединението на журналистите, а не в селекцията на близки помежду си медии.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.