Георги Коритаров призовава българите към покаяние за депортираните еврейски деца

Часът е 9 без пет, това е Телевизия Европа, предаването е Свободна зона. Аз съм Георги Коритаров, здравейте!

Различават ли се по нещо философията на „възродителния процес“, проведен по комунистическо време с цел не толкова да преименува имената на турците в България, колкото чрез това преименуване да ги накара да повярват в това,че имат  българските корени и че са насилствено ислямизирани,  от философията на съвременната българска държава, която се опитва да налага условия над народа в Република Северна Македония с цел да признае български корен?

Ако ме питате мен, няма никаква разлика между философията на „възродителния процес“и философията в подхода на съвременната българска държава. Дори нещо повече! Спомням си през 1989 година едни ентусиазирани митинги, наречени спонтанни, от стотици хиляди българи, които бяха излезли по улиците в подкрепа на политиката на БКП за преименуване на турците!Спомням си, защото отвчера едно събитие не ми дава покой! Атлантическият съвет на България, една организация с претенциите за демократизъм и евроатлантизъм, излезе с категорична позиция, че Република Северна Македония категорично не е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз и с тази позиция се подреди до БСП, която пък се подреди до ГЕРБ на Бойко Борисов, който пък е редом до президента Румен Радев, тъй като държавният глава подкрепя тази политика, до тях е Демократична България, а пред хорото, развявайки байрака е ВМРО и коалицията Обединени патриоти. Пълен консенсус на политиката на по-силния, защото България е по-силен, защото освен член  на НАТО , на който и член и Република Македония, но е и член на Европейския съюз! Според регламента на ЕС можем да налагаме вето и да определяме хода на интеграционния процес на всеки следващ кандидат!

Всичко това щеше да изглежда само срамно, ако нямаше нещо много тъжно. А това тъжно  нещо, къде от неудобство, къде поради очакване  да се случи нещо морално и демократично, е непрочетеното в новата ни история! Историята например, която тук, в София ,определят като обща история  между България и Македония до 1944 година. И тук се казва, това не е  просто споделената история, а  е общата споделена история на един и същи народ – българския!

Ето какво се е случило година преди да изтече 1944 година и е било причинено от българския народ на другия  българския народ, според днешната версия – вижте  публикация в днешния брой на македонското издание „Експрес“. Прочетете го добре!

/Чете/: Българското правителство е заплатило за депортацията до Треблинка на 600 деца от еврейски произход! Документът, който е публикуван като факсимиле  е ксерокопие на истински документ, издаден от Главна Дирекцията на железниците и пристанищата и железничарската каса на българското официално пътническо бюро Балкан.  С това удостоверение се потвърждава,че за цената на билетите на двата специални влака за превоз на  25 март на 1748 възрастни и 197 деца  от 4 до 10 годишна възраст  от еврейски произход от Скопие до Треблинка, както и на 28 март  1943  година на 1797  възрастни лица и  395 деца от 4 до 10 години е изплатена сума, която възлиза на 7 144 317 лв !Тези пари са заплатени от Комисарството на еврейски въпроси в България. Документът е издаден, за да служи като отчетен документ.

От този текст следва нещо, което хората, които четат и се занимават с този въпрос отдавна знаят: България е активен и творчески съавтор и своеобразен инициатор на депортацията на еврейско население от Македония към лагерите на смъртта Треблинка. А не както се опитват да представят  царството и пронацисткото управление на  Богдан Филов и Борис Трети  като  жертва на нацистки отношения или влияния. Именно за това, истината и разчистването на отношенията между България и Република Македония трябва да започне от едно истинско покаяние и признание за историческата вина на Царство България – не само като фактор за окупиране на съседните територии, но и като фактор в извършването на едни от най-зловещите престъпления  като депортацията на еврейското население, с цел може би да се угоди на Хитлер и след края на войната  тази част от  кралство Югославия да бъде присъединена завинаги към  България!Е , при такава история аз не знам кой  за какви кражби може да говори и какъв е бил по самоопределение Гоце Делчев на фона на това, което ви прочетох!

 

 

 

 

 

*Коментар, излъчен по ТВ Европа на 5 ноември 2020 година

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.