Гол срещу бедността, и с музика

Спасителният „сал“ на социалната причастност

Формацията United We Fly организира на 12-13 май, за втора последователна година, двудневен концерт под наслов ENCORE (БИС) „Една песен за «Схедиа»“, с който ще подкрепи социално значимата дейност на списание „Схедиа“. На 12 и 13 май хора на изкуството, приели поканата на United We Fly, изпълняват всеки своята песен посветена на «Схедиа», дарявайки солидарно своята музика за добра и полезна кауза. Изпълнители от целия спектър на алтернативната музикална сцена могат да бъдат чути и видяни live, сред тях познати и обичани в Гърция формации, но и нови имена.

Сред участниците в Encore са известни изпълнители като Павлос Павлидис, Димитрис Мистакидис, Вангелис Германос, Фивос Деливориас, Sugahspank!, Катерина Полеми, Theodore Cayetano, Хотис Сиотас, Monsieur Minimal, Leon of Athens, Irene Skylakaki, Danai Nielsen, George Gaudy Dury Dava, Matina Sous, Peau Whereswilder, Rsn & The Electric Quartet, Someone Who Isn’t Me, Strawberry Pillsр Blue Colorgraphs, This Darkness of Mine, Alex Dante Duet, The Vocults и др.

Списание „Схедиа“ (гр: «Σχεδία», думата означава сал) е единственото гръцко „улично“ списание. То не се продава по павилионите където обичайно се разпространяват печатните издания тук, а изключително и само по улиците в града, от хора от уязвими социални групи на населението. Това им предоставя възможността да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности. Цената на списанието е 5 евро. Освен това, чрез широкоспектърна програма, като напр. футболния отбор на бездомниците, плод на социалната инициатива под наслов „Гол срещу бедността“, популярният спорт бива оползотворен с цел задвижване на (ре)социализирането. Друга форма на приобщаване към света на останалите без покрив съграждани в гръцката столица са социалните турове наречени «Невидими маршрути», по места където са разпънали биваците си бездомни хора и разговори с тях за проблемите с които се сблъскват; програмата за околната среда «Схедиа арт» и др. «Невидими маршрути» е програма за обиколки по социални структури в центъра на града с водачи (настоящи и бивш) бездомни хора от списанието.

Обменът между продаващи „улични“ списания е дал на Мария възможност да отиде в Милано, а на Ламброс да посети Кил и Рим. Може би една от най-хубавите инициативи е тази οтвеждаща продавачите на „Схедиа“ в класните стаи, там където личните им истории намират най-добри слушатели и отклик. Всички тези акции се грижат за активизиране, укрепване, обучаване и образоване, повторна социализация и – в последна сметка – създаване на перспективи за заетост за „изпадналите от файтона на социума“, които преживяват бедността и социалната изолация в техните екстремни варианти.

 Неправителствената организация «Диогенис»

 

Неправителствената организация „Диогенис“, инициирала проекта „Схедиа“, е гражданска организация с нестопанска цел със седалище в Атина, основана в началото на 2010 г. с цел подкрепяне, чрез широк спектър от дейности, на усилията на бездомни и изпаднали в социална изолация хора отново да се „впишат“ в социалната тъкан на обществото. Също така тя се стреми да информира и култивира чувствителност сред общество, и в крайна сметка мобилизиране на гражданите срещу всяка форма на социална изолация. Хора и от двата пола, които живеят под чертата на бедността, бездомни, зависими от психотропни вещества и мигранти са трите категории, които са на фокус в инициативата.

Сред нейните основни дейности са издаването на „уличното“ списание „Схедиа“ и сформирането на националния футболен отбор на бездомните и неговото участие всяка година в първенството за Световната купа на бездомните. Те не се изчерпват само с разпространяването на списанието и футболните срещи, а посредством широка гама от инициативи се изтъкава мрежата на закрила на нуждаещите се. Прелиствайки страниците на изданието, откриваме един различен свят, идеи, дейности и истории, които показват, че „Схедиа“ не е само начин за набиране на финансови средства за подкрепа. Списанието е съвкупност от преживян опит и възможности, имащи за цел да окуражават и подкрепят хора подложени на сурово изпитание. Да подкрепят и продавачите, но и читателите му, свързвайки ги в мрежа на общуване, приближавайки ги една стъпка към повторното включване в обществото, възвръщайки достойнството им, това е признанието и приемането както на самите нас, така и на ближния и съседа. «Част от онова, което се опитваме да направим, е хората на „Схедиа“ отново да се почувстват активни членове на обществото, да се почувстват добре със себе си и околните, да си поставят цели и да придобият опит, да им бъдат достъпни обикновените радости от живота, онези, които повечето от нас смятаме за даденост», казва Христос, който ръководи редакцията на списанието.

Характерен пример е сътрудничеството“ с контактно бюро на Пирейския университет, посредством което се предоставя възможността на хората от „Схедиа“ да допълнят биографията си, да се подготвят за интервюта и да влязат в контакт с фирми-потенциални работодатели. Когато член от екипа на списанието си намери дом, бюрото се опитва да намери начини той да бъде мебелиран, предимно чрез синергии и сходни социални подходи. Сред непознатите, дори за много атиняни, дейности на списанието са организиране на срещи с адвокати за консултации, сеанси с психолози и социални работници, уроци по life coaching и самоотбрана, образователни семинари.

Атина, 13 май

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Здравка Михайлова

Здравка Михайлова е завършила „Журналистика и масови комуникации” в СУ „Кл. Охридски” и „Международна организация и дипломация” в Атинския университет „Й. Каподистриас”. Работила е като репортер и редактор в Радио София. От 1994 г. работи в Министерство на външните работи, секция „Гърция и Кипър”. Превела е на български 35 книги от гръцки и кипърски автори, автор е на публикации предимно на културна тематика, пътеписи, есета и др. Води рубрика „Из библиотеката на съседа” за съвременна гръцка литература и автори от други националности, които тематизират Гърция, която може да бъде следена на адрес: http://www.grreporter.info/taxonomy/term/78. Отличена с Държавна награда на Гърция (2010) за най-добър превод за поетичната антология със стихове на Янис Рицос със заглавие „Писмената на зрящия” (изд. „Стигмати”, 2009)