Иванка Иванова: Президентът потвърди кандидат, зад който не знаем кой стои и кой носи отговорност за бъдещата му наказателна политика

 

След като Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, той направи изявление в медиите. Стана ясно, че  на срещата с него е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. Президентът обяви още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Публикуваме експресния коментар пред БНР, направен в 12.40 м. от Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт Отворено общество, един от най-изтъкнатите познавачи на „спецификите“ на българската съдебна система.

Цялото интервю може да прочетете тук

 

На този етап на процедурата сезирането на Конституционния съд нямаше да промени положението с избора на Иван Гешев за главен прокурор, защото решенията на съда имат решение занапред. Решението на президента да подпише указа на този етап е единственото възможно“.

„Има причина, поради която от „Отворено общество“ казваме, че нашата процедура е уникална, не защото е много добра, а защото предвижда много висока степен на привидна прозрачност. И защото предвижда много голям кръг от критерии, заложени в закона, на които трябва да отговаря кандидатът за главен прокурор“.

По думите на Иванова „големият проблем в България е, че има един кандидат, избран от колективен орган и потвърден от президента, зад който не знаем кой стои и кой носи в крайна сметка отговорност за политиката, която този главен прокурор ще прокарва“.

Безпрецедентно действие на президентската институция. Така Иванка Иванова нарече решението на Румен Радев за широк обществен дебат за промени в Конституцията и за желанието му да покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации:

„Това е крайно необходимо, защото в сегашната популистка ситуация, в която политическите сили не желаят да се ангажират с никакви действия по отношение на реформата в прокуратурата, президентът е единственият, който остава инвестиран с много голяма демократична легитимност да повдигне тези въпроси и да се стигне до някакво виждане. Той сам няма да е в състояние да прокара конституционни промени, но е много важно поне да домакинства един форум или поредица от срещи, на които поне могат да бъдат изчистени опциите

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика