Иванка Иванова: Президентът потвърди кандидат, зад който не знаем кой стои и кой носи отговорност за бъдещата му наказателна политика

 

След като Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, той направи изявление в медиите. Стана ясно, че  на срещата с него е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. Президентът обяви още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Публикуваме експресния коментар пред БНР, направен в 12.40 м. от Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт Отворено общество, един от най-изтъкнатите познавачи на “спецификите” на българската съдебна система.

Цялото интервю може да прочетете тук

 

На този етап на процедурата сезирането на Конституционния съд нямаше да промени положението с избора на Иван Гешев за главен прокурор, защото решенията на съда имат решение занапред. Решението на президента да подпише указа на този етап е единственото възможно“.

„Има причина, поради която от „Отворено общество“ казваме, че нашата процедура е уникална, не защото е много добра, а защото предвижда много висока степен на привидна прозрачност. И защото предвижда много голям кръг от критерии, заложени в закона, на които трябва да отговаря кандидатът за главен прокурор“.

По думите на Иванова „големият проблем в България е, че има един кандидат, избран от колективен орган и потвърден от президента, зад който не знаем кой стои и кой носи в крайна сметка отговорност за политиката, която този главен прокурор ще прокарва“.

Безпрецедентно действие на президентската институция. Така Иванка Иванова нарече решението на Румен Радев за широк обществен дебат за промени в Конституцията и за желанието му да покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации:

„Това е крайно необходимо, защото в сегашната популистка ситуация, в която политическите сили не желаят да се ангажират с никакви действия по отношение на реформата в прокуратурата, президентът е единственият, който остава инвестиран с много голяма демократична легитимност да повдигне тези въпроси и да се стигне до някакво виждане. Той сам няма да е в състояние да прокара конституционни промени, но е много важно поне да домакинства един форум или поредица от срещи, на които поне могат да бъдат изчистени опциите