Избери си зло!

Мерки срещу коронавируса: без кино и театър, ограничения на износа, шиене на маски.

Спиране на културните мероприятия в цялата страна и ограничаване на спортните прояви, забрана за извънкласни дейности за учениците в засегнатите региони и препоръка за отмяна на туристическите резервации в двата град

Обстановката е динамична. Полагат се грижи за предпазване на лекарите и сестрите. На места полицията ще бъде мобилизирана. “Да не се преследват контактни и заразени лица, те не са прокажени, да бъдем цивилизовани!” призова проф. Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

Тази нощ(вчера – б.р.) Ройтерс не се занимаваше с България(разбирам агенцията), затова пък изстреля в пространството болезненото заглавие: Pick your evil! Избери си зло – климатичните промени или коронавируса!

Не е объркващо, а направо подлудяващо. Световното лице на човечеството е покрито с маска, образно казано. А планетата ни е полуизядена като ябълката на Стив Джобс. Нали заради тази ябълка Грета Тунберг извика преди година и повече „изядохте ми детството“ и поведе 16 годишните. Вдигаха плакати(споделях ги) и мобилизираха онези, които имат отговорност за природата, на поход срещу оялите се правителства, ООН и тъй нататък! Обаче…тази нощ това младо човечество и лидерката им Грета запротестирали. Значи, правителствата можели да действат когато им опре ножа да кокала! А за климатичните промени се правят на умрели лисици (казано по нашенски)!

Много се ядосах на Грета и тийнейджърите. И ще кажа защо.

Фанатизмът и сектантството са по-ужасни от грип В и коронавируса взети заедно. Само като се размисля какви бели са направили всички европейски и азиатски фанатици на народонеселението, все едно в Иран(Персия), Съветския съюз(Русия) или дори в скъпата на всички ни Франция. Не съм гадна, но нали фанатикът Робеспиер разреши гилотината за всички, които не му свирят по гайдата! Честно казано, списъкът е супер дълъг.

И сега, мила ми Грето, какво да правим с теб? Хрумва ми да те заведа в Италия и да се нагледаш от сърце на сюрреалистичните картини, в които градовете са се превърнали. Страх ме е,че ако се изкашляш ти или аз, няма да ни сервират нито спагети, нито любимата ти веганска храна. Ще ни сегрегират, това ще се случи. Може и да ни сложат под карантина, а това със сигурност ще засегне крехкото ти момичешко достойнство и чувство за свобода. Ковид 19 е такъв конкретен гробокопач на актуалните трупове в близката Италия, или в далечните Китай и Южна Корея, че трябва свят да ти се завие! Не смогваме да изброим колко са днес починалите, колко бяха вчера. Майки с деца, баби, дядовци се запасяват с ориз и сол, има дори кръгли идиоти в Австралия, които вчера изпонаизкупиха тоалетната хартия от магазините. Магазините скоро ще обявят фалит. Възможно е, много световни икономики да обявят фалит, казват. И това е страшно.

Екологичните мантри адресират планетарни проблеми и бъдещето. Шапката на Северния полюс се топи, белите мечки умират от глад, пожарите водят до смърт на хиляди коали, няма съмнение – в голяма беда сме! Но коронавирусът превърна природозащитния дневен ред в гола абстракция и това е последната новина, мила Грета.
Сетих се защо ме вбесява фанатичното следване на един единствен дискурс, на една единствена доктрина, на блестяща в своята изключителност парадигма, на феновете на Библията, Корана, Карл Марксовия Капитал или ЕКПЧ. Защото скъсяват хоризонта, съсичат солидарното живеене на пъстрите хора и вярванията им, подреждат до безчовечие правилните ценности и обявяват кръстоносен поход на еретиците.
Pick your devil?

*материалът е от фейсбук профила на автора

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).