Изложба от картини за един град, който никога не спи

Несъмнено съвременната културна сцена на Израел е особено динамична и част от мисията на израелските дипломатически представителства по света, и в България, и в Гърция, е да открояват този мощен творчески заряд. Показаната в атинската галерия a.antonopoulou.art под егидата на посолството на страната изложба, ознаменува 70-годишнина от основаването на държавата Израел (1948-2018)е привлякла множество посетители. Тя вече е достъпна онлайн и може да бъде разгледана тук.

 

 

 

 

Идеята за нейното експониране се ражда през 2016-та, когато кураторката на изложбата Ангелики Х. Андонопулу се озовава за пръв път в Тел Авив, за да вземе участие във Fresh Paint8 Art Fair, институция в която галерия a.antonopoulou.art продължава да участва и след това. Както казва на вернисажа, тя е грабната от жизнената енергия на града, който никога не спи, организиран с невероятно уважение към околната среда и към хората с двигателни затруднения, съобразен с велосипедистите, запленена е от интересната му историческа архитектура (с най-много сгради в стил Bauhaus в целия свят), град екстровертен, в който изкуството пулсира и заявява присъствието си накъдето и да обърнеш поглед.

Погледът й се спира върху „скулптури, множество скулптури, на някой балкон, на някой прозорец, на фасадата на някоя фирмена сграда, в някой парк“. Впечатлена е от музеите, където понякога не смогва да види всички изложби. Присъствието на хората на изкуството е осезаемо навсякъде в града, а новото поколение творци в изобразителното изкуство търси своята идентичност и корени.

 

 

Замисълът за изложба на израелски творци придобива плът и кръв благодарение на подкрепата на посолството на Израел в Атина към отправеното от Андонопулу предложение и така гръцката публика има възможност да се срещне с петимата участващи в нея – Естер Коен, Лиат Елблинг, Шарон Глацберг, Авив Келер, Вера Владимирски, които отразяват различни аспекти, изразни средства и техники на съвременното израелско визуално и изобразително изкуство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Здравка Михайлова

Здравка Михайлова е завършила „Журналистика и масови комуникации” в СУ „Кл. Охридски” и „Международна организация и дипломация” в Атинския университет „Й. Каподистриас”. Работила е като репортер и редактор в Радио София. От 1994 г. работи в Министерство на външните работи, секция „Гърция и Кипър”. Превела е на български 35 книги от гръцки и кипърски автори, автор е на публикации предимно на културна тематика, пътеписи, есета и др. Води рубрика „Из библиотеката на съседа” за съвременна гръцка литература и автори от други националности, които тематизират Гърция, която може да бъде следена на адрес: http://www.grreporter.info/taxonomy/term/78. Отличена с Държавна награда на Гърция (2010) за най-добър превод за поетичната антология със стихове на Янис Рицос със заглавие „Писмената на зрящия” (изд. „Стигмати”, 2009)