В Румъния ще започнат учебната година: три възможни сценария

Споделете статията:

 

Според училищния календар учебната година в Румъния ще започне на 01.09.2020 г. и ще приключи на 31.08.2021 г.  Учениците ще бъдат на училище от 14.09.2020 г. до 18.06.2021г. По време на учебната година няма да се променя броят на ученическите ваканции (есенна, зимна, междусрочна и пролетна ваканция). Учебната година ще бъде разделена в два учебни срока по 17 учебни седмици. С една седмица по-кратка ще е настоящата учебна година. За учениците от XII и VIII клас учебната година ще приключи в началото на месец юни.

Във връзка със създалата се ситуация около пандемията от коронавирус Румънското министерство на образованието е разработило три възможни сценария за започване на учебната 2020-2021 г.

Сценарий 1 (зелен) Очаква се намаляване на броя на инфектираните с коронавирус (най-малко един човек от 1000 жители е диагностициран с COVID-19 през последните 14 дни). В този случай всички ученици ще имат присъствени уроци при строго спазване на правилата за превенция на инфекцията от коронавирус.

В свое интервю М. Анисие – министър на образованието и науката съобщи, че към този момент се коментират със здравните власти, директорите, учителите, синдикалните организации и родителските колективи какви да бъдат санитарните норми и мерки, които трябва да се спазват от образователните институции. Всяка една образователна институция в Румъния трябва да се погрижи да осигури необходимите санитарни материали (маски, дезинфектанти, предпазни шлемове и др.).

Правителството на страната чрез кандидатстване по европейски проекти отпуска 1605 милиона евро, които могат да бъдат използвани за осигуряване на таблети за учениците, лаптопи, както и санитарни материали за превенция от COVID-19). Всяка една образователна институция може да кандидатства по тези проекти.

От Министерството на здравеопазването предвиждат родителите да попълват декларация, в която да декларират какво е здравословното състояние на тяхното дете.

М. Анисие увери, че ще бъдат взети всички мерки, за да няма риск за здравето на учениците, учителите и родителите. Ако се регистрират случаи на болни ученици или учители (20% за едно училище) съответната образователна институция преминава към онлайн обучение.

От учителските синдикални организации съобщиха, че се притесняват как ще се организира присъственото обучение в училищата, в които учениците са много, а училищното пространство е значително по-ограничено.

Сценарий 2 – (жълт) – Средният брой на заразените с коронавирус e  между 1-3 oт 1000 жители за 14 дни. В този случай ще се провежда „хибридно обучение“ – обучение на ротационен принцип. Детските градини и началните класове ще работят присъствено. Учениците, които ще полагат финален изпит ще учат присъствено. Останалите ученици ще се обучават дистанционно.

При реализирането на този сценарий е необходимо да се осигурят технически средства на учениците, които нямат възможност да се включат в онлайн обучението. Правителството предвижда пари за закупуване на 100 000 таблета, лаптопа, които да се използват по време на онлайн обучението.

През новата учебна година няма да бъде стопиран проектът „Телевизионно училище за учители“. Целта му е учителите да могат да задълбочат познанията си за използване на различните онлайн платформи. Уроците ще се предават по Националната телевизия, но ще бъдат качени и в YouТube канала на телевизията.

Според образователните експерти при реализирането на втория сценарий ще се окаже проблем недостатъчният брой на педагогическите специалисти в страната.

Сценарий 3 (червен) – Сериозно покачване на броя на инфектираните с коронавирус (повече от трима диагностицирани от 1000 души за последните 14 дни). В този случай всички ученици ще се обучават дистанционно.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис в свое интервю съобщи, че най-възможен вариант към този момент е „хибридното обучение“. Детските градини и началните класове, както и учениците от XII и VIII клас ще посещават училище, а останалите ученици ще учат онлайн. По решение на образователните институции една част от учениците могат да посещават училище, а останалите да учат вкъщи. Целта на това ротационно обучение е да може да се осигури стриктно спазване на нормите за социална дистанция и хигена в училищата.

По думите на Йоханис само за няколко стотин училища в страната се отнася „вторият сценарий“. За Букурещ се отнася „първият сценарий“, а 50 са населените места в Румъния, за които се отнася „червеният сценарий“.

Към настоящия момент нито един от посочените варианти не е окончателен. Образователните институции в страната ще организират учебната година в зависимост от епидемиологичната ситуация в населеното място, заяви Кристиан Тънасъ – говорител на Румънското министерство на образованието и науката.

Много е трудно да се каже дали от септември учениците ще имат присъствени уроци, ще се прилага „хибридно обучение“ или ще се премине на 100 % онлайн обучение. Най-вероятен е вариантът за „хибридно обучение“. Една част от учениците да учат вкъщи, друга част в клас.

За вариантите в България виж тук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията: