Какво работи Валери Симеонов?

Над какво се труди бившият вицепремиер с ресор малцинствата, след като му взеха мандата?Дали пък данъчните не вкисват с проверки Симеонов, след неадекватните акции срещу шума в Слънчев бряг? Лоша работа ако душат имотите му поради злонамерени подозрения  за конфликт на интереси.  Вярно, хората му се опитаха да внушат, че той формално не управлява „онзи“ хотел, за който го уличи репортажа от „Шоуто на Слави“. Но съмненията останаха.

Какво е работната заетост на Валери Симеонов? Държи речи пред телевизорите? Внимава да не изтърве някоя от расистките си пиперлъци? Сигурно. Нали от Градския съд го осъдиха за употреба на слово на омраза!  Друг е въпросът, че  на следващата инстанция Върховният административен съд  го оправда за изключително обидните му думи срещу ромските жени. Уви, странностите на българската Темида край нямат!

Пред медиите Симеонов е предимно лидер на фашизоидната си НФСБ. На парламентарната трибуна е креслив, дори заплашителен, с неизбежните националистически обертонове в речите. Етническите му провокации са  доста непоносими  за  либералната публика, но не и за ръководството на Народното събрание. Дори когато от най-високо място му припомнят как блъскаше бабички по границата преди изборите, той отрича действията му да са съставомерни по смисъла на чл.162 от НК. Хитрува,че нарочно му изрязали кадрите, от които се виждало, че преди упражненото насилие,  увещавал възрастната жена да не влиза в България защото ще промени вота! Незабравими ще останат видеата с  „патриотичната“ грубост на В. Симеонов и уплашената, унижена  туркиня. Те обиколиха световните медии, а мнението  за нетолерантна България се сдоби с нови аргументи.

Как си изкарва заплатата Валери Симеонов?

Коалиционният партньор от „Обединените патриоти“ НФСБ няма участие в изготвянето на законопроекти. „Националният фронт“ на бургазкия бизнесмен играе само ролята на гумен печат за някоя поредна хрумка на ВМРО. Например, за противоречивата „национална стратегия за интеграция на ромите“, която разсърденият, че циганета му напердашиха командоса войвода, приготви на крак. От стратегията нищо не излезе, освен че Симеонов и Каракачанов се изпокараха кой от кого окраде идеите за „циганските ферми“ и контрол на ромската раждаемост. Пред националните медии дори бившият вицепремиер  се подигра на Красимир К. ,че почивал в Хисаря, докато безобразията с билборда на Ангел Джамбазки като кандидат за евродепутат са на път да приключат завинаги коалиционните им взаимоотношения. Наистина, не е джентълменско от  страна на ВМРО да не се съобразяват с вижданията за депутатските листи на Валери Симеонов! Ами ако детската му мечта е да живее в Брюксел?

Ако човек се разшета из кулоарите на Народното събрание тия дни  ще се сдобие с още няколко факти за мистериозните и напълно некомпетентни активности  на националистическия лидер. Там е представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. Експозицията е открита от народния представител Валери Симеонов. Тя включва 27 табла, представя много свидетелства, богат снимков материал и проследява в хронологичен ред съвместната история на българи и евреи до драматичните събития през 1943 г.“ Събитието е организирано със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и показва още проявите на антисемитизъм в Европа и неговото отражение. Ще рече, „правилна изложба“!

Цялата работа мирише отвсякъде. Миналата година вицепремиерът Симеонов отново откри изложбата и се намъкна неканен в деликатната тема за спасяването и неспасяването на българските евреи. Бяха му внушили, че с тези „непознати документи“ България ще се прослави. И така я прославиха, че отвъдокеанските евреи дори се възмутиха. Настина, на какво прилича това, един демонстративен националист, един партиен персонаж, в чиито среди се обличат с нацистки униформи, а той, Валери Симеонов се шегува какви майтапи си правили в Бухенвалд когато бил юноша, да се занимава с паметта за антисемитизма!

И нали си е момче просто, недоучило, завява пред личната си СКАТ, че ония евреи, дето сме им спасили живота, после участвали в Народния съд. Еврейски организации и правозащитни активисти изпратиха открито писмо до Боил Банов с въпрос защо МК дава пари за тази проблематична изложба! Резултат нямаше. Валери Симеонов дори отиде във Велико Търново и плати щедро на местни историци – националисти, та да късат ризата си какви страдания изпитали евреите, но нали е храбър и достен българският народ – не ги дал на Хитлер!

Не е ясно за какво плащаме заплатата на прелетни птици над българския парламентаризъм! Не  говори добре за демокрацията хора без адекватна експертиза и подритващи обществения морал като ненужна стара обувка, да се  шляят  из политическия живот! И от скука, необразованост или расистки егоизъм да палят фитили на омраза срещу  турци, евреи и роми!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).