Катастрофата на социолозите 2

 

Жан Лопес и Оливие Виевиорка твърдят, че успехът на хитлеристкия план „Барбароса“ изненадващо вкарал Сталин във Вт.св.в, се дължи на две неща. Първо, на хладнокръвната дезинформация на нацистите, на която Йосиф Висарионович лекомислено вярвал. И втората, грузинецът се оказал жертва на когнитивните си предубеждения: смятал за незаобиколим пакта Молотов-Рибентроп.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също повярва на социолозите е се оказа силно повлиян от прогнозите им. В резултат бившият премиер формира когнитивни предубеждения към харвардския си конкурент за властта. Млад бил, хитроват бил, склонен към разтягане на локуми. В резултат българо-канадската „Барбароса“ спечели сред критично вяло гласуване на хора в разумна възраст и непоразени от ковид. Лошата новина със сигурност са почти петте процента на Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, яростен анти-ваксър, културен шовинист, фашист, промоутър на християнското семейство и анти-гей концепции.

Галъп интернешънъл, Алфа Рисърч, Тренд, Маркет Линкс, Сова-Харис, Екзакта, Медиана , не са точно дезинформатори, макар че силно приличат на такива

Ю.М.

 

Вярвате ли на социолозите?“, беше един от въпросите, които „Господари на ефира“ поставиха на Асен Василев преди изборите.

Да, когато говорят с нас, не пред камерата„, отговори тогава бившият служебен финансов министър.

Когато през април социолозите катастрофираха в измерването на предизборните настроения в България, никой не си представяше, че прогнозни грешки с толкова големи отклонения може да се повторят – и то само след половин година.

Е, можело.

Нито една от големите социологически агенции не позна победителя на парламентарните избори от 14 ноември – „Продължаваме промяната„. Нито една агенция не позна разликата между първия и втория (ГЕРБ), защото никой не допусна дори хипотетично, че Кирил Петков може да изпревари Бойко Борисов. Малцина се осмелиха да дадат вероятност, в която ПП е с +/- 1% по-висок резултат от БСП.

Нито една агенция не позна главоломния срив на Българската социалистическа партия при третите поредни парламентарни избори за 2021 г. – забележете, никой не си коригира „представителните“ извадки, които без изключение показваха системно и необосновано надценяване на БСП от социолозите.

Самосаботажът на „Има такъв народ“ в 46 Народно събрание се случи пред очите на всички – беше практически невъзможно това да остане невидимo и за авторите на сондажи.

Но това, което нито една агенция не регистрира, е опасността „Възраждане“ на Костадин Костадинов не просто да влезе в Народното събрание, а да се окаже сравнима политическа сила по тежестта си с „Демократична България“.

Форсирането на подкрепа от чужбина за ДПС с над 82 000 гласа (при по-малко от 30 000 бюлетини зад граница на изборите на 11 юли) е феномен, който също връхлетя българската социология напълно неподготвена.

Това не е проблем само на гилдията. Това е проблем с обществена значимост. За втори път през 2021 г. гражданите на страната правеха своя избор, изправени пред криво, замъглено огледало, без обективна информация, на база на която да преценят рисковете и възможностите пред себе си.

Проблемът не само в това, че тълкуването на прогнозни сценарии навлиза в полето на пропагандата, щом няма база в полето на науката – и то в кампания, която преднамерено внушаваше „гигантски манипулации“ на вота.

Липсващата социология е липсващата система за ранно предупреждение в едно общество, изложено на постоянно токсично облъчване с див, понякога смъртоносен популизъм. 

Какви са отклоненията от последните „моментни снимки“ на 8 социологически агенции, сравнени с междинните резултати на ЦИК (данните ще бъдат обновявани редовно до излизането на 100% обработени протоколи) – вижте на този линк.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.