Кодови думи в аптеките, за да се оплачатe от домашно насилие

Eдно от малкото обществени места са аптеките, след като правителството предприе мярка за стопиране на всякакъв тип дейност на национално ниво, за да предотврати разпространението на коронавируса. Само преди няколко дни жена влиза в аптека и на пръв поглед няма нищо необичайно, но не търси лекарства, а помощ. Тя иска да каже на фармацевта, че партньорът й е злоупотребил с нея. Скоро след това мъжът е арестуван от полицията, съобщава CNN.

Тъй като пандемията от коронавируса принуждава държавите да предприемат безпрецедентни мерки за ограничаване на движението на гражданите, жертвите на домашно насилие изведнъж се озоваха в капан вкъщи със своите партньори насилници. Експертите споделят, че някои не са в състояние или твърде много се страхуват да се обадят на полицията и да разкажат за случващото се у дома.

Точно поради тази причина Франция, вдъхновена от Испания, започна да насърчава жертвите на домашно насилие да се насочат към дрогериите и да споделят за случващото се с хората, които работят там.

Ако не могат да говорят открито, могат просто да кажат кодовата дума mask 19 (маска 19) на фармацевта.

Жената в град Нанси бе първата, която потърси помощ по този начин, откакто правителството стартира инициативата миналата седмица.

Мерките, които се предприемат от правителствата по света, стават все по-строги, а благотворителните организации и полицията увеличават вниманието си към проблема с домашното насилие поради потенциален риск от скок на случаите. Задържането у дома с насилника прави жертвите по-уязвими, защото всяко тяхно движение се гледа „под лупа“ и най-вече защото изглежда, че нямат път бягство. Множество проучвания установяват, че емоционално стресовите събития могат да доведат до увеличаване на агресивното поведение у дома и към най-близките ни хора. Изследователите дават за пример подобни скокове по време на икономическите кризи през годините и тези, свързани с големите природни бедствия. Кристоф Кастанер, френският министър на вътрешните работи, заяви, че намесата на полицията при случаи на домашно насилие в Париж след влизането в сила на ограничителните мерки, поради наличието на коронавируса, се е повишила с 36%, а правителството обяви, че ще плати 20 000 нощувки в хотели на жертвите на домашно насилие.

Има тревожни доклади и от други страни

„Винаги е имало насилие между половете, но сегашното извънредно положение влошава нещата още повече“, споделя Симона Амерата, която работи в защитено жилище за жени, жертви на домашно насилие Lucha y Siesta в Рим, Италия. Млада жена, наскоро свързала се със Симона, споделя, че партньорът й, който от 4 години я контролира и злоупотребява с нея, се държи още по-зле след предприетите ограничителни мерки от държавата.

„Динамиката на насилието вкъщи става много по-сериозна. Жертвите молят насилниците си да си тръгнат, а те от своя страна забраняват и дотук приключва всичко“, споделя Амерата и допълва, че дори да има евентуален съдебен процес, той се извършва много по-бавно от обичайното, защото много от служителите работят от домовете си. Линията за помощ при домашно насилие на Telefono Rosa в Италия е получила 55% по-малко обаждания през първите две седмици на март, тъй като много жени се затрудняват да поискат помощ, защото „шепнат, за да не бъдат чути от партньора си в съседната стая“. Симона Амерата също има подобен опит и разказва, че жертвите подават сигнал най-често, когато излизат за кратко до супермаркета или пък взимат душ.

Тревожен факт е, че проблемът не е рамкиран само в Европа, а е в глобален мащаб. Правителството на Австралия заяви, че търсенето в Google, свързано с домашно насилие, се е увеличило със 75% по време на епидемията. Затова властите предоставиха 92 милиона долара в подкрепа на жертви на домашно насилие – психическо, физическо и сексуално, по време на пандемията.

Как да реагираме, ако това се случи на нас?

По всяко време можете да се присъедините към нашата публична Фейсбук група НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО, защото, момичета, наистина не сте сами. Има много хора по цял свят, а ние сме тук, за да ви помогнем. Винаги можете да потърсите за помощ администратор на групата  съобщенията са строго конфиденциални. А също така можете да споделите за проблема и тук:

• Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца – Фондация „Анимус“ – тел.: 0800 18 676, избира се без код от България, а от чужбина: +359 800 18 676

• Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – Фондация „Анимус“ – тел. 02 981 76 86

• Държавна агенция за закрила на детето – тел. (+ 359) 2 933 90 50, факс (+ 359) 2 980 24 15, Email: [email protected]

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.