Кога ще се премахне стигмата от болните с хепатит!

На в 28 юли се отбелязва всяка година деня на хепатита. Тази болест съществува в няколко форми А,B, C, D и други.

Нека започнем  с хепатит А – болестта на мръсните ръце . Тя се  предава по въздушно капков път. В гетата лесно се разразяват такива епидемии, заради лошите санитарни условия. Прекрасно е, че се правят стъпки вече в тази област, но проблемът е много стар, трупан е от години. Хепатит B се предава по кръвен път , чрез  спринцовки, рани , игли , слюнка , или полов път.

Като човек от гетото имам следните наблюдения. Досега аз лично не съм виждала да идват здравни работници в моето село Новачене, или Ботевград. Ромите сме около 5000, нямаме никаква здравна култура. Не съм виждала никой да разговаря с нас по тези проблеми, а това е от особена важност, според мен. Има и друго какво да се прави с онези членове на обществото, които са загубили осигурителните си права. Има много, които са заразоносители и не знаят, че са такива.

В световен  мащаб всяка година по данни на световната здравна организация се заразяват поне 250 милиона човека. Тази болест е тихият убиец , който месеци може да протече безсимптомно . Вярно е, че родените след 1992 са имунизирани срешу хепатит Б по данни на асоциация за семейно планиране . Но по-възрастните над 30 години не са имали този шанс. При Хепатит C картината е оше по- сложна: носители на вируса по данни на пациентски вестник  са 77 хиляди.

Другия проблем с който се сблъскват болните е борбата на всеки шест месеца за издаване на протокол за лечение. Слава богу, с хепатит С е лесно, има нова терапия, която изчиства вируса бързо. Иска ми се да поговорим обаче, какво да правят хронично болните от хепатит Б, които се борят с болестта  от 10 години и повече? Или какво да правят онези, които се борят за протокол за лечение на всеки шест месеца и на всеки пет години трябва да правят биопсия!

Изключително важна е психологическата подкрепа. Колко хора от провинцията могат да я получат? Наистина има групи аз взаимопомощ, но ако човек е от провинцията или е беден и не може да присъства, тогава какво му остава освен да се затвори! Това е социален проблем,на който трябва да се намери решение и за това трябва да се говори много за тези нуждата от системен скрининг, улесняване на достъпа до лечение на болните от хепатит. И най-вече – нужда от премахване на стигмата от тези заболявания.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
genoveva.sotirova@gmail.com'

Геновева Сотирова

Геновева Сотирова е работила до 2012 г. като разследващ полицай . Завършила е гражданско право и процес , наказателно право и процес . административно право и процес. римско право. Карала е допълнителни курсове курс по журналистика, курсове по социология