Kristallnacht 1938 година. Злото идва през нощта

На 9 срещу 10 ноември 1938 година започва Кристалната нощ (Kristallnacht) –  антиеврейският погром в Германия и Австрия. Погромът е организиран от паравоенната организация на управляващата националсоциалистическа германска работническа партия по инициатива на нейния лидер Адолф Хитлер. Разграбени и опожарени са 191 синагоги(от които 76 напълно унищожени) и 815 магазина, принадлежали на евреи. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в лагерите на смъртта, а 40 души са убити.

Тази срамна страница в германската история поставя началото на открития терор. Систематичното изолиране и лишаване от права на евреите не е започнало през ноември 1938 година. Още в седмиците след като Хитлер идва на власт, върху витрините на еврейските магазини се появяват първите надписи „Не купувайте от евреи“. Още тогава започват уволненията на служители и забраните за упражняване на професията на лекари, адвокати и журналисти от еврейски произход. Да не забравяме расистките Нюрнбергски закони, отчуждаванията и още много други нередни неща, извършени тогава.

Събитията от 9 и 10 ноември 1938-ма възвестяват началото на открития терор пред очите на германския народ.

 

По време на Холокоста са убити приблизително 6 милиона евреи, а също 500 хиляди роми, хомосексуални, изповядващи  доктрината на Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, инвалиди.

Припомняйки събитията от ноемврийския погром, историкът и оцелелият от Холокоста професор Цви Бакарах каза:
„Това беше сърцето на проблема на германското еврейство: То беше толкова голяма част от германското общество, че нацисткият удар го удари отвътре. До 1938 г. родителите ми никога не са мислили да напуснат Германия. „Няма начин германците, с които живеем, да продължат да правят тези неща. Това е само епизод. Това беше атмосферата. Такава беше и атмосферата на Kristallnacht. Не можаха да го разберат. Дойде като удар. Спомням си как майка ми стоеше бледа и плачеше… Спомням си, че звънеше на нееврейските си приятели – имаше повече нееврейски приятели, отколкото еврейски приятели – Няма отговор. Никой не й отговори. „

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.