Малина Едрева: Всяка форма на  блокаж, на отказ от преговори, е антидемократично поведение.

 

Днес в поредицата ни посветена на протестите, питаме председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие от Столична община, Малина Едрева какви са оценките й за протестите, за блокадите. Ето акцент от нейното интервю: „Нито за момент града не е останал без транспорт, но придвижването е затруднено. Има участъци, които момчетата от палатките не искат да освободят, независимо от общественото недоволство. Много от активно протестиращите хора ясно се разграничиха от затварянето на кръстовищата и изразиха своите позиции в социалните мрежи и в медиите.  Така те и показаха, че едно е да имаш мнения и позиция, а друго е да позволиш да те използват в чужд сценарий.

 

 

Госпожо Едрева, антиправителствените протести продължават вече 27-и ден, хората живеят сред блокадите на ключови кръстовища в София. Свидетели сме на различни точки на напрежение между протестиращи и представители на Столичната община в района на Орлов мост и не само там. Къде е пресечната точка на конституционно гарантираното право на мирен протест и правата на останалите, непротестиращи столичани?

Много бих искала да Ви кажа, че има пресечна точка и всички права се спазват. Защото правото е основата на демокрацията, на това да бъдеш истински свободен. Правото е висша ценност. Защото това право ти дава възможност да протестираш, да заявиш ясно и категорично несъгласие, да бъдеш чут, да участваш в процеса на промяна. Може да не се постигне съгласие, но в диалога да заявиш позиция. Защото си свободен, защото живееш в демокрация, защото демокрацията ни, макар и млада в България, е отстоявана с много жертви и усилия. Част от хората заявиха, че не са съгласни с определени политики на управляващите. И го правят искрено и открито. Управляващите на свой ред показват, че искат да разберат недоволството и че са готови да чуват. И това е естественият демократичен процес. В основата на демокрацията е диалогът. През него се водят преговори. Целта на демокрацията е възможността да живеем заедно, консолидирайки легитимните, но  различни мнения. Така че преговорите са в сърцето на демокрацията. И всеки отказ от преговори е антидемократичен.

Свидетели сме и на присъствието на хора, които загърбват ценностите. Все още има групи, които пишат различен сценарий за власт за определени хора, за определени кръгове и зад които надничат политически проекти.

В София непрестанно има демонстрации и митинги  с искания за по-добра социална политика, за оставка на определен министър, за ремонтите в градската среда, за опазване на планините, за спиране строежа на конкретни сгради и т.н.. Кое е различното за управлението на столичните кризи в летния протест 2020 с категоричното искане за „ремонт на държавата“?

София и жълтите павета винаги са били мястото на свободния дух на хората от града и не само. Имаме отговорността да запазим  символа на този дух  – пътят от Орлов мост до пл. Независимост.

Всяко управление трупа негативи. В случая става въпрос за 10 годишно управление, от което се изисква промяна, нова енергия, нови подходи в намирането на най-добрите решения за хората. След изграждането и продължаващото такова на основополагаща инфраструктура, нещо, което беше нееднократно потвърдено с вота на гражданите, днес изискванията са насочени към качеството на живот – правосъдие за всички, качествено здравеопазване, ефективни социални услуги, конкурентно образование, чиста околна среда, условия за професионална реализация … Какво е различното още днес?  Липсата на представителност от страна на искрено протестиращите. Tяхното недоволство  се изземва от формации, които отказват диалог. Истинският плурализъм преминава през преговорите. Всяка форма на  блокаж, на отказ от преговори е антидемократично поведение. Правовата държава е в основата на демокрацията. Не на силата. Да не забравяме, че голямата подкрепа на Европа заради Ковид-19 е свързана със засилването на правовата държава в демократичен план (съдебна реформа, свободни медии и т.н).

Демокрацията има нужда от бдителност и защита. Нека протестиращите, чието недоволство разбирам напълно, да разчитат  действитята на кой и как иска да се възползва от енергията им. Какви методи използват  държавен глава с вдигнат юмрук, Отровното трио, или пък Госпожа “Аз Предложих Пеевски”, чиято демонстрация с горенето на черни чували и използването на майки и техните деца минава и най-смелите черни сценарии! Прекрачването на границите с навлизането в личния живот и домовете са методи, известни за диктатори и групировки, които помним от миналото и трябва да си даваме сметка за това кой за какво и накъде се опитва да поведе страната ни.  За тези групи това не е протест за кауза, това е битка за собствени властови амбиции. Това е битка за тях самите, не за ред и демокрация. Не за правото на свободното мнение и свободната воля. Мисля, че няма човек, който независимо от своята политическа позиция да не го е разбрал. Бдителност е нужна, демокрацията винаги е имала нужда от защита.

В тези летни горещини има възрастни хора, които преминават по 5-6 километра, за да стигнат на работните си места.  Може ли да се каже, че от транспортна гледна точка  това е  безпрецедентна ситуация за столицата? Ако да, имате ли концепция за комуникацията на комплексите Младост и Дружба с центъра на София, например?

Мнението на гражданите, които искат да се придвижват свободно заради своите активности  е важно и легитимно право, както на тези които протестират искрено. Орлов мост и трасето по Цар Освободител винаги са били символите на свободния дух на града ни. И хората знаят, че излизайки там да заявят недоволството и исканията си, имат гаранциите за осигурен ред и защитата на правото на протест.

Защо обаче не остават кръстовищата свободни през деня и затворени след работния ден ? Защо правото на едни трябва да бъде за сметка на други ? Това е безпрецедентна ситуация, в която хора, използвайки гражданското недоволство  са решили да постигнат  власт не чрез познатия инструмент  на демокрацията – избори, а чрез натиск и сила са готови да заложат всичко. Сценаристите на този протест са същите, които познаваме от предни години. Уви, има уроци, които явно трудно се учат. Има случаи, които бързо се забравят. Има лица, които бързо слагат маски и се надяват да не бъдат разпознати.

Центърът за градска мобилност има план, по който са променени маршрутите на линиите, така че те да продължат да работят и да осъществяват връзки.  Нито за момент градът не е останал без транспорт, но придвижването е затруднено. Има участъци, които момчетата от палатките не искат да освободят, независимо от общественото недоволство. Направи ми впечатление, че много от активно протестиращите хора ясно се разграничиха от затварянето на кръстовищата и изразиха своите позиции в социалните мрежи и в медиите.  Така те и показаха, че едно е да имаш мнения и позиция, а друго е да позволиш да те използват в чужд сценарий.

Каква е визията на кмета Йорданка Фандъкова за следващите дни, седмици, може би и месец? Какво ще стане, ако протестиращите не отстъпят от исканията си за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, а децата ще трябва да тръгнат на училище?

Кметът Йорданка Фандъкова е кмет на София и всички жители на града ни. Тя е политик,  който изповядва демократичните ценности и е с ясна стратегия не за два дни напред, а за десетилетия.  Кметът Фандъкова умее да защитава града и да отстоява интересите на гражданите му. Дори, когато това изглежда невъзможно. Искам да припомня протестите през 2013 г. когато националната власт изискваше от нея да прекрати протестите. Тогава, когато центърът на града ни беше откъснат от метални заграждения, за да осигурява комфорта на властимащите. Кметът на града, независимо от проблемите, свързани с правителство трябва да уважава  различните мнения и трябва да гарантира свободното придвижване. Кметът е кмет на всички граждани и е длъжен да защити правата им. Отново ще повторя – в основата на демокрацията е плурализмът и правовата държава.  Тя, правовата държава, функционира през правила, заложени в Конституцията.

Въпросите зададе Юлиана Методиева

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.