Успех, Мария!

Вечерта на раздаването на наградите “Оскар” беше вълнуваща с двойното участие на българи в нея. Мнозина ще се учудят: “Как така двойно? Нали само Мария Бакалова бе номинирана?!”
Всъщност и да, и не: имаше още двама българи, които са сред асоциираните продуценти на номиниран филм. Това са Дана Проданова и Илиян Иванов. Та, да – номинираният българин е само един – г-ца Бакалова, но имаше и номиниран филм с българско участие.
Радостта ми е голяма. Радостта ми е двойна.
Не, радостта НИ е голяма И двойна!
Дана и Илиян са прекрасни хора, нюйоркчани. Тя е от Варна, а той – от Бургас (я, като Мария Бакалова!); нарочно подчертавам този факт. Хванали са се с един интересен проект и филмът* се е получил! Има редица награди от различни фестивали. Няма как да пиша обективно за тях, защото ги познавам от години, но стига само да кажа, че са читави хора не само според мен. Благодаря ви, Дана и Илиян, че сте помогнали за създаването на един вълнуващ разказ!
Мария Бакалова е професионална актриса; тя самата бе номинирана и тя самата е спечелила десетки награди по кинофестивали из целия свят, вкл. и ”Аскеер” в България!
Мария Бакалова е чудесен посланик на България и българското кино- и театрално изкуство.
Мария Бакалова е доказателство, че за талантливите възпитаници на НАТФИЗ няма граници – не и в XXI век.
Мария Бакалова успя да се докаже в десетките интервюта, които даде за български и световни медии като искрен, откровен, почтен и чувствителен актьор.
Оттук насетне, както казва един друг успешен българин – Теодор Ушев** – “За Мария е ясно – чака я добро бъдеще. Дано да избира правилните сценарии.”
Надявам се, че някой ден ще дойде да снима и в Ню Йорк и че ще имам възможността да я срещна на живо. Надявам се, че някой ден ще се снима и в български филм, който ще бъде номиниран за “Оскар”, а защо не – и да спечели!
Успех, Мария! И – къртовски труд, от който да не се плашите, а напротив – да се чувствате в свои води, когато работите над следващия филм!

от профила на автора

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
veny.markovsky@gmail.com'

Вени Марковски

Вени Марковски е основател и председател на Управителния съвет на Интернет общество - България, съосновател на първия Интернет оператор в София (БОЛ.бг). В продължение на 10 години е председател на Съвета за информационни технологии към Президента на Република България. Автор е на книгата "Уловени в Мрежата" (Университетско издателство, София 2018 г.), както и на голям брой статии в българския и чуждестранен печат.