Медийното досие на Абдулла Бююк издава конюктурен интерес около екстрадицията му

Споделете статията:

През юли 2016 г. България предава турския бизнесмен Абдулла Бююк на режима на Ердоган в Турция. Ердоган твърди, че Бююк е основен финансист на движението „Хизмет“, свързано с Фетуллах Гюлен. “Хизмет” е организация смятана от турския президент за основен организатор на опита за пуч срещу него от 15 юли 2016 година. Абдулла Бююк е на 47 г., женен с 2 деца. През февруари 2016 г. идва в България заради проблемите си с властите в страната си.

Специалисти по балканска история бързо реагират с обща позиция по случая “Бююк” и медийното му отразяване. Проф. Надя Данова от Института по балканистика и център по тракология в БАН, доц. Светлана Иванова от Историческия факултет на СУ, доц. Олга Тодорова и доц. Стефка Първева от Института за исторически изследвания към БАН, доц. Росица Градева от Американския университет в България и Института по балканистика и център по тракология в БАН, както и Кета Мирчева, историк на свободна практика публикуват  Отворено писмо” . В него се казва:

“Ние, долуподписаните, придържайки се към демократичните принципи и изповядвайки ценностите на хуманизма, заявяваме, че не приемаме поведението на настоящето държавно ръководство и заставаме зад онези наши сънародници и правозащитни организации, които осъдиха действията на изпълнителната власт.

За съжаление, опитите на управляващите да обяснят поведението си по „горещия” казус с експулсирането на турския гражданин, както и коментарите по него бяха придружени с исторически препратки, които намираме за неуместни и обезпокояващи. Те очевидно имат за адресат българската публика и се опират на негативни стереотипи. Ето защо се чувстваме задължени, както сме го правили и преди, да заявим възмущението си от спекулациите с историческата наука и историческите факти”.

Същата седмица в ефира на Нова телевизия Бойко Борисов оправдава екстрадирането на Абдуллах Бююк със заплахата трите милиона бежанци, които понастоящем са в Турция, да се озоват в България. “Обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите”, казва премиерът.

С решение от 27 юли  вицепрезидентът Маргарита Попова, в чиито правомощия е предоставянето на убежище, отказва такова на турския гражданин Абдулах Бююк. Бююк е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. По думите й “турският гражданин Абдуллах Гюлен няма да получи политическо убежище в България, защото след консултации с ДАНС експертите са решили, че няма основания такова да бъде предоставено”.

През юли 2020 г. Клуб Z публикува разследване на журналиста Димитър Ганев, създадено с подкрепата на Journalismfund. В него се сочи, че експулсацията на Бююк, оправдана от българските власти е в несъответствие на документите му. Димитър Ганев е работил две години по събиране на архиви. Той разкрива поверителни дипломатически и други документи.

В статия със заглавие “Разследване показва съвместните действия на премиера и Сотир Цацаров с турското посолство по експулсиране на Абдулла Бююк” , Маргиналия разказва за това изключително журналистическо разследване. Ето част от него:

“В писмено изявление с гриф „Секретно“ на турското консулство към Министерството на правосъдието в Анкара от 19 юли 2016 г. обаче се казва:

„В писмото (получено от турското посолство в България – бел. авт.) се посочва, че посланикът ни в София е поискал от г-н Борисов незабавно да се отговори на исканата информация, отнасяща се за Бююк и да се организира връщането на споменатия в нашата държава. Посланикът е подчертал, че присъствието на Бююк в България се превръща в голяма тежест за нея, че подробностите по делото са известни, както на него самия, така и на ръководителите на вътрешното/външното разузнаване, и че г-н Борисов и ръководители на разузнаването са потвърдили въпросните твърдения.“

“Публикувани са грамите, свидетелстващи за водените от България разговори с турските представители за предаването на Абдулла Бююк. Поверителен документ от консулството с номер 11222588, съставен на 29 юли 2016 г., показва, че бившият главен прокурор е обявил на среща с турския посланик мотиви, с които Бююк е кандидатствал за политическо убежище в България. Служителите докладват в същата грама, че с дипломата е била споделена още и информация за Бююк, получена от разузнаването в София, която ако е вярна, е инкриминираща по турското законодателство.

Главният прокурор Цацаров е давал и съвети на турските дипломати как да прибавят нова информация, свързана с преврата, към подготвяно второ искане за екстрадиция на Бююк.”

Освен Бююк, София е депортирала най-малко още седем турски политически бегълци след неуспешния опит за преврат през 2016 година. България остава единствената страна в Европейския съюз, която е предавала на Анкара политически противници на Ердоган.

Илюстрацията е на Шпигел

На 14 септември 2020 г. германското списание “Шпигел” публикува същото разследване. Българските медии раздуват случая. Това довежда до моментално отричане на отговорност от страна на Цацаров, и за момента – липса на реакция от страна на Борисов!

На 17 септември  пресцентърът на КПКОНПИ публикува позицията на председателя на Комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор. В нея се казва:”(…)След опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Бююк“ да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ“.

Ето какво припомня днес за обстоятелствата около неговата екстрадация Абдулла Бююк пред журналиста Димитър Ганев, публикувал в Маргиналия разследващи материали за гетата.

 

“Питаха ме конкретни въпроси за движението. С кого поддържаш контакт?“. Даряваш ли пари на движението?“ Казаха ми: „Според турското разузнаване, ти си голям човек в Турция.“ Имаха конкретна информация, казаха че тъй като е лято движението не прави срещи, но скоро ще започнат да се събират.

Междувременно, след опита за преврат, турски политик обяви, че ще докарат обратно човек от България. След това много журналисти искаха да направят интервю с мен. Не приемах, защото не исках да бъда толкова популярен. След този случай се обадих на единия от двамата. Казах му: „Има слухове, че Турция ще се опита да ме депортира.“ Той каза, че не знае нищо за това”.

Какво ви каза полицията, когато ви арестува на път за София Ринг Мол? Разговаряхте ли със служителите, които по-късно ви откараха към Капъкуле?

Не ми казаха нищо, когато ме спряха. Принудиха ме да изляза от колата и поискаха паспорта ми. Когато излязох, ми сложиха белезници. Поисках да се обадя, но ми взеха телефона от ръцете. Не казаха нито една дума. С полицейската кола отидохме до място, което приличаше на гора с паркинг. Там ме качиха на друго превозно средство. Вече не полицаи, а служители с оръжие седнаха до мен в колата. След това директно отидохме до Капъкуле. По пътя исках да се обадя на адвоката си, казах им за процеса за получаване на убежище в страната, но те не ми отговориха. Не говореха турски, английският също не беше никак добър и почти нямаше разговор.

Когато наближихме Капъкуле, поискаха от мен да подпиша документ на български. Нямам представа какво се казваше в него. Настояваха да се подпиша, но аз не го направих. След това полицията от турската страна се показа и ме предадоха на тях. Предадоха им и телефона, и лаптопа ми. Получих си ги обратно през 2019 година”.

„След като бях задържан от турските власти, бях подложен на изтезания от полицаите, бях бит“, твърди още Абдуллах Бююк. Имам гривна, закачена за мен. И вкъщи – още едно устройство, което следи къде се разхождам”, разказва Бююк пред bTV. “Фетуллах Гюлен и неговата организация е обявена за терористична. Нашата съдебна власт разкри, че тя е организирала опита за преврат през 2016 г. Няма как да симпатизирам на такава организация. Не съм противник на нашия президент и на реда в нашата страна, нито съм бил против управлението в България. В момента съм предприел необходимото по съдебен път и тези институции, които са виновни за неправилното прилагане на законите, ще бъдат намерени и наказани”,  казва още той.

Бююк завежда дело срещу България в Европейския съд по правата на човека(ЕСПЧ).

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.