Навръх Йом аШоа авантюристът Яков Джераси сътвори поредна интрига

Нова позорна акция бе изпълнена от одиозния активист Яков(Стефан)Джераси в навечерието на Йом аШоа, деня в памет на жертвите на Холокоста според еврейския календар.

Във възмутено писмо за позорните действия на Джераси действия съобщава в писмо до ОЕБ „Шалом“ и Маргиналия авторитетната университетска преподавателка доц. Албена Танева. Тя пише: „Яков Джераси си е позволил да употреби моето име и това на съпруга ми, като автоматично ни е написал в подписка на доста странна акция“.

За каква „акция“ става дума.

Неуморимият Джераси е известен с последователните си усилия да „избели“българската история чрез премахване на следите за загиналите през Вт.св.в  в газовите камери на Треблинка. Както сочат безспорни източници*, през 1943 г. 4058 евреи от Беломорието са транспортирани до Лом и после на 4 корабчета са изпратени до Виена, като оцеляват само 100 от тях. Същевременно български полицейски части в Скопие и Битоля са „вдигнали“ евреите от Вардарска Македония и от 10 март са започнали депортирането на 7144 души с вагони до дунавските пристанища, а оттам те са отведени в Треблинка.

Наречен от сънародниците си „новият Остап Бендер“ Джераси игнорира тези факти. Той изготвя изявление до Музея Треблинка за „редакция“ на надписа върху мемориалната стена, като издирва за подкрепа български граждани и „признати лидери на общественото мнение“.  В изявлението си авантюристът, осъден на трета инстанция за клевети от ОЕБ“Шалом“ настоява: „По този начин паметникът на входа на лагера на смъртта в Треблинка, в който пише „България“, просто не принадлежи там(…)за щастието на всичките 50 000 еврейски жители на България в онези смутни времена, никой българин не е стигнал до Треблинка, защото влаковете са били отменени.“

Яков Джераси иска от Музея и извинение на българските граждани заради „тежката грешка“! Нахалството му е безгранично. Нищо, че България е член на Международната асоциация за възпоменание на Холокоста, задължаваща страните да не допускат ревизионизъм в политическия живот и да спазват строго дефиницията за антисемитизъм!

За събиране на легитимност на своята абсурдна инициатива той се обръща към авторитетните университетски преподаватели Албена и Тодор Таневи. В отговор на поканата доц. Танева пише:

„Уважаеми дами и господа,

Моля да заличите името ми от тази подписка. По принцип не одобрявам включването на името ми в какъвто и да е политически документ по повод исторически въпроси. Като изследовател на този период познавам отлично документите. Наследството на Холокоста би следвало да ни направи чувствителни към всяко страдание.

Не съм съгласна името ми да бъде употребено в подобни политически актове с неясна цел. 

И злото, и доброто си има име и е добре да не смесваме етикетите. България е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста и като такава има възможност заедно с целия цивилизован свят да участва почтено в опазване цялата истина за тази катастрофа на европейската цивилизация“.

Вдъхновеният ревизионист Джераси обаче не се съобразява с искането. С тази злоупотреба той записва пореден позор в нечистоплътната си биография. Към този момент подписката с имената на Таневи е факт.

 

Юлиана Методиева

*“Документален сборник за депортация на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония, Щип. 1943 г.“

Още по темата виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.