Няма да има повече mission creep

Прочетох изявлението на Байдън по повод изтеглянето на САЩ от Афганистан. След мандата на Тръмп то е потвърждение на очевидното.

Въпреки уверенията на президента, че правата на човека остават в центъра на американската дипломация, то бележи повратна точка в отношенията на САЩ със света.

Няма да има повече mission creep. Няма да има повече износ на демокрация с военни средства, градене на нации там, където такива не съществуват.

Реалполитиката – идейно и на практика, измества либералния интернационализъм в арсенала на САЩ, а еднополюсният свят от края на Студената война е мъртъв.

Ще живеем в някакъв вариант на Концерт на великите сили, но пригоден за съвремието. Ще има сфери на влияние. Тепърва ще става ясно дали те са вече договорени.

Ако не се реформира, за да включи повече влиятелни държави в Съвета за сигурност, ООН ще губи почва за сметка на нови Виенски и Берлински конгреси, Ялти и Рейкявици.

Нищо от това не е новина, но докато в Сирия, Ирак, Либия и Украйна беше смътно и недооформено, вече е ясно очертано. САЩ не желаят да плащат повече цената на хегемонията.

Тази тенденция е двупартийна. Очевидно сред политици, стратези и военни в САЩ вече е оформен консенсус, че досегашната роля не е устойчива.

Всичко това ще има директно отражение върху начина, по който мислим за вътрешните си проблеми – справянето с ковид, бежанската тема и двойното гражданство.

Влагам съвсем малко ирония в горното. У нас стратегически и дългосрочно мислят съвсем малко хора. Това не е проблем – навсякъде е така.

Проблемът е, че пропастта между реалното състояние на нещата и осъзнаването им вътре в страната е огромна. Няма го ефекта на просмукването, защото няма честни посредници.

Очевидно българската съдба е да се падат поне по две големи повратни точки в рамките на един средностатистически човешки живот.

Публикуваме статуса от фейсбук профила на Явор Сидеров с негово разрешение

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика