Президентът Радев и премиерът Борисов да осъдят действията на младите фашисти в Пловдив!

В неделя, 27 септември, в следобедните часове над 50 ученици минават през централните улици на Пловдив със заплашителни викове. От видеа, качени в интернет, се вижда как младежите се отправят към градската градина. Според пострадалите, видът им е „доста интелигентен“.Други смятат, че са ултраси.

Нападателите носят банер със свастика. Лозунгите на 14 годишните хомофоби  са „да почистим града от педалите“, „не искаме хомосексуалисти в Пловдив“, „не искаме гей парад в нашия град“.

Напрежението ескалира в словесна и физическа саморазправа. Нападатели замерят с яйца и физическа саморазправа с момичетата, за които младите фашисти предполагали, че са с  хомосексуална ориентация.

Има ранени момичета, а едно от тях припада.

Полицията е повикана и идва почти веднага. След като ги изгонват, момчетата тръгват към площад „Съединение”.Там са плюли и крещяли хомофобски заплахи и към други момичета”, разказва една от свидетелките на случката. Думите й се потвърждават и от други присъствали на площада.

Прокуратурата в Пловдив реагира на случая с агресията на деца от деца в градската градина. Нова телевизия пуска единствена репортаж от града и плакатите на неофашистите. Пред камерата застава и едно от нападнатите момичета. „Срещу нас тръгнаха момчето, което организира цялата тази идея и другите момчета, които бяха над 30 години. Като ни видяха нас първо казаха: “Не, тези не са гейове, тях ги оставете”. Но имаше едно момиче с нас. Тя просто беше с къса коса и нищо друго, те съдят по външния вид”, разказа тя.

„В социалните медии беше пълно със закани, с постове, със задраскани знамена за обратните и писаха нещо от сорта на, че в неделя се събират, за да ги изгонят от градска градина. Повечето са такива, които тренират някакви бойни спортове, хора, които се водят хомофоби”, споделят очевидци.

Това е втора хомофобска проява в Пловдив. През 2018 година БСП и ВМРО се опитаха да спрат изложбата изложбата “Балканска гордост“ на гей артисти.( виж тук ) За събитието писа и британският Гардиън.

От гей организации ГЛАС, Билитис,  заявяват в социалните мрежи и  пред БНР своето очакване да бъде разследван хомофобията като мотив за хулиганските нападения. Те напомнят за жалбата им до Комисия за защита от дискриминация за хомобофското говорене през късното лято на вицепремиера Красимир Каракачанов, която още няма никакво движение.(виж тук).

„Нарастващата нетърпимост към хората от ЛГБТИ общността, атаките, идващи дори от високи постове на властта, все по-често дават възможност на подобни актове да останат безнаказани и да бъдат дори оправдани от обществото. Ние не трябва да позволяваме това да продължава“, написа активиста Симеон Василев.

„Случилото се в Пловдив е само едно видимо проявление на омразата, с която се сблъскват ЛГБТИ+ хората в България всеки ден. Проучването ни сред ЛГБТИ+ ученици (https://bit.ly/34aavIl) показва, че една трета (34,2) са обект на физически тормоз, а 70,6% са били тормозени вербално през изминалата учебна година. Това видимо проявление на насилие е поредната аларма, която сигнализира, че е време да се предприемат превантивни действия, които да адресират радикализирането на младежи и приобщаването им към организирани мразещи крайнодесни групи. Вярваме, че никой не се ражда мразещ и че информираността и изграждането на емпатия са ключът към едно по-здраво общество“, коментираха случилото се в Пловдив от Билитис, една от старите правозащитни организации.

„След историята с опита да бъде спряна изложбата преди години, става ясно,че  хомофобията в Пловдив достига потресаващи размери. Тогава от местната прокуратура ни отговориха, че нямат основания да повдигнат обвинения. Две годни по-късно хомофобията и омразата е плъзнала вече и измежду подрастващите, готови да чистят парка от различно изглеждащи техни връстници. Къса коса, цветни дрехи, всяко дете може да попадне под ударите и плюнките на тази глутница. Не ми се мисли какво е да си родител в този момент“, споделя друга гей активистка.

На ход е властта. Президентът,  министър-председателят Бойко Борисов, министъра на правосъдието, община Пловдив, трябва на висок глас да осъдят малолетния фашизъм и нарастващата хомофобия в България.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.