Организации и граждани с призив за бързо разрешаване на спора с РСМ

Споделете статията:

Гражданско сдружение за българо-македонско приятелство „Под едно небе“, съвместно с Института за балкански перспективи, Българския културен клуб – Скопие и Българо-македонската стопанска камара изпратиха отворено писмо до министър-председателите на Република България и Република Северна Македония (РСМ), приветствайки желанието на двамата премиери за промяна и за използване на следващите месеци за постигане на положителни резултати. Те приветстват конструктивните действия на новото българско правителство и лично на премиера Кирил Петков и се надяват, че Димитър Ковачевски и новото правителство в Република Северна Македония, ако бъдат избрани, ще направят същото.

Авторите на писмото, което е подкрепено от 185 граждани са загрижени за това, че упоритите опити на екстремистки националисти в двете страни ще атакуват процеса. Особено тревожен е достъпът им до българските и македонските обществени медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите зараждащи се усилия за промяна. Авторите на писмото зад подобни действия виждат пипалата на бивши агенти на ДС и УДБА (югославската тайна полиция), някои от които използват публично стари и фалшиви идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са вредни за добросъседските отношения.

Ето и пълния текст на обръщението:

Уважаеми господа,
Отношенията между нашите страни и народи се намират на ниска точка. В публичното пространство се насаждат взаимното недоверие и негативните тенденции на използване на език на разделение, популистка и националистическа реторика. Позитивните гласове от двете страни на границата са удавени от непрекъснато противопоставяне с червени линии. Те ни отдалечават от духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 1 август 2017 г.
Ето защо с надежда посрещаме изразеното от двама ви желание за промяна и за използване на идните месеци за постигане на позитивни резултати. Приветстваме градивните ходове на новото българско правителство и лично на премиера Кирил Петков и се надяваме, че г-н Ковачевски и новото правителство в РСМ, ако бъде избрано, ще направи също такива правилни и точни ходове. Дадените от г-н Петков заявки за разширяване на отношенията с общи работни групи в различни сфери са възможност да се опрем на Договора за добросъседство, който трябва да е основополагащ за отношенията между двете страни. Това ще позволи на България да поеме отново своята полезна роля в присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, както и да насърчи стремежа на останалите държави от Западните Балкани за членство в ЕС.

 

Също така се надяваме, че следващият премиер на Република Северна Македония ще окуражи македонската дипломация и институции да заемат про-активна позиция за изработване на необходимите решения в македонското общество и политика за добросъседство с Република България – чрез активен диалог и позитивен обмен на идеи, за нови отношения и политики на промяна.
Заедно с това изразяваме тревога от несекващите опити на крайни националисти и в двете държави да торпилират този процес. Особено тревожно е колко лесно те получават достъп до обществените български и македонски медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите усилия за промяна още в зародиш. Обективните наблюдатели съзират зад подобни действия пипалата на бившите агенти на ДС и УДБА, някои от които излагат в публичното пространство стари и лъжливи идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са пагубни за добрите междусъседски отношения.
Водени от загриженост и желание двете правителства да получат необходимата подкрепа от хора с траен интерес и знания по темата, ние изразяваме нашата подкрепа към вас и водената от вас положителна политика, както и надеждата да предприемете нужните действия, така че разделението да бъде оставено в миналото, а хората, които използват езика на противопоставяне да не оказват влияние върху вашите думи и действия. Гласовете на бившите агенти на ДС и УДБА, учени и общественици сътрудничили на тоталитарните режими, които действат срещу интересите на двете държави, не бива да бъдат допускани да ни разделят. Такива хора участвали в налагането в политиката на противопоставянето и разделението не бива да са част от институционалния и обществен диалог между двете държави и двата народа! В този смисъл приемането на една обща и добронамерена декларация още на първата ви среща за отхвърляне на всякакви действия на противопоставяне на народите ни, би било положителен знак.
Уважаеми Г-н Петков,
Уважаеми Г-н Ковачевски,
Близките месеци ще бъдат мерило за обща политическа зрялост и ще отворят нови възможности за намиране на взаимно приемливи решения. Единственият път да преодолеем страха и недоверието в обществата ни, е отварянето на двете държави една към друга с активно сближаване на всички нива и постигането на общи успехи. Почитта и уважението, както към общото ни минало, така и към днешните реалности, могат да ни извадят от задънената улица, в която страните се намират от години. Историята може и трябва да бъде стимул за реализиране идеята за общо европейско бъдеще като положителната, конструктивна и полезна за двете държави политика.
Желаем ви успех!

07.01.2022 г.

Инициирано от

ГРАЖДАНСКА ОБЩНОСТ ЗА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКО ПРИЯТЕЛСТВО #ПОДЕДНОНЕБЕ
Институт за балкански перспективи
Български Културен Клуб Скопие
Българо Македонска Търговска Камара

и подкрепено от 189 общественици и граждани на РСМакедония и РБългария.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.