Парламент без достъп за хора с увреждания? Безобразие!

Споделете статията:

Снимките, които виждате показват резултата от един дълъг основен ремонт, по-скоро преустройство, на бившия партиен дом и превръщане на неговата зала „Георги Кирков“ в пленарна зала на българското Народното събрание. Това е мястото, където заседава върховната власт на една демократична държава, каквато би трябвало да е България след 1989 година.
Синият цвят на интериора идва да подскаже някакви предпочитания към „синята идея“ от края на миналия век – идея за модернизация, върховенство на закона и човешки права. Множеството прагчета по амфитеатъра на залата, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до всяко депутатско място, отдалечават тази сграда от представата за модерност и приобщаване на всички социални групи. Не виждам причина човек с увреждане – в инвалидна количка или с увредено зрение – да не стане народен представител. Няма причина да не бъде и министър, който да се явява на парламентарен контрол. Освен нежеланието да се забърква в партийни интриги и нечисти сделки, причината би била недостъпната среда на българския парламент. Това е недопустимо в 21-ви век в държава, която се е обвързала с принципите за зачитане на човешките права и върховенство на закона. Това е недопустим резултат в 21-ви век след похарчване на 18,5 млн. лв. народна пара.
Тези снимки трябва да предизвикат трудни въпроси към председателя на Парламента, към премиера, към министъра и заместник министъра на труда и социалната политика, към „лидерите“ на национално представителните организации на хората с увреждания, към Агенцията за хората с увреждания… Само Светият Синод не е длъжен да отговаря за това беззаконие.
от фейсбук профила
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Капка Панайотова

Капка Панайотова е просветен поборник и мрежар за човешки права на хората с увреждания в България. Освен учредител и директор на Центъра за независим живот, тя е съпредседател на Европейската мрежа за независим живот и дългогодишен анализатор към Академичната мрежа от експерти по уврежданията.