Планът „Маршал“ за Близкия Изток е шанс да бъде изместена анти-израелската пропаганда

Господин Оскар,  планът на САЩ „С мир към просперитет“, наречен План „Маршал“ за Близкия Изток е представен официално на конференция в Бахрейн. Той предвижда  50 милиарда долара  за инфраструктурни проекти на Западния бряг, в Газа и в икономиката на съседните арабски държави.  Кои са силните и кои слабите места в тази инвестиционна програма?

Изпълнението на този план на САЩ за подпомагане на близкоизточния регион ще обхване  основно палестинските територии на Западния бряг и Ивицата Газа и в далеч по-малка степен Ливан, Йордания и Египет. Надеждите са той да доведе до по-бърз стокообмен, да стимулира движението на работна ръка и с това да даде тласък на различни сфери на индустрията. Вярвам, че реалното икономическо развитие на тези територии е в състояние да измести анти-израелската пропаганда, защото се фокусира върху нещо положително и градивно, което ще облагодетелства, пряко и косвено, всички жители на региона.

Доц. Александър Оскар е началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ и председател на ОЕБ „Шалом“
В САЩ наричат този  план за мир между Израел и палестинците „сделката на века“. От палестинска страна обаче  определиха плана като „абстрактни обещания“ и настояват, че само политическо решение може да доведе до разрешаване на блокираните преговори между израелци и палестинци. Според вас, така ли е?
 

Като български евреи, които имат своите близки и роднини в Държавата Израел, ние приветстваме всеки разумен опит за разрешаване на конфликта в Близкия изток. Успехът на преговорите зависи не само от волята на политическите лидери. Нека не забравяме, че освен в Газа и на Западния бряг, араби живеят и на територията на Израел. Те виждат и разбират желанието на израелските граждани да бъде постигнат траен мир. За мен безспорен напредък е признаването на Държавата Израел като Еврейска държава от много от нейните съседи – те вече я считат за пълноправен партньор в този диалог. Това е стъпка във вярната посока, макар да предстои да бъде извървян дълъг път.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.