Похвално слово за малкия човек, произнесено по време на Иранската криза

Ти си велик конформист! Където и да погледна в историята, все теб те виждам. Начене ли се някакъв голям тътнеж, все едно домашен или световен, ти къташ децата си. Залостваш вратата на дома си и казваш шт, тихо, ние да си мълчим. Твоята кулминация беше Тодор Живков пред Пленума на ЦК на БКП, когато източноевропейският свят се тресеш от переостройка, дисиденти, Солидарност, Лех Валенса и Вацлав Хавел. Правешкият диктатор носеше същото ДНК със записана памет за здрав разум и еснафлък. С обич към теб, малки човеко, той отправи посланието “да се снишим, докато мине”.

Ти си върхът на снобизма! Знаеш как да замеряш в лицето Вдъхновените със злобни думи. Иронията ти към гражданския активизъм в полза на онези, избрали медитацията на Буда, е ненадмината. Винаги намираш как да се надсмееш и да наречеш будали или полезни идиоти онези, които слушат децата си и техните страхове от балистичните ракети и войната. Ще го сториш ако трябва, на английски език. На перфектен английски.

Ти си абсолютен националист! Никога не забравяш, че българският ти корен е жилав, устойчив на световните ветрове, затова го копаеш всеки ден и го поливаш с пресна вода. Дори да си от Перник, или от друг безводен град, българщината ти е като стомана. Нямаш желание да оправяш Близкия Изток, затова не подписваш декларации, отворени писма и прочее пацифистки документи. В Ню Йорк ще отидеш непременно и догодина, тъкмо ще се поразсее миризмата на имперско-милитаристичното.

Ти си благочестив християнин! Дори да не ходиш на църква, дори да смяташ идеята за Бога недоказана с научни аргументи, ти си си ти. Православен. Не ги обичаш ония с чалмите, бурките, фереджетата, полумесеца. Не ги обичаш и точка!

Ти притежаваш фин редакторски нюх. Когато прочетеш Прокламация срещу бомбите, все едно идващи от Запад или от Изток, гледаш с взискателно око запетайките. Подчертаваш с презрение липсата на пълен член. Смяташ емоцията за бабини дивотии и я задраскваш в общия случай. Интелектуалщината у теб надхвърля същата в персонажите на Уди Алън.

Ти си тотален политически ултрас! Ако делото е на някой не от твоята кръвна политическа и партийна група, да мре! Или си от Лудогорец, или от Левски. Или си от ГЕРБ или от БСП, от ДПС, или от ОП. Напоследък е модно да си от ДБ, който е срещу всички. Разпознаваш феновете от омразния ти отбор и се превръщаш в същински публичен хулиган. Бой и освирквания по врага. Бой. Освиркания. Създаваш суматоха кой кой е, пишеш компромати в имейли и в месинджъри. Не подкрепям Отворени писма на никой, който не е от моите хора! Ясно?

Ти си евъргрийн, малки човеко!

Бел.а.Текстът е публикуван във фейсбук. Написан е след убийството на Касем Солеймани и заканите на Доналд Тръмп. Тогава в София стартира Отворено писмо срещу насилието, събрал подписите едва на двадесетина души.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).