Политическата карта на Румъния се оказа променена

Провеждането на местните избори в Румъния предизвика много изненади и неочаквани резултати. В предизборната надпревара се включиха кандидати от Демократичното обединение USR – PLUS, Социалдемократическата партия, Националлибералната партия, Националното движение за Румъния, Алианса на либералите и демократите, Про Румъния, Движението на унгарците в Румъния и др.

По данни от ЦИК на Румъния избирателната активност в страната е била приблизително 40%. В столицата избирателната активност е била около 39%. Данните показват, че процентът на гласувалите младежи (от 18 до 30 г.) е нисък, а най-висок е процентът на гласоподавателите на възраст от 45-64 г. По-висока е била избирателната активност в по-малките населени места на страната.

След местните избори на 27.09.2020 г. политическата карта на Румъния се оказа променена. Изненада за политолозите и социолозите беше успехът, който кандидатите на Демократичното обединение USR – PLUS постигнаха в райони, в които до този момент сериозно представителство в местната власт имат историческите партии (Социалдемократическата партия и Националлибералната партия).

Резултатите показват, че ПСД (Социалдемократическата партия) продължава да има превес в южните райони на страната, както и в някои от населените места в източната част на Румъния. Партията губи позициите си в окръзите Гюргево, Марамуреш, Вранча, Тимишоара и др. Наблюдава се дестабилизация в партията и загуба на гражданско доверие.

Кандидатите на Националлибералната партия спечелиха в 17 области, което е с повече от 9 области от местните избори през 2016 г. Партията успя да победи в окръзите, които до този момент се управляват от социалдемократи – Тимишоара, Констанца и др.

Дан Барна – председател на Демократичното обединение USR – PLUS сподели, че се радва, че обединението ще има свои представители в местната администрация. Той отбеляза, че това е една сериозна заявка за явяване на парламентарните избори.

Електоралната карта на Румъния от последните избори ни дава възможност да отбележим, че се наблюдава положителна тенденция в развитието на Демократичния съюз на унгарците в Румъния. За първи път съюзът спечелва кметско място в окръг Търгу Муреш.

Особено интересен бе вотът за столичен кмет. За кмет на Букурещ е избран Никушор Дан – независим кандидат, подкрепен от Националнолибералната партия и Демократичното обединение USR – PLUS. Той получи около 43% от вота на столичани, Габриела Фиря – кандидат на социалдемократите спечели около 36%. След тези местни избори социалдемократите изгубиха управлението във всички районни кметства на Букурещ, с изключение, на четвърти район.

След местните избори се появиха и първите заявки за коалиционни партньорства. Членове на Социалдемократическата партия съобщиха, че се обсъжда възможността за партньорство с ПроРумъния и АЛДЕ, за да може да си осигурят мнозинство в общинските съвети. От друга страна членовете на Демократическото обединение USR – PLUS изразиха готовност за преговори с Националлибералната партия. Траян Бъсеску също съобщи за среща с представители на партията на Л. Орбан, за да се коментира евентуална коалиция.

След местните избори предстои сериозно прегрупиране и разместване на местата на политическите партии в страната.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика