Обвиняват правителството на Малта за смъртта на Дафне Каруана Галиция

Споделете статията:

Независимо разследване за смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция установи, че държавата трябва да носи отговорност, след като създаде „култура на безнаказаност“, пише Гардиън.

В доклад от 437 страници, направен от екип от съдии и публикуван в четвъртък, се казва, че държавата „не е разпознала реалните и непосредствени рискове“ за живота на разследващия журналист и „не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне“.

 

Каруана Галиция беше убита от автомобил-бомба, когато се отдалечи от дома си на 16 октомври 2017 г. Смъртта й бе посрещната с възмущение в цяла Европа и въвлече управляващата Лейбъристка партия в Малта в политически скандал.

 

Прокурорите смятат, че бизнесменът Йорген Фенех, който е бил в тесни връзки с висши държавни служители, е организирал убийството. Фенек, който очаква процес за присъединяване към убийство, отрича отговорност.

 

Трима мъже, заподозрени в пускането на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г. Оттогава единият се призна за виновен като част от споразумение за признаване на вината и излежава 15-годишен затвор. Другите двама очакват процес. Самопризналият се стана държавен свидетел и му беше дадено помилване.

 

Разследването, проведено от един действащ съдия и двама пенсионирани съдии, установи, че култура на безнаказаност е създадена от най -високите ешелони на властта в правителството на времето.

 

„Пипалата на безнаказаност след това се разпространиха към други регулаторни органи и полицията, което доведе до срив в правовата държава“, се казва в доклада на комисията, публикуван от премиера Робърт Абела.

 

Разследващата комисия заяви, че убийството е било неразривно или пряко свързано с разследващата работа на Каруана Галиция. Бившият премиер Джоузеф Мускат подаде оставка през декември 2019 г. след ареста на Фенек. Той никога не е бил обвиняван в някакви нарушения. По-късно медиите разкриха и тесни връзки между Фенек, министри и висши полицаи. Muscat написа във Facebook в четвъртък, че в доклада „недвусмислено се казва, че по никакъв начин не съм замесен в убийството … Трябва да се отбележи, че разследването установи, че държавата не е знаела предварително или не е участвала в убийството“. Заключенията на доклада не задължават правителството да предприема каквито и да е действия, но опозиционната Националистическа партия призова Мускат и Абела да поемат своите отговорности. „Разследването на държавата е ясно: убийството на Дафне Каруана Галиция е било благодарение на колективното бездействие на кабинета на Джоузеф Мускат, много от които все още заемат публична длъжност. Робърт Абела трябва да гарантира, че отговорността за тази култура на безнаказаност е намалена “, заяви лидерът на опозицията Бернар Грех в изявление.

 

Абела пише в туитър, че докладът „заслужава пълен анализ извън партийните аргументи. Трябва да се извлекат уроци и реформите да продължат с по-голяма решителност. “ В доклада си съдиите приписват косвена отговорност на Мускат за обстоятелствата, довели до убийството, като се позовават на провала му да действа срещу неговия началник на кабинета Кийт Шембри и бившия енергиен министър Конрад Мици заради техните тайни компании, разкрити в Панамските документи , и предполагаемите им връзки към 17 Black, тайна компания, собственост на Fenech. Срещу Мускат, Шембри и Мици не са повдигнати никакви обвинения, свързани с Каруана Галиция и публично отричат ​​да участват. Шембри и Мици не коментираха доклада в четвъртък.

 

В доклада се казва, че решенията на Мускат са засилили културата на безнаказаност, в която са оперирали хората, за които писа убитият журналист. Repubblika, група за върховенство на закона, която провеждаше ежедневни публични протести в навечерието на оставката на Мускат, обяви поредния протест пред кабинета на премиера за петък вечерта. Съдиите призоваха за незабавни действия за овладяване и регулиране на връзките между политиците и големия бизнес. Разследването им изслуша доказателства от полицията, правителствените служители, семейство Каруана Галиция и журналисти, наред с други. Каруана Галиция е ръководила разследването на Панамските документи за корупция в Малта. Блогер, чиито публикации често привличаха повече читатели, отколкото комбинирания тираж на вестниците в страната, тя беше описана преди смъртта си от уебсайта на Politico като „WikiLeaks с една жена“.

 

В изявление семейство Caruana Galizia казва: „Констатациите от разследването потвърждават убеждението, което нашето семейство е имало от момента на убийството на Дафни: че нейното убийство е пряк резултат от срива на върховенството на закона и безнаказаността, която държавата е предоставила на корумпираната мрежа, за която тя докладваше. „Надяваме се, че резултатите от него ще доведат до възстановяване на върховенството на закона в Малта, ефективна защита на журналистите и прекратяване на безнаказаността, която корумпираните служители, разследвани от Дафни, продължават да се радват. Дафни и нейната работа ще продължат да гарантират, че препоръките от това разследване ще доведат до трайна промяна. “ Фондация „Дафне Каруана Галиция“ заяви, че докладът е важен момент в кампанията за държавна отговорност за задължението й да защитава журналистите. „Това е историческа възможност да се осигури реална промяна за безопасността на журналистите и процес на национално изцеление след травматичното убийство на Дафне Каруана Галиция“, се казва в съобщението.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.