Обвиняват правителството на Малта за смъртта на Дафне Каруана Галиция

Независимо разследване за смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция установи, че държавата трябва да носи отговорност, след като създаде „култура на безнаказаност“, пише Гардиън.

В доклад от 437 страници, направен от екип от съдии и публикуван в четвъртък, се казва, че държавата „не е разпознала реалните и непосредствени рискове“ за живота на разследващия журналист и „не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне“.

 

Каруана Галиция беше убита от автомобил-бомба, когато се отдалечи от дома си на 16 октомври 2017 г. Смъртта й бе посрещната с възмущение в цяла Европа и въвлече управляващата Лейбъристка партия в Малта в политически скандал.

 

Прокурорите смятат, че бизнесменът Йорген Фенех, който е бил в тесни връзки с висши държавни служители, е организирал убийството. Фенек, който очаква процес за присъединяване към убийство, отрича отговорност.

 

Трима мъже, заподозрени в пускането на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г. Оттогава единият се призна за виновен като част от споразумение за признаване на вината и излежава 15-годишен затвор. Другите двама очакват процес. Самопризналият се стана държавен свидетел и му беше дадено помилване.

 

Разследването, проведено от един действащ съдия и двама пенсионирани съдии, установи, че култура на безнаказаност е създадена от най -високите ешелони на властта в правителството на времето.

 

„Пипалата на безнаказаност след това се разпространиха към други регулаторни органи и полицията, което доведе до срив в правовата държава“, се казва в доклада на комисията, публикуван от премиера Робърт Абела.

 

Разследващата комисия заяви, че убийството е било неразривно или пряко свързано с разследващата работа на Каруана Галиция. Бившият премиер Джоузеф Мускат подаде оставка през декември 2019 г. след ареста на Фенек. Той никога не е бил обвиняван в някакви нарушения. По-късно медиите разкриха и тесни връзки между Фенек, министри и висши полицаи. Muscat написа във Facebook в четвъртък, че в доклада „недвусмислено се казва, че по никакъв начин не съм замесен в убийството … Трябва да се отбележи, че разследването установи, че държавата не е знаела предварително или не е участвала в убийството“. Заключенията на доклада не задължават правителството да предприема каквито и да е действия, но опозиционната Националистическа партия призова Мускат и Абела да поемат своите отговорности. „Разследването на държавата е ясно: убийството на Дафне Каруана Галиция е било благодарение на колективното бездействие на кабинета на Джоузеф Мускат, много от които все още заемат публична длъжност. Робърт Абела трябва да гарантира, че отговорността за тази култура на безнаказаност е намалена “, заяви лидерът на опозицията Бернар Грех в изявление.

 

Абела пише в туитър, че докладът „заслужава пълен анализ извън партийните аргументи. Трябва да се извлекат уроци и реформите да продължат с по-голяма решителност. “ В доклада си съдиите приписват косвена отговорност на Мускат за обстоятелствата, довели до убийството, като се позовават на провала му да действа срещу неговия началник на кабинета Кийт Шембри и бившия енергиен министър Конрад Мици заради техните тайни компании, разкрити в Панамските документи , и предполагаемите им връзки към 17 Black, тайна компания, собственост на Fenech. Срещу Мускат, Шембри и Мици не са повдигнати никакви обвинения, свързани с Каруана Галиция и публично отричат ​​да участват. Шембри и Мици не коментираха доклада в четвъртък.

 

В доклада се казва, че решенията на Мускат са засилили културата на безнаказаност, в която са оперирали хората, за които писа убитият журналист. Repubblika, група за върховенство на закона, която провеждаше ежедневни публични протести в навечерието на оставката на Мускат, обяви поредния протест пред кабинета на премиера за петък вечерта. Съдиите призоваха за незабавни действия за овладяване и регулиране на връзките между политиците и големия бизнес. Разследването им изслуша доказателства от полицията, правителствените служители, семейство Каруана Галиция и журналисти, наред с други. Каруана Галиция е ръководила разследването на Панамските документи за корупция в Малта. Блогер, чиито публикации често привличаха повече читатели, отколкото комбинирания тираж на вестниците в страната, тя беше описана преди смъртта си от уебсайта на Politico като „WikiLeaks с една жена“.

 

В изявление семейство Caruana Galizia казва: „Констатациите от разследването потвърждават убеждението, което нашето семейство е имало от момента на убийството на Дафни: че нейното убийство е пряк резултат от срива на върховенството на закона и безнаказаността, която държавата е предоставила на корумпираната мрежа, за която тя докладваше. „Надяваме се, че резултатите от него ще доведат до възстановяване на върховенството на закона в Малта, ефективна защита на журналистите и прекратяване на безнаказаността, която корумпираните служители, разследвани от Дафни, продължават да се радват. Дафни и нейната работа ще продължат да гарантират, че препоръките от това разследване ще доведат до трайна промяна. “ Фондация „Дафне Каруана Галиция“ заяви, че докладът е важен момент в кампанията за държавна отговорност за задължението й да защитава журналистите. „Това е историческа възможност да се осигури реална промяна за безопасността на журналистите и процес на национално изцеление след травматичното убийство на Дафне Каруана Галиция“, се казва в съобщението.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.