Принц Карел Шварценберг: Престъпваме всички граници на международното право

 

Принц Карел Шварценберг е водач на първата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Нагорни Карабах. Дълги години е председател на Международния хелзинкски комитет. Той е сенатор в Горната камара на парламента на Чешката република, министър на външните работи на Република Чехия в два кабинета, заместник-министър председател на Чехия. През 2013-а се кандидатира за президент на Република Чехия и е втори на изборите.

Поместеното по-долу изявление е от страницата му във фейсбук

 

Иранският командир Солеймани беше убит в Ирак от американска ракета. Всички днес дискутират какви ще бъдат политическите последствия и как ще повлияе това на развитието в Иран и в Ирак, където парламентът реши, че ще изгони всички чужди войски, следователно и американците от страната, а Иран съобщи, че престава да съблюдава ангажиментите си по ядреното споразумение.
Все пак, малко се говори за този акт като такъв. За това, че една държава уби представител на друга държава на територията на трета държава. Истина е, че Солеймани командваше силите на Иранската революционна гвардия, които са формирани за битки извън граница и подкрепяше най-различни шиитски въоръжени терористични групи от Ирак през Сирия, Ливан та чак до Йемен. Вършеше това като генерал и официален представител на иранската държава. Но също беше важна и ролята му в битките с Ислямската държава.
Израснах във време, когато войната се обявяваше. Но сега започват да стрелят, бомбардират и изстрелват ракети, без да протече някаква такава формална стъпка. Мен ме ужасява това развитие. Престъпваме всички граници на международното право. Някои политици очевидно споделят възгледа, че са над закона и над правото и че така, както легендарният Джеймс Бонд, имат правото да убиват където и да е по света. Но е нещо донякъде различно дали това е филм, или действителност.
Според моето виждане поемаме по много, много нещастен път. Разбира се, и други сили вършат подобни дела, които водят до такива резултати. Тук трябва да припомним убийство и опит за убийство на бивши руски разузнавачи в Англия. Това вече беше преминаване на определени граници, но все още беше по-скоро война на тайните служби. Сега обаче стана така, че този, който е наредил нападението,гордо го съобщи на народа си и на целия свят! Ако свикнем, че можем където и да е и когото и да е да убиваме, това ще е застрашително развитие.
Признавам, че през целия си живот съм бил почитател на Америка, тя е голяма демократична страна, която в много отношения може да бъде пример за нас. Но тези действия на президента Тръмп според моето виждане са, казвам го открито, престъпни. Никой не може да прекрачва международното право, нито президентът на Съединените щати.
Помня, как много от нас се разгневиха, когато президентът Хавел заяви във връзка с прогонването на нашите немци след войната, че самите ние сме се заразили с нацизъм. Сега аз се страхувам, че някои водещи световни политици са се заразили с тероризъм!

Превод от чешки: Валентин Траянов

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика