Рея се като перо във въздуха…

Беше 2010г година. Бях сгодена, или омъжена. Такава е традицията за мюсюлманските жени от моя ромски етнос. Употребявам термина сгодена, защото нямах граждански брак.

Пиех  противозачатъчни, защото лекувах женско заболяване. Бях забравила няколко хапчета. Изглежда съм забременяла, но след като поднових приема на Дияне 35, хапче, което се изписва при поликистозни яйчници, както изглежда съм направила спонтанен аборт. Предполагам защото имах силно кръвотечение след това. Не след дълго се разделихме с моя човек,  но остана едно огромно чувство на празнота. Сякаш и аз умрях.

Тази тема е болезнена за мен. Смисълът на живота ми е да бъда майка, но няма как. Хепатитът ми се оказва хроничен, напредва и не мога да се добера до лечение. За мен животът изгуби смисъл.  Събуждам се или лягам с мисълта, че всичко, което обичах изчезна. Ето защо не харесвам аборта. Мисля, че връзката майка и дете е специaлна. Тя дава смисъл на живота на жената. Аз разсъждавам така, може би защото от малка такова е било моето възпитание. Или винаги съм харесвала майките, не знам. Не искам да навлизам в подробности за отношението към безплодните в моя етнос. В нашата култура жената без деца е като дърво без корен, което трябва да се отсече. Целият ми род не ме приема, защото съм безплодна. Това означава, че при нас жената трябва да е плодовита и да ражда, да има съпруг. По този критерии съм пълен аут. Но по–страшен е моя си ад, който изживявам всеки ден, когато виждам бременни или деца, не зная! От тогава се рея като перо във въздуха.

Сега от позициятa на времето си давам сметка, че не съм имала полово образование. Майка ми никога не ми е говорела за тези неща, за презерватива съм й казвала аз. Не знаех нищо за тестовете за бременност, нито как работят, нито какво е Хепатит Б, как се предава и каква е връзката му с бременността. В тази връзка си мисля, че половото образование при малцинствените групи е повече от наложително.

Постоянно чета за пренатална психология, че бебетата са едни малки хора и даже гледах едно видео за баща , който е спасил бебето си, което се е родило в четвърти или пети месец. С помощта на медицината това бебенце сега е живо и здраво, което значи, че то е малък нероден човек. От това следва, че абортът е убийство на нероден човек.

От видеата за абортирани бебета ми прилощава, но одобрявам презерватива, или противозачатъчните хапчетата. При определени обстоятелства за мен абортът е допустим, например при празно яйце, което е неформиран или мъртъв зародиш. Допустим е и при  кръвосмешение, по медицински причини или изнасилване, както е било в Косово. Темата за Косово е много болезнена за много мюсюлмански жени. Те са били изнасилвани и са забременявали в резултат на мъжката бруталност. Чувала съм истории за аборти от мюсюлмански жени в Косово, които са ми били разказвани под сурдинка от български мюсюлманки. Абортите по време на етническото прочистване в Косово и Босна са едни от ужасите, които подозирам, че са се случвали и по време на „възродителния процес“ в България.

Мисля си, че към днешна дата нямаме такива проблеми и случаите на изнасилване са относително малко.  Факт е също така, че страната ни е в демографска криза,  че се закриват училища, а селата ни се обезлюдяват. Годишно България губи 23 хиляди неродени българчета, което това трябва да се промени с по-добри демографски политики. Тези политики според мен, са същинската превенцията срещу аборта.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
genoveva.sotirova@gmail.com'

Геновева Сотирова

Геновева Сотирова е работила до 2012 г. като разследващ полицай . Завършила е гражданско право и процес , наказателно право и процес . административно право и процес. римско право. Карала е допълнителни курсове курс по журналистика, курсове по социология