Синдикат на насилието (или как ненасилието няма политическо представителство у нас)

На 10 февруари 2020 в 20:21 ч. от Нова телевизия и от Дарик нюз  разбираме, че „В пернишко училище карали четвъртокласници да рисуват полови органи“.  Заснета е гражданката Дима Ненчева[1] („Светлината на Иисус“) която разказва какво са й разказали деца за това, което са им разказали деца. Според Дарик:

„Тревога у Дима Ненчева се събудила, когато децата ѝ разказали какво учат в клас съучениците им. „Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи”.

Прокуратурата „проверява случая“. Тя, прокуратурата, разбира от всичко. Особено ако гражданката Дима Ненчева е възразила срещу нещо, за което са й разказали деца, на които са разказали други деца. Не, че децата не трябва да разказват, но гражданката Ненчева не съобщава да е попитала учители, директори, родители, инспекторат, автори на обучението, да е говорила с деца-участници. Стоян Нешев също няма много време да разбере какво и как знае гражданката Ненчева, но успява да рапортува в репортажа:

„Родителите категорично са заявили, че не желаят да се прекратява обучението, тъй като няма нищо тревожно”, посочи Ваня Коконова, началник на РУО-Перник.“

Защо „Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата“ не става ясно.

И пак „Въпреки това обаче“ на 11 февруари 2020 18:11 научаваме от Дарик:

„Министърът наказва шефа на образованието в Перник за скандала със сексуалното обучение на 10-годишни“.

Министърът на образованието (изпечен апаратчик-финансист) е цитиран:

„Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса. Миналата година издадоха заповед на началниците на регионални управления да се въздържат и да подхождат с доза предпазливост към подобни теми“, поясни Вълчев и подчерта, че не е давал такова разрешение на началника на РУО в Перник и го възприема като своеволие от тяхна страна.“

Под тези забележителни слова има линк със заглавие „ВМРО: Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно“. На сцената излизат нови лица. Като отворите този материал започвате да разбирате че,

„Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно, а не толерирано.“

От ВМРО е посочен и Врагът:

Зад въпросната стратегия за сексуалното обучение стои фондация П.У.Л.С., регистрирана в Перник, която е сред яростните защитници на Истанбулската конвенция и е заявила своята категорична подкрепа за приемането на Национална стратегия за детето. Все документи, срещу които ние от ВМРО се противопоставихме и които спряхме – именно заради техните провокативни политики, противоречащи на традиционните български ценности.“

Разбирам, че дори и да няма нищо нередно (сигурно Прокуратурата ще отсъди) ВМРО пак има политическо право да си развява знамето, защото организацията е негов политически противник. Нещата се изясняват: просто Истанбулската конвенция, както и Националната стратегия за детето нямат политическо представителство в парламента. И вътре и извън парламента. Дарик равнодушно цитира ВМРО:

„Категорично сме против опитите на българските деца в българските училища да бъде налагано по смущаващ начин подобно сексуално образование, което ужасява родителите. Защо подобен скандален експеримент е направен без тяхното изрично съгласие, без дори да бъдат запознати със спецификата на курса? Защо изобщо в часовете е допуснато да влизат различни джендър и други НПО-та, които да провеждат беседи как се прави секс и колко са естествени еднополовите отношения? И не на последно място, кой допусна тази явна провокация?

Кои точно родители са ужасени, ВМРО и Дарик не се интересуват. Важно е да се говори на едро. Затова и ВМРО настояват

МОН да предприеме необходимите действия за стриктен контрол върху образователния материал в училище, който да е съобразен с възрастта на учениците и да отчита дейността на организациите, които извършват обучението“.

И министърът-финансист-апаратчик предприема контрол. Да не забравяме, че съвсем наскоро депутати от ВМРО, НФСБ и ГЕРБ наскоро предложиха мярка за справяне с насилието от деца (спряната програма в Перник е за предотвратяване на насилието между децата!). Става въпрос за легендарното предложение за увеличаване на наказателната репресия над децата. Репресия е политически коректна дума. Означава насилие.

 

Въпросът е кое кое предхожда и предизвиква: национализмът–насилие или насилието-национализъм? Все си мисля, че национализмът=насилие. Така се очертава  един синдикат на насилието като единствената дисциплинираща мярка но и като парадигма на човешките отношения: госпожа Дима, ВМРО, БАН, Светия синод. Много повече са, разбира се. Тук са и агнешките главички, и групата „Гешев е радост“, и футболните агитки, и маршируващите в Луков марш, и Даниел Вълчев, и Валери Симеонов и ред знайни и незнайни „радетели“ на насилието и блюстители на „реда“. И говорят като учени в правни факултети на университет. По калъп. Това е страшното за мен. Те са научени да говорят и мислят така в нашите родни университети и са пропуснали да се хуманизират, дори за малко, в програми от сърцати учители и родители като тази в училището на безводния Перник. ГЕРБ влиза и излиза (безпринципно, когато му хрумне) от тази срамна компания. Вътрешно раздвоени са, казано по-психологически. На практика това е разделителната линия. По отношението към насилието ще ги познаете. Не само защото „е по-срамно да бъдеш жертва, отколкото насилник“  но и защото насилието винаги носи облаги за насилниците. Институционализираното насилие със сигурност.

Тогава всеки, който иска

„Да развие у населението разбиране за феномена насилие/злоупотреба в човешките отношения чрез преоценка на културалните, социалните, семейните и психологическите фактори, определящи насилието“е считан за враг както на „Светлината на Ииисус“, но и на Емануел Мутафов, който спря изложбата ни за Лувъра, на Васил Николов, на Светия синод, на Бойко Борисов и техните ментори, следовници и припечелващи от социалната аномия, сътрапезници на властта на силата (насилието). Междувременно в страничната лента на Дарик излиза новината, че:

„Праисторически плъх с човешки размери е бродил из Амазония преди 10 милиона години  (12 февруари 2020 13:52).

Та значи нямаме нужда от хибридна война и от Путин/Тръмп, след като насилието носи печалби на тези във  властта. Аномия, да, аномия.

 

[1] „Как „Светлината на Иисус“ спря часове по „сексуално образование“ в Перник“ https://www.mediapool.bg/kak-svetlinata-na-iisus-sprya-chasove-po-seksualno-obrazovanie-v-pernik-news303359.html

бел.ред. В утрешния ни брой четете интервю с ръководителите на неправителствената организация П.У.Л.С за тяхното мнение защо и как без спряна програмата

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Румен Петров

Румен Петров е психиатър, психодинамичен психотeрапевт и асистент по групови отношения в НБУ. Защитил е докторантура в Университета на Западна Англия в Бристол, Великобритания. Научните му интереси са в областта на социалната травма, социалното възстановяване, развитие на общностите, местна демокрация и гражданско участие. Преподава социална работа.