Словашкият президент е възхитен от гражданския подвиг на тримата студенти протестирали срещу танковете на Варшавския договор през1968-ма, награждава ги

На специална церемония в посолството на Словакия в София Александър Димитров получи орден „Бял двоен кръст“ – трета степен. Едуард Генов и Валентин Радев бяха удостоени с ордена посмъртно. Това са тримата студенти, които през 1968 година се противопоставят публично на окупацията на Чехословакия, информира БНР.

В тържественото слово преди връчване на наградите посланик  Мануел Корчeк изтъкна заслугите на историка Стефан Дечев за популяризиране на делото на тримата. Освен статията „Истини, лъжи и тайни от микроисторията на „Българската 1968-ма“, публикувана в Маргиналия, Дечев създаде специална фейсбук група за набиране на средства. Инициаторите подготвят и книга с непубликувани досега материали. На 11 януари 2019 година Стефан Дечев, Димитър Атанасов и други техни колеги организират научна конференция за комунизма и съпротивата срещу него, в чест на Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев.

Александър Димитров получава високото отличие от посланика на Словашката република Мануел Корчeк
снимка: Фактор

Сайтът за човешки права Маргиналия също получи поздравления за публичността около забравения през годините казус. „От вас научихме, дотогава не знаехме нищо“, споделиха дипломати от посолството на Словашката република.

Преди 50 години войските на Варшавския договор влизат в Чехословакия, за да сложат край на социализма с човешко лице. Трима български студенти се противопоставят на окупацията. Един от тях е Александър Димитров:

„Ако можеше да се гласува срещу инвазията на Варшавския пакт в Чехословакия, щях да гласувам, нямаше да хвърлям позиви. Обаче не можеше да се гласува и това ни принуди да нарушим закона. Нямаше друг избор“, каза той.

„Припомняне на събития като окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор преди 50 години е тъжно, но все пак е нужно“, посочи в словото си на церемонията посланикът на Словакия в България Мануел Корчек:

„Историята на тримата български студенти все пак вдъхва надежда, че както гласи мотото на първия чехословашки президент, „истината побеждава“. Нейната победа обаче не бива да приемаме като нещо безспорно покрай смелостта, която не е присъща само на младите. Нужна е и отговорност и желание да се учим от историята“, каза той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.