Странни и прекрасни хрумки за повишаване нивото на ваксинирани в Нова Зеландия

 

Правителството използва различни хрумвания за повишаване на процентите на ваксинирани. Една от тях е превръщането на Dreamliner 787 във ваксинационен пункт. Целта е да накара последните 20% от населението да се ваксинират срещу Covid-19.

Член на правителството разговоря с доброволец, след като е ваксиниран в Окланд, Нова Зеландия. Снимка: Хана Питърс

Можете да се ваксинирате в кабината на самолет Dreamliner. Можете да го направите на състезателна писта. Можете дори да си сложите ваксина когато шофирате!

С увеличаването на ежедневните си бройки на случаите covid правителството е в непрекъсната надпревара с времето. То се опитва да реализира високи нива на ваксинация, за да прекъсне разпространението на вируса и да предотврати мащабна епидемия.

Националната авиокомпания, Air New Zealand, обяви тази седмица, че ще преобразува 787 Dreamliner в нов пункт за ваксинация като обогати  традиционната услуга за закуски с различни вкусни миксове. Предлага се и опция за забавление по време на полета.

Говорителят на TA за Air New Zealand потвърди пък, че на тези, които се ваксинират, ще им бъдат доставени бисквити, пакет чипс от царевица или сладолед заедно със закуските по време на полет.  Разбира се, ще се изисква всички да носят маска и  да спазват социална дистанция  докато са на борда.

Жителите очакват автобус за ваксинация в Окланд. Снимка: Фиона Гудъл

Главният медицински експерт, д-р Андрю Конъли, каза в четвъртък: „За да могат хората да се ваксинират, трябва да се запитаме: вярват ли в сърцата си, вярват ли го в съзнанието си?“

Ключът към спечелването на сърцата и умовете на новозеландците включва и висок брой здравни доставчици, които разнасят горещо печено пиле за всеки ваксиниран. След поставяне на ваксината на Пфайзер, в Хамилтън клиентите на Макдоналдс биха могли да получат и бонус- специалитет, заедно с техния бургер. В Крайстчърч на бъдещите ваксинирани ще се предлагат риба и чипс. Други места се предоставят king-size блокчета от шоколад, както и  ваучери за супермаркети.

Няколко ваксинационни пунктове също предлагат специализирани стаи,  пригодени за хора с аутизъм, интелектуални увреждания или с други сензорни нарушения. В едно такова пространство, стените се покриват с фино обработен текстил, за да се създаде по-нежна, тиха среда за особено чувствителни клиенти.

Не е ясно дали тези видове стимули са достатъчни, за да насърчат колебаещите се да се ваксинират. Проучване от Университета в Мелбърн показва, че между 12% и 16% от австралийците на възраст от 18 до 49 години, които преди това не са желаели или са били неубедени в необходимостта от ваксина, ще бъдат повлияни от различните бонуси. Но все пак стратегията може да се окаже ефективна за тези, които просто още не са я достигнали. В новозеландски контекст всеки увеличен процент  е победа.

Този уикенд се предвиждат мащабни ваксинационни събития, които ще започнат още през нощта. Градът Нелсън организира събитие за ваксинация на местната писта speedway, с безплатни билети за скоростни пътища. Младежкият Вакс фест Пасифика обещава музика на живо и диджеи.

Правителството стартира и еднодневен „Ваксатон“, като ще се излъчват на живо процентите на ваксинирани в регионите, за да насърчим „здравословната конкуренция“, каза премиерът, Ясинда Ардерн.

„Нова Зеландия е водеща в световен мащаб в намаляването на броя на хоспитализациите и смъртните случаи“, каза тя в сряда.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.