Цветнокожата кметица на Чикаго предизвиква расисткото статукво

В началото на втората половина от управлението на Лори Лайтфут – цветнокожата гей-кметица на Чикаго обяви в Twitter, че ще даде индивидуални интервюта за отбелязването на случая, но при едно условие – разговорите ще се провеждат само с цветнокожи журналисти. С това тя провокира широк отзвук в американските медии.

„Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството“, туитва Лайтфут.

„Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци“, отбелязва кметицата и добавя:

„Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим. Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от репортерите по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град.“

Лайтфут нарича расовия състав на пресцентъра на кметството „дисбаланс, който трябва да се промени“, а за местните медии в Чикаго отбелязва, че „трябва да отразяват множеството култури, които го съставят“.

Някои в социалните мрежи отговорят на туитовете на кметицата, определяйки този неин ход като „справедливост“ и стъпка напред, други критикуват решението й.

В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей-кметица в историята на Чикаго похвали собствените си избори през 2019 г. за „счупването на бариери“ и „стреля“ срещу медийните организации в града, заради „неадекватното справяне с „институционализирания расизъм“ в техните редици“, пише Fox News.

Лори Лайтфут със съпругата си Ейми Ешлеман на церемонията по встъпване в длъжност

Решението й временно да говори само с цветнокожи репортери било част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване.

„Откакто бях избрана, страната ни се сблъска с исторически разчети около системния расизъм“, пише Лайтфут в имейла, като прави препратка към обновеното движение за расова справедливост, провокирано от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис през май миналата година.

Лайтфут добавя, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е „поразена“ от „непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството“.

„Изпращам ви предизвикателство“, казва Лайтфут в писмото си. „Наемете цветнокожи репортери – и особено цветнокожи жени – за отразяване на политиката в Чикаго и в частност на кметството.“

Тя продължава, питайки търговските обекти дали имат цветнокожи хора в ръководните екипи или в редакционните съвети, има ли квалифицирани цветнокожи репортери, които биха могли да отразят кметството, но не им е даден шанс, и дали търговските обекти са анализирали собственото си отразяване на „идентифициране и изкореняване на имплицитни пристрастия.“

„Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, уведомете ме, за да продължа да настоявам за промяна“, пише още кметицата.

Застъпници за Лайтфут защитиха нейното решение. The TRiiBE – базираната в Чикаго дигитална медийна платформа, която предлага широко отразяване на гражданските вълнения след смъртта на Джордж Флойд, заявява, че намира гнева към решението на кметицата за обиден.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.