Тя ме научи да бъда над обстоятелствата, казвал генерал де Гол за Ана

Шарл де Гол и любимата му дъщеря Ана. Тя е родена през 1928 година със синдром на Даун. Семейството не е крило този факт, но и не го е афиширало. За детето се е грижила майката и гувернантка. Въобще не е ставало дума да я дадат в специализирано заведение.

Ана не е могла да произнася думи, трудно се е движела, заради лошо зрение. Генералът се е отнасял с изключителна нежност към специалното си момиче: носил я на ръце, целувал я, избирал й рокли, пеел песни, играел с нея, пълзейки на четири крака. Към никое от другите си деца не се е отнасял с такава нежност. Казват, че единствената дума, която Ана произнасяла ясно, била „папа/татко/“. Де Гол се обръщал към нея с „Моята радост“. На 20 години Ана починала от грип. На погребението генералът казал с горест: „Сега вече стана като другите.“ Самият Де Гол винаги носел в себе си снимка на Ана, дори след нейната смърт. Генералът споделил със свещеника си: „За един баща това беше голямо изпитание, но за мен беше и благословия! Това дете беше моята радост! Ана ми помогна да се издигна над славата, над неуспехите, тя ме научи да бъда над обстоятелствата!“

Още през 1945 г. семейството основава фонд за лечение на деца с ментални увреждания. Фондът все още работи и се ръководи от внучката на генерала, също с името Ана.

На снимката Де Гол е с Ана на плажа през 1933 г. Тя го гледа внимателно, а неговите устни са полуотворени, може би, пеейки френската детска песен „Вие сте прекрасна, мадмоазел“, която генералът обичал да пее на дъщеря си.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.