Украйна има намерение да обяви трите главни еврейски празника за официални държавни, даваща им статут равен по значимост на Коледа

 

Настоящият президент на Украйна, който е от еврейски произход, съобщи, че Украйна ще признае Песах, Ханука и Рош Хашана за официални празници, което е огромен напредък за страна с дълбоко вкоренен антисемитизъм. Анонсирането на най-новата стъпка към по-голяма толерантност настъпи паралелно с установяването на дипломатически отношения между държавата Израел и ОАЕ (Обединени Арабски Емирства), по време на разговор с Бенямин Нетаняху, обявиха от лондонското издание Jewish News.

Припомняме, че държавата с над 450 годишна история на погроми и гонения бе остро критикувана от Израел в течение на десетилетия поради невиждано високия антисемитизъм в бившата съветска държава. Украйна, където 3 милиона евреи биват избити от нацистите и техните местни сътрудници е дом на 50,000 души от еврейски произход и вероизповедание. Престъпленията от омраза срещу евреите до скоро бяха не просто ежедневни, но считани за рутина. Освен Израел, това е единствената държава чиито президент и министър- председател са евреи.

Антисемитизмът в Украйна  / снимка: dnes.bg

 

Обявяването на новината ще затвърди положението на евреите, като им даде официално национален статут признавайки най-важните празници от календара. Така групата ще преживее административна метаморфоза от маргинализирана група със сравнително нисък стандарт на живот в призната и уважавана част от населението на 41 милионната държава.

 

Разговора протече под сянката на заплахата на новото десетилетие на Covid-19. В същия ден министерството на здравеопазването отчита най-висок брой заразени. Говорителят на Зеленски подчертава интереса, който Украйна проявява към потенциалната ваксина, развивана в Йерусалим. Финален щрих в нормализирането на двустранните отношения се очаква да бъде ратификация на споразумението за свободен пазар между Израел и Украйна.

 

В съседен Беларус, където протестите обхванаха цялата страна вследствие на диктаторския терор на Александър Лукашенко, еврейската общност решава да прекъсне функциите си, но се въздържа от политическа позиция.

 

Израелският гражданин Александър Фруман бе сред първите чуждестранни граждани арестувани и измъчвани в продължение на дни. Основните институции на двадесет хилядната еврейска общност в Беларус временно преустановиха дейност с цел избягване на риск от насилие. Въпреки, че главният равин на град Райский, Гриша Абрамович, твърди, че антисемитизъм в Беларус няма, той категорично заключва синагогата и забранява на членовете си да я доближат. Идеята зад това е, че полицията потенциално би могла да припознае незаконни събирания в службата за Шабат.

Паметник за избитите през Холокоста евреи в Беларус

 

Пред The Times of Israel,  студентката Ева Фрадкина споделя, че е била заплашена с побой от полицията на родния си град Витебск, когато се притичва на помощ на протестиращ, пребит от полицията. Тя се опитва да помогне на безжизненото тяло, когато полицията я заплашва с палки и оръжие.

 

Нестабилността в държавата, в която според местните организации антисемитизъм не съществува, успява да убеди местните еврейски общности и институции да се деполитизират изцяло. Дали малката еврейска общност в близо 30 годишната диктатура на Лукашенко, е действително заплашена, не разбираме. Местните структури обясняват чувството на единство, като причина за тяхното равенство пред закона и омразата.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика