Съдът на Европейския съюз ще се произнесе за правото на Сара, детето от еднополовата семейна двойка

Адвокатите, които виждаме във филмите, обикновено са силни и уверени, но не винаги се занимават със защита на невинни хора или благородни каузи – те просто си вършат работата. Деница Любенова обаче не е стереотипен адвокат – нейната мисия от дълги години е да постигне справедливост и равни човешки права за хората от различни общности.

Деница реши да стане адвокат, защото e била вдъхновена от чичо, който беше такъв. Тя обаче е тръгнала по пътя, който сама е създала – помогнала е за създаването на ЛГБТИ организацията Deystvie (което означава „действие“) и сега, като неин правен експерт, й помага да промени живота и да защити правата на всички групи в обществото.

Сред проблемите, по които работи адвокатът, е семейното право на еднополовите двойки. Последният случай, по който тя работи, включва две жени, българка и гражданка на Обединеното кралство. Те се оженват в Испания и там се ражда детето им Сара. Детето обаче няма гражданство, тъй като английската майка не може да даде на него гражданство на Обединеното кралство и детето не може да получи испанско гражданство, тъй като нито един от родителите не е испанец. „Единственият начин да получите гражданство за детето е българската майка да се върне в България и да регистрира акта за раждане тук“, обяснява Деница.

Родителите дойдоха в София и българката майка беше помолена да предостави доказателства, че тя наистина е родена майка на детето. Деница обяснява, че това не е било правилно, това е чиста дискриминация, тъй като нито една хетеросексуална двойка, която се връща в страната, за да регистрира детето си, не е поискана от ДНК тестове. „Столичната община отказа нашето искане за гражданство на детето. Обжалвахме това и Административният съд реши да сезира Съда на Европейския съюз. Изслушването ни ще бъде на 9 февруари 2021 г. ”, казва адвокатът. Последният съд анализира законодателството на ЕС и решава дали българските закони противоречат на тези на ЕС. „Този ​​случай ще бъде важен не само за българските двойки и техните деца, но и за всички дъгови семейства и двойки в цяла Европа и техните права по отношение на техните деца. Този проблем не съществува само в България, той съществува във всички страни, които пренебрегват правата на гражданите на ЕС ”, казва Деница. Друг вълнуващ проект, по който Действие работи, е обучение на полицейски служители как да се справят с престъпленията от омраза въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност. Те са обучили над 200 разследващи служители от цялата страна.

 

Напоследък България страда от нетърпима атмосфера и пропагандни войни. „Исках да променя системата и неравенствата в обществото и вярвах, че за да промените каквото липсва системата, трябва да знаете законодателството, системата и как работи“, обобщава тя.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.