В рубриката “30 лица” чуйте Дияна Бончева: Работата ни е да подкрепяме другите и да се борим с погазването на човешките права

Споделете статията:

Дияна, миналата година благодарение на дарителската активност на организацията Читалище „Умение-203“, над 100 семейства с деца са получили перилни препарати и материали за хигиена. Благодарение пак на вас 105 малчугана от Ямбол получиха  безплатно сироп „Имуногрип“ – дарение от „Соффарма“.  Има ли шанс за дарителството у нас?

Дияна Бончева: Определено дарителството има шанс и безбройните дарителски кампании на редица организации у нас го доказват. „Фикосота“ вече втора година ни осигурява дарения от перилни препарати чрез Национална мрежа за децата, в която също членуваме. Пак чрез НМД получихме и сиропа „Имуногрип“ от „Соффарма“.

За втора поредна година НЧ „Умение-2003“ участва и в националната кампания „България дарява“ със специалната ни кауза за Семеен център „Дворец на здравето“ в Ямбол, който е насочен към деца и млади хора с увреждания или хиперактивност. Благодарение на това успяхме да наберем близо 2000 лв. от дарения – от „ЕСО“, от „Сорт комерс“ и чрез DMS от родители.

Пак чрез дарения през годините сме осигурявали дрехи и домашни потреби за деца без родители и възрастни хора.

Чрез дарения набрахме и фонда си от книги за бъдещата ни библиотека.

Хората са склонни да даряват, но тези кампании трябва да са абсолютно прозрачни. Да е ясно не само коя организация набира даренията, а и по какъв начин ги разпределя, какъв е резултатът от тях. Тогава доверието към тази организация се запазва.

 

Част от дейността на организацията ви представлява и „Доброволческа работилница за идеи и изкуство“, където изготвяте сувенири. Работили сте с децата от Дома за медико-социални грижи, както и с децата от Дом за деца лишени от родителски грижи „Юрий Гагарин“. Каква е причината да се насочите към тези дечица?

Дияна Бончева: Никой не може да си избере родителите, но всеки може да избере как да насочи живота си. Това казваме не само на децата, изоставени от родителите си в социални заведения, но и на ромските деца в сегрегираните училища, с които работим.

Точно младежи от бившия вече Дом за деца лишени от родителски грижи „Юрий Гагарин“ бяха част от групите, с които създадохме „Доброволческата работилница за идеи и изкуство“, а след това и „Благотворна готварница“, „Ковачница за младежка активност“…

Дияна Бончева е журналистка от 1993 година. Първо издава свои вестници в Ямбол, а сега е в „Радио 999“. От 2005 г. започва работа с младежки граждански организации, а от 2011 г. е член и впоследствие секретар на настоятелството на НЧ „Умение-2003“.От 2001 г. съм координатор на Програма Достъп до информация за Ямбол

Децата без родители също имат чувства, имат потребности да контактуват с повече хора, да се развиват. Просто трябва да им се даде шанс да показват своите възможности, да участват в обучения, да изразяват своите желания и мнения.

Двама от младите хора без родители, с които създадохме „Доброволческата работилница за идеи и изкуство“, станаха обучители на връстници и младежки работници в читалището.

Като постижение отчитаме и че всички деца, с които работим, завършват успешно гимназия, част от тях след това продължават и във висши учебни заведения. И не изостават доброволчеството.

Освен дарителска дейност вашата организация предоставя терапия чрез музика, дърворезба, рисуване, петанк, боче и други атрактивни дейности за деца и млади хора с хиперактивност, физически увреждания или други със специални образователни потребности. Това са страхотни инициативи! Доволни ли сте от резултатите?

Дияна Бончева: На този етап все още групите, с които работим, са силно ограничени, тъй като в продължение на 3 години читалището ни беше лишено от сграда. Клубовете ни работеха в домовете на своите ръководители, което е изключително трудно и неудобно.

Но след разговори с новоизбраното общинско ръководство имаме надеждата, че още през февруари най-после ще ни предоставят част от бивша детска градина, при това в един от най-населените квартали в Ямбол, където досега не е имало не само културен център, но и квартален клуб. Така ще имаме възможност да развием повече дейността си и да бъдем полезни на повече деца и родители.

Така, че през следващите месеци ни предстои кампанията „От нас зависи Нашият общ дом“. Благодарение и на „РавниБГ“ ще успеем да започнем ремонта, в който ще се опитаме да привлечем като доброволци не само наши членове, но и други граждани.

А защо участвате в коалицията Равни.бг? Вярвате ли, че ще убедим обществото в мотото ни „От нас зависи!“

В „РавниБГ“ сме, защото вярваме в силата на коалициите от граждански организации. Отдавна работим с Български фонд за жените и сме им благодарни, че успяхме да постигнем изключително добро партньорство с неговия екип. Познаваме добре част от организациите, които влязоха в „РавниБГ“. С други се запознахме по време на формирането на обединението, но бързо намерихме общите си пресечни точки в дейностите си.

А дали ще убедим обществото в мотото ни „От нас зависи!“ – зависи от всички нас. От това, как се представяме пред гражданите, от това доколко умеем да чуваме това, което те ни казват, от това доколко умеем да припокрием техните очаквания.

Всяка от организациите, които членуват в „Равни БГ“, работи прозрачно, има добра история и доверие от хора в своето населено място. 30 организации с доказан авторитет от почти всички краища на България!

Да, през последните години всички изпитахме негативите от фалшивите новини и клеветническите нападки срещу гражданските организации. Но и хъшовете, и Левски, и много други като тях, са били често охулвани.

Нашата работа е да обясняваме, да подкрепяме, да се борим с погазването на човешките права. И да говорим за себе си и своите постижения. Така хората ще разберат, че от „Маргиналия“ зависи да четат истински новини, от НЧ „Умение-2003“ зависи да има културен дом за всички възрасти в к-с „Златен рог“ в Ямбол и терапия за деца с увреждания, а от „РавниБГ“ зависи хора в затруднения в различните райони на страната да получават адекватна подкрепа. Така ще осъзнаят, че гражданските организации всъщност възникват и съществуват, защото държавата не осигурява пълна закрила на правата на хората и че ако тези граждански организации бъдат заличени, „Промяната“, за която и сега скандират почти всеки ден по улиците няма да се случи.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.