В рубриката “30 лица” чуйте Рена Керезова: Доброволци ще изработват за утрешния празник валентинки с екологични продукти

Споделете статията:

Госпожо Керезова, какво означава днес да се защитава правото на човека да живее в благоприятна околна среда? Свидетели сме на замърсяване на въздуха и природата, изсичане на горите, пожари, все проблематични ситуации , чието решение сякаш не зависи от хората?

Рена Керезова: Всички искаме да живеем в здравословна и благоприятна околна среда.

Държавата е тази, която е задължена да ни я осигури чрез съблюдаването на определени стандарти за замърсеност на въздуха; измерване на показателите за шум; изграждането на пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци и др.

Но нещата зависят и от нас – гражданите.

Кои са нещата, които може да прави всеки от нас, за да живеем в по-чиста и благоприятна околна среда? Да посади дърво, да събира разделно боклука си, да използва рециклирана хартия, да се откаже от хартиена фактура за ток и да премине към електронна, да използва енергоспестяващи крушки или да гасим лампите всяка вечер за 15 минути.

Рена Керезова(в средата) от 20 години работи в неправителствения сектор в различни сфери: социални политики, младежки политики, гражданско образование. В момента е секретар на Сдружение за обществено полезна дейност „Екомисия 21 век“

 

Земята и природата ще са ни благодарни. Ти можеш да си достоен член на обществото. Продължавай да го правиш! И никога по никакъв повод не изхвърляй боклука си на нерегламентирани места!

В рамките на Арт ателиетата за деца от 1-ви и 8-ми клас правихте коледни украси. Скоро наближава празника на влюбените, валентинки ли ще изработват? Как успявате да осигурите за работата им екологични материали?

За съжаление св. Валентин е католически празник и има много противници у нас, но заради положителната енергия, която носи, набира все по-голяма популярност. Радват му се предимно младите хора. Децата обичат всички празници и колкото са по цветни, толкова по-добре.

 

Да, валентинки ще изработваме – доброволци към организацията съвместно с деца и младежи в неравностойно положение. Използваме рециклирани материали и екологични бои, вдъхваме втори живот на вече използвани предмети. На самия празник те ще раздават валентинки на обособено в централната част на града място, а на привържениците на Трифон Зарезан ще предлагаме чаша вино.

3.Разкажете за участието ви в Международната кампания за намаляване нa употребата на пластмаси в глобален мащаб Dare to Care!

Една много хубава инициатива, в която се включиха доброволци от Европейска доброволческа служба, част от проект по програма Еразъм +.  Образователни постове и видео материали онлайн за вредите от използването на пластмаса, замърсяването, което се получава в океаните и реките.

В кампанията се включиха ученици от всички училища на общината,които почистиха около дворното пространство и в продължение на месец събираха пластмасови опаковки от бита.  Образователни инициативи с деца в училища, младежи и граждани офлайн.

Кампанията завърши с хепънинг на площада  в кв. „Вароша” със състезателни игри, които стимулираха участниците да използват повторно пластмасови опаковки за различни цели в бита. Направихме и раздадохме стотици торбички за многократна употреба за пазаруване с това лого и вярваме, че ако сме накарали хората да ги използват, значи сме направили крачка в правилната посока.

4.В коалицията „Равни.бг“ приехме „От нас зависи“ като общ слоган.  Вярвате ли, че обществото ще осъзнае за важността на гражданските организации? Не са ли твърде много натрупани недоверие и предразсъдъците към неправителствения сектор

Има много натрупано недоверие у хората, не само към неправителствените организации, но и към държавните институции.

Трудно е, но с постоянство и откритост успяваме да привлечем все повече привърженици на организацията.  Това се случва, защото работим в обществена полза от 2001 година в областта на екологичното възпитание на подрастващите и гражданите,  младежките политики, гражданското участие и доброволчеството.

Вярваме, че обществото осъзнава важността на гражданската отговорност. Работим с млади хора – ученици, тийнейджъри  и студенти – и наблюдаваме все по-големия им интерес към това, което се случва около тях. И най-хубавото е, че искат да участват в наши инициативи и да ни подкрепят.

Удовлетворение носи този огромен труд, който се връща, когато виждаш, че всичко си е струвало. Ние променяме съдбите на младите, а те – променят средата, в която живеят, с присъщия си ентусиазъм и вдъхновение. Ние, стъпка по стъпка, променяме ценностите на хората към по-добро! Това ни поддържа активни, мобилизира в моменти на разочарование, когато държавата не успява, ние сме насреща да действаме !

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.