В рубриката „30 лица“ чуйте Валентин Кехайов: Младежката ни организация в Родопите не допуска противопоставяне, предизвикване на конфликти и ксенофобски прояви

 

През 2019 като противодействие на негативните нагласи на обществото към НПО сектора се създаде коалицията Равни.бг.  В нея се включиха 30 неправителствени организации, фокусирали работата си върху насилието над жени, екология, младежка интеграция, борба с предразсъдиците и различните зависимости, свободата на словото, защита на човешки права.

Рубриката “30 лица” на Маргиналия информира читателите си за реалните стойности на работата на хора от различни краища на България, както и дава нови измерения и хоризонти на доверието към тях.

 

 

Вальо, ти успя да създадеш в Смолян неправителствената организация „Млади изследователи за младежко развитие“. Каква част от участниците са млади мюсюлмани и каква – православни? Идват ли помаци, турци, българи, роми? Може ли да се каже, че това е междурелигиозна и междуетническа структура?

Валентин Кехайов: Ще започна с цитат на Дякона, който никога не трябва да забравяме: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само, ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“

Основната дейност на „Млади изследователи за младежко развитие“ (МИМР) е свързана с популяризирането на методите на неформалното образование в град Смолян и областта. Целим да стимулираме и възпитаме по-будно и мотивирано общество у нас. Светът, в който живеем може да обърка съзнанието на всеки млад човек. Това е една от главните цели на сдружението – да помогне на всеки един такъв младеж да разбере какво иска да постигне в живота си и по-важното – как да го постигне.

Една голяма гордост за нас е младежкото ни пространство в Смолян, който аз и моя екип напълно доброволно създадохме от самото начало. Той не е само пространство, в което провеждаме своите обучения, то е място, в което младите се събират, учат заедно, говоря си, играят настолни игри, споделят и успяват да излязат малко от технологичния свят, в който всички сме навлезли. Ние приветстваме всеки млад човек, който желае да се развива, да пътува, да преоткрива себе си, да разширява кръгозора си.

Искаме да покажем, че сме  пример за подражание, защото силно вярваме, че човек е  това, което прави, а не това, което казва, че ще направи.

Групата ни е съставена от младежи, изповядващи различни религии и  същевременно работим отлично  за развиване на бъдещето в Родопите, България и Европа.

Да, младежите ни са с различна религиозна принадлежност, но точно в младежкото ни пространство, точно в Родопите нямаме място за противопоставяне, предизвикване на конфликти и ксенофобски прояви, защото това не е съобразено с ценностната система на нашата организация и субкултура. Част от младите ни хора са част от малцинствени групи и маргинални общности от Родопите, което ни дава по-голяма организационна стойност и оттам, стойност на едно по-узряло общество. Тази палитра от различия ни предоставя възможност за по-голяма пъстрота на мненията и идеите.

Смятам, че ценностите тук, в България и в Европа, са едно към едно припознати и като ценности и на нашата организация – демокрация, плурализъм, свобода на словото, свобода на вероизповедание, равенство между хората. Това беше най-важното за нас – да намерим истински синхрон с нашето, българското общество в контекста на интеграцията в Европа.

В нашата организация се обединихме покрай идеята да изградим едно по-приобщаващо за младите общество,  така също подкрепяме младежи в затруднено положение, за да се включат към нас, защото ни е важно да търсим заедно отговор на предизвикателствата пред  нашата местна общност.

 

Ние всячески се стремим да засилим солидарността между младите, като същевременно зачитаме  различните култури и традиции, и се стремим  към изграждането на общност на споделена отговорност и взаимна подкрепа

Казвал си, че водите ожесточена битка с различни институции, с липсата на съпричастност от страна на държавата, с бюрокрацията. Би ли разказал конкретни примери! 

В.К.Вярвате или не, в Смолян се създаде напълно доброволно младежко пространство, което работи от и за младежи. Само за 6 месеца работа това пространство се посети от над 300 обучаващи, младежки работници и експерти в неформалното образование от целият свят.

Аз искрено ще се радвам в бъдеще да бъдем припознати като част от образователната общност на Смолян, включваща всички образователни и държавни институции заедно на всички нива, които работят за преодоляване на дефицитите, защото искаме младите хора да заемат своето достойно място в обществото.

На този етап не се работи максимално по осигуряването на възможност младите реално да участват в процеса на вземане на решения, относно младежките политики. Бих казал, че  не се усеща системност и добре изградени условия за подкрепа и помощ при реализиране на младежки кампании и младежки инициативи на локално ниво.

На всеки е известно, че заплащаме наем и за момента няма механизми за публично подпомагане на младежкото ни пространство, като важна проява на солидарност и отговорност на институциите. Опитваме се „на мускули“ и с голи ръце да организираме напълно безплатно и доброволно по няколко обучения. Много пъти съм се чудил, ако не ми беше страст и мечта, че доста отдавна бих се разколебал дали си струва. Но пожелавам на всеки младежки работник да почувства щастието, да вижда промяната в един млад човек към личностно и професионално развитие. Тези ми чувства ме презареждат и ме амбицират да се боря, защото в края на деня заспивам крайно доволен и благодарен, че Смолян тръгна по пътя на „титаните“ в образованието.

Надявам се, че скоро време ще започнем провеждането на регулярни заседания на Консултативен съвет за младежта, защото когато се работи от и за младежи, силно вярвам, че качеството на предлаганите услуги и условия ще се повиши.

Показа ми клип от във вашия „хъб“. Беше късно вечерта, а там се виждаха много младежи. С какво ги привличате?

В.К. Както може би видяхте, беше петък вечер и вместо по барове и кръчми, младежите се забавляваха в младежкото пространство – място, където е абсолютно забранено консумирането на алкохол. И въпреки това е препълнено с млади хора и се радваме на огромна посещаемост 7 дни в седмицата. Смятам, че на младежите от Смолян, пък и в България им е писнало от посредственост и това, че не са ангажирани  в стойностни дейности. Приятелската атмосфера, ентусиазма и най-вече тяхната вътрешна мотивация да помагат на другите са ключови за това да се събират всеки ден. Но когато идва време да си сверим часовника със страни от западна Европа, уверено заявявам, че вървим, или по-скоро тичаме към по-добро и качествено образование. Ясно се разбира от младежите, че тези меки умения, които придобиват в младежкото ни пространство, са им от жизнено значение за техния професионален и личен живот. Всеки от нас се  чувства по-добре, когато се социализира и общува със себеподобни, които споделят техните морални устой за доброволчество, мир и личностно развитие.

В този ред на мисли, нашата организация предлага голяма палитра от извънучилищни занимания и индивидуален подход към доброволците ни. Разполагаме с много добре оборудвана зала за всякакъв вид мероприятия – срещи, семинари, литературни четения, дебати, курсове, кино вечер, чествания и т.н. Разполагаме с помещение за тенис на маса, библиотека, бордови игри, баскетболен кош, футболна врата, шезлонги, хамак, караоке, кът с компютри, боксова круша, джаги, дартсове и кухненски бокс, с възможност за приготвяне на вашите кафе паузи или обяд.

Какво мислиш за слогана на Равни.бг „От нас зависи“ ? Може ли организация като твоята да се справи с нивата на насилие в училищата и университетите?

Демократичните ценности като цяло са фундаментални, могат и се използват за предотвратяване на чувството на нетолерантност, социалното изключване и маргинализацията. В нашата организация напълно споделяме ценности като солидарността, зачитането на човешкото достойнство и на правата на човека и вярваме в изграждането на справедливо и равноправно смолянско общество.

Успяхме да изпратим безплатно на обучение в цяла Европа над 100 младежи от област Смолян, които след завръщането си станаха посланици на промяната. Важно е, че чрез подкрепа на организацията ни в цяла Европа, ние можем да обменяме опит и да изпращаме много младежи в чужбина, за да бъдат обучавани безплатно, да трупат знания и рутина. Така ние, по един индиректен начин се справяме и работим превантивно за намаляване на насилието и подпомагаме работата на останалите институции. Но разбира се,  когато се работи в партньорство, всички заедно, се променяме към по-добро, защото „от нас зависи“ не вчера и утре, а днешния ден.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.