В рубриката „30 лица“ чуйте Явор Конов: Ако живееш с ХИВ, е от ключово значение да бъдеш наясно със системата, която осигурява твоето лечение

Яворе, благодарение на общата ни работа в „Равни.бг“ се запознах с твоята организация – Фондация „Айвър“. Вършите уникална работа, поздравления! Би ли представил накратко основните цели и възможности за публично образование на хората по въпросите на ХИВ.

Първо и най-вече, искам да благодаря на Венета Лимберова от „Действие“, която номинира АЙВЪР за участие в „Равни.бг“. На второ място, но не и по значение, благодаря на Маргиналия, че дава платформата си за дейностите на различните организации, които са част от „Равни.бг“, това е страхотно!

 

 

Явор завършва International Studies в Korea University, Сеул, като стипендиант по програма на южнокорейското правителство. 2017 и 2018 г. ръководи програма „Сексуално здраве“ на ЛГБТ „Действие“.От края на 2018 е председател на фондация АЙВЪР – единствената НПО в България със 100% фокус върху здравето на гей мъжете

Дейността на АЙВЪР най-конкретно може да бъде определена като:

дигитално демократизиране на информацията, касаеща здравето на гей/би мъжете в България

Тази информация в повечето случаи не е скрита, но никой не я разпространява активно и/или на смилаем език. Нито пък таргетирано сред хората, които имат нужда от нея. Когато става дума за ХИВ, правилно поднесената информация спасява животи. Тя е тънката червена линия между „ще започна лечение“ (= ще живея и ще съм здрав) и „ХИВ е конспирация /  ХИВ не съществува“ (= има вероятност да умра от СПИН).

В края на 2018, преди да основем организацията, имаше период на интензивно чудене дали изобщо има нужда от АЙВЪР. Огледахме се, заслушахме се, припомнихме си всичко с много приятели, и осъзнахме, че в България няма организация, която изцяло да се занимава със здравето на гей мъжете. Тук вероятно отговарям на въпроса „какво е АЙВЪР?“ – АЙВЪР нито е ЛГБТ+ организация, нито ХИВ организация. АЙВЪР е първата НПО в страната, следваща модела Gay Men’s Health (здравето на гей мъжете). Най-много говорим за ХИВ, разбира се, защото все още няма нито лек, нито ваксина. Най-новата ни кампания, #ЖивеяДобре стартира преди малко и се фокусира над това, че живота с ХИВ е нещо наистина нормално, стига да приемеш факта, че живееш с ХИВ.

 

Но ХИВ в никакъв случай не е единствената сексуално предавана инфекция, която представлява сериозен проблем сред общността на гей/би мъжете. В края на миналата година направихме първата HPV (човешки папиломавирус) кампания за гей/би мъже в България.

 

 

 

HPV може да доведе до рак ануса, гърлото, пениса, врата, главата и др. Вече има смъртни случаи на мъже от рак на ануса и гърлото в Европа. Ракът на ануса е причинен от HPV в над 90% от случаите – ето нещо, за което не се говори в България. HPV ваксините в буквалния смисъл на думата са ваксини против рак.

Ако се върнем обратно към ХИВ инфекцията, прави впечатление как рядко   се говори за анален секс. Всички онези себе-провъзгласени експерти, лекари, доценти, професори, я в ефир, я по семинари не могат да се пречупят да кажат фразите:

„гей мъж“ и „анален секс“.

Успоредно с това, често се наблюдава типичното цъкане с език как ХИВ преобладавал при т.нар. „мъже, правещи секс с мъже“. В най-смелите случаи ще се чуе нещо от сорта, че ХИВ лесно се предава по хомосексуален път. ОК, но нека споменем, че сексът между две жени също е хомосексуален, но не е анален под формата на пенетрация пенис-анус.

Трябва да наречем нещата с реалните термини: най-лесният начин за предаване на ХИВ инфекцията по време на секс, е практикуването на необезопасен анален секс.

Аналният секс е често срещано явление сред гей/би мъжете. Следователно гей/би мъжете са диспропорционално афектирани от ХИВ.

 

 

 

Ако ХИВ се предаваше най-лесно чрез вагинален секс, тогава инфекцията вероятно щеше да се среща най-често сред хетеросексуални хора в България. За мен е интересно дали при такъв хипотетичен хетеросексуален сценарий щеше да има толкова стигма.

Наскоро авторитетният Politico направи тема на броя си измеренията на новата СПИН епидемия. Авторите заявяват, че ХИВ се крие под повърхността и продължава да метастазира сред обществата в целия свят. Какво мислиш за това?

От статията в Politico разбирам, че те искат да дадат публичност на разнообразието от съвременните проблеми, предизвикани от ХИВ/СПИН по света. Интересното на ХИВ инфекцията е следното: над 38 милиона души на земята живеят с ХИВ. Някои от тях, като ХИВ-позитивните хора в България, имат достъп до безплатно и модерно поддържащо лечение, което има малко или никакви странични ефекти. Други, като пациентите в някои от държавите в южните части на Африка, буквално умират от СПИН, защото техните политици са неадекватни. А в Русия има експлодираща ХИВ/СПИН епидемия. По последни данни около 1.2 милиона души в Русия са инфектирани с ХИВ. Тази цифра е предостатъчен коментар относно лидерството, здравните системи и образованието в съответната държава.

Термина „новата СПИН епидемия“ може да бъде обвързан и с нюансите на ХИВ стигмата (серофобия). Страхът, който хората без ХИВ изпитват спрямо ХИВ и хората, които живеят с ХИВ. Това е тъжно, особено днес, когато знаем, че Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ – тоест, ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своето лечение, достига Неоткриваем вирус в тялото и не може да инфектира своите сексуални партньори. Това е научен консенсус, признат от (WHO) Световната здравна организация, (UNAIDS) Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, (ECDC) Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (агенция на Европейския съюз), (CDC) Центровете за контрол и превенция на заболяванията (агенция на САЩ) и Министерството на здравеопазването на България. Следователно, страхът от допир, ползване на общи прибори, целуване и прегръдки става още по-абсурден. Просто е тъжно, че хората, не искат да отделят 5/10 минути, за да прочетат малко научно-базирани данни. Но не съм изненадан, част от същите хора смятат, че ваксините причиняват аутизъм или са вредни. Същите онези ваксини, които са спасили стотици милиони животи.

Една от задачите формулирани на твоя много добре направен сайт, гласи„ Ако живееш с ХИВ, е от ключово значение да бъдеш наясно със системата, която осигурява твоето лечение“. Има ли резултати работата ви?

Благодарение на информационните кампании, които правим във Facebook, Instagram, Grindr и др. платформи, смело мога да кажа, че гей/би мъжете в България определено разбраха, че ХИВ не е СПИН, че България разполага с модерна антиретровирусна терапия (АРТ), че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своето лечение, не само, ще живее толкова дълго и продуктивно, колко ХИВ-негативен човек, но и не може да предаде вируса по сексуален път, дори ако не се ползват презервативи.

Благодарение на кампанията „Живея с ХИВ“ от януари месец, над 50 000 мъже в България имаха шанса да прочетат във Facebook и Instagram кои са 5-те клиники в България, които предоставят поддържащото лечение за ХИВ. Следователно, смело мога да твърдя, че нашата работа има резултати.

Май 2019 осъществихме първата анкета за хора, живеещи с ХИВ, които са започнали прием на терапия в България. Анкетата беше попълнена от 8% от пациентите с ХИВ в България, което е изненадващ успех. Синтезирахме резултатите и заедно с „Действие“ писахме поредното писмо до Министерството на здравеопазването, искайки среща за обсъждане на резултатите, водеща до промяна.

Миналата седмица първи информирахме България, че в страната вече има канален ред за изписване на PrEP (хапчето, което предпазва от ХИВ и се пие преди и след секс), както и PEP (профилактиката, която се пие директно след рисков сексуален контакт в продължение на един месец, за да предотврати инфектиране с ХИВ).

Група родители атакува неправителствената организация П.У.Л.С, която иска да сеп преподава сексуално образование за деца. Какво мислиш за сексуалното образование/здраве на българина? А на децата?

Генерално погледнато, сексуалното образование на българина е несъществуващо. Следователно, сексуалното здраве на българина е в лошо състояние.

В момента няма нито едно място в България, където човек безплатно и анонимно да се тества за гонорея, хламидия и микоплазма – три сексуално предавани инфекции, които се предават МНОГО по-лесно от ХИВ и хепатит C, следователно – много по-често срещани от ХИВ и хепатит C. Къде е държавата в този сценарии?

Ще има по-малко ХИВ и по-малко каквито и да е сексуално предавани инфекции, когато има сексуално и здравно образование. Сексът е нещо, което просто се случва. Сексът, също така, може да е страхотно нещо. Той ще е толкова по-страхотен, колкото хората са по-образовани и информирани относно него.

Децата гледат порно на смартфоните си на 12 годишна възраст. Това също е нещо, което просто се случва, а техните родители няма какво да направят по въпроса. Следователно, не е ли по-логично активно да искаш да дадеш сексуално образование на детето си, което е твърде вероятно вече да гледа порно филми и снимки на малкия супер-компютър в ръката си?

Какво смяташ, че можем да постигнем с участието си в коалицията „Равни.бг“?

„Равни.бг“ е нещо чудесно. Ето, запознах се с теб, работихме заедно по забавния колаж на срещата в Банкя и сега ти даваш възможност на АЙВЪР да даде още по-голяма публичност на проблемите ХИВ, сексуално здраве и образование на гей/би мъжете (и не само) в страната.

Ще е чудесно „Равни.бг“ да продължи да съществува. Със сигурност можем да научим много неща един от друг.

Убеден съм, че ще можем да работим заедно по разнообразие от значими проекти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.