Войната на популистите Тръмп и Качински срещу жените

Споделете статията:

Ярослав Качински и Доналд Тръмп, двама политици, които изумиха света през последните месеци, най-често успяват да избягнат неприятните за себе си последици от простъпките си. Но на тази безнаказаност вече е сложен край.

Когато миналата година партията на Качински „Право и справедливост“ дойде на власт, тя веднага установи контрол върху ключови полски институции, включително над Конституционния съд, над Прокуратурата, обществените медии, държавните предприятия и дори върху държавните конюшни. Понеже правителството на „Право и справедливост“ наследи здрава икономика и финанси в много добро състояние, Качински реши, че повече няма нужда от министър на финансите, поради което този пост беше бързо ликвидиран.

По същия начин Тръмп демонстрира поведение, което при нормални обстоятелства би го довело до политически крах, или, ако се изразим на спортен език, до дисквалификация: нападки срещу родителите на американски войник от мюсюлманско потекло, убит в битка, подигравки към репортер, който е с увреждания, критика към сенатора Джон Маккейн, че е бил пленен от виетконгците по време на Виетнамската война (той е задържан и измъчван в продължение на повече от пет години). Всички бяха възмутени, с изключение на избирателите на Тръмп.

Това състояние на нещата би могло да продължава. Но както Качински, така и Тръмп напоследък се изправиха пред съпротивата на политическа сила, която не бяха включвали в сметките си: жените.

Преди парламентарните избори в Полша миналата година крайнодясната организация „Ordo Iuris“ предложи пълна забрана на абортите, нещо, което надхвърля и без това строгите ограничения върху тях, предвидени в действащите полски закони, които несъмнено са измежду най-рестриктивните в Европа. Предложението принуждаваше жените да раждат, дори ако са изнасилени или плодът е заченат в резултат на инцест и даже ако е със сериозни увреждания или раждането му би поставило под риск здравето на родилката. Междувременно беше внесен в Сейма на Полша и друг законопроект, който предвиждаше либерализация на законите за аборта и въвеждане на обучение по сексуалните въпроси в училищата; той освен това гарантираше покриване на застрахователните разходи, направени за започване на трайна контрацепция.

Макар партията „Право и справедливост“ да обеща тържествено, че Сеймът (полският парламент) няма да отхвърли още на първо четене втория законопроект, законодателството, криминализиращо абортите, беше бързо придвижено до гласуване от пълния състав на Сейма, а предложението, което даваше на жените право на избор, беше отхвърлено. Жените спонтанно и масово излязоха на улицата.

Почти две десетилетия поляците вярваха, че законодателството срещу абортите не може да бъде променено, защото се подкрепя от мощта на Католическата църква и от подчинението на политическата класа на религиозните власти. Но актрисата Кристина Янда, звезда от Филма на Анджей Вайда „Железният човек“ призова полските жени да започнат всеобща стачка. На 3 октомври, вместо да отидат на работа, жени от цялата страна излязоха на протест, следвайки модела, установен от исландските жени през 1975 г., когато 90% от тях не отидоха на работа и така парализираха цялата страна.

Демонстрации имаше дори в малките градове, при това независимо от лошото време. Жените обкръжиха централното седалище на партията „Право и справедливост“, т.е. мястото, където е съсредоточена истинската власт в Полша. В знак на солидарност с полякините, жени от Кения до Берлин излязоха на улиците, облечени в черно.

За първи път след идването си на власт миналата година Качински беше уплашен. Още на следващия ден той принуди партията си да отхвърли закона, забраняващ абортите. Никога преди това не беше действал по такъв начин.

В Съединените щати президентската кампания на Тръмп започна да се разпада веднага след като се разкри, че той се е хвалил със сексуални насилия срещу жени. Скоро след това жени, които са били подложени на неговите атаки, започнаха публично да описват какво им се е случвало.

Обаянието на Тръмп беше съсипано. Независимите избиратели, между които и много републиканци, оттеглиха подкрепата си. Мишел Обама произнесе емоционална реч колко е била потресена от поведението на Тръмп, говорейки по начин, по който противничката на Тръмп Хилари Клинтън не би могла да си позволи поради обърканата история на своя собствен брак. Според данни от неотдавнашни проучвания, подкрепата на Тръмп от страна на жените падна рязко – от 39% до 29% само за два дни.

Но въпреки това и Тръмп, и Качински изглежда не желаят – или вероятно не могат – да сменят курса. След като оттегли подкрепата си за предложението на „Ordo Iuris“, Качински не можа да изостави проблема. „Ние ще се стремим да гарантираме, че бременностите, които биват понасяни трудно, когато детето е осъдено да умре или е сериозно деформирано, ще бъдат доведени до край, така че детето да бъде кръстено, да получи име и да бъде погребано“, обяви той на 13 октомври. Жените призоваха за нова обща стачка на 24 октомври.

Може би Качински винаги е бил склонен към саморазрушение. Като премиер през 2007 г. той поднесе на опозицията, както се казва, властта на „сребърен поднос“, като нападна коалиционния си партньор – партията „Самоотбрана“, и призова за предсрочни избори. И сега отново изглежда, че е най-голямата заплаха за самия себе си.

Този път Качински (който не заема никакви официални държавни постове) първо обедини против себе си целия политически мейнстрийм (който той нарече „най-лошия вид“ поляци) чрез атаката срещу либералната демокрация, която поде. По-нататък, ожесточавайки войната си срещу жените, които съставляват мнозинството от полското население, той обедини мейнстрийма с левите политически сили, а също така политизира и наелектризира младежта на страната. Веднага след последните изказвания на председателя на „Право и справедливост“ жените почнаха да се събират пред къщата му, като скандираха: „Ти ли си който иска да надзърта в нашите легла? Ние ще надникнем в дома ти.“

По данни от демоскопско проучване, направено от вестник Rzeczpospolita, 69% от поляците подкрепят „черния протест“, т.е. движението, започнато от жените. Ако насрочената за 24 октомври стачка е по-голяма от спонтанните демонстрации на 3 октомври, подкрепата за „Право и справедливост“ със сигурност значително ще спадне за пръв път, откакто тази партия е на власт, и Полша ще се окаже в нова политическа ситуация.

Тръмп също удвои натиска, който упражнява чрез сексизма си като, обвини медиите за трудностите на кампанията и нарече една от жените, които го обвинява в сексуално насилие „тази ужасна жена“, добавяйки „Вярвайте ми, тя не беше най-добрият ми избор“. А обръщайки се пряко към своите многобройни бели поддръжници от т.нар. „дясна алтернатива“, привърженици на теорията за превъзходството на белите, той започна и да си позволява класически антисемитски твърдения, като обвини Клинтън, че се е срещала „тайно с международни банки с цел да заговорничи за разрушаване на суверенитета на САЩ, за да се обогатят тези глобални финансови магнати“.

Но американците, а също и поляците, вече „не кълват“ на това. И всъщност е много показателно, че Тръмп, а вероятно и Качински, ще бъдат победени от тези, чието достойнство и равенство с другите те отказват да признаят, и на първо място от жените.

Статията, чийто превод поместваме, е публикувана в сайта Project Syndicate на 18 октомври.

Превод: Емил Коен

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Славомир Сиераковски

Славомир Сиераковски е основател на движението „Критика на политиката“ (Krytyka Polityczna), а също така е и директор на Института за перспективни изследвания във Варшава.