За 35% от българите 111-то място по свобода на медиите е заслужено

Повече от половината българите определят като заслужено 111-ото място, което страната ни заема по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граници“. Това сочат резултатите от национално представително проучване, проведено през ноември от изследователски център „Тренд“ по поръчка на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Проучването отразява нагласите на българските граждани по теми, свързани с медиите в настоящата политическа и здравна ситуация.

Тридесет и пет процента от анкетираните отговарят, че 111-ото място за България е напълно заслужено, 21% – по-скоро заслужено, а 18 на сто казват, че е незаслужено.

„Тези високи дялове на тези, които смятат, че това ниско място в класацията на „Репортери без граница“ е заслужено за България, по-скоро издават ниското доверие на българите в медиите като цяло“, коментира той.

В отговор на въпроса как събитията през 2020 година промениха доверието към журналистическата работа в България, 29% декларират, че имат по-ниско доверие, а 8 на сто – по-високо.

По-голямата част от анкетираните се информират от частните телевизионни канали. 61% отговарят, че използват тези канали за новини относно настоящата здравна криза. Данните показват сходни нива и когато става въпрос за актуална информация по политически събития. Частните телевизии са следвани от обществената БНТ (46%), социалните мрежи (37%) и новинарските интернет портали (31%). Радиостанциите играят по-малка роля като използван източник на информация.

17 на сто от анкетираните имат най-високо доверие в Българското национално радио. В частните телевизии доверието е 54 на сто, 38 на сто в Българската национална телевизия, а 31% – в социалните мрежи.

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.