Защо и атеистите ще отидат да видят папата?

Споделете статията:

С настъпването на католическия Великден, се замислям за посещението на папа Франциск в България планувано за 5-7 Май.

Бих казала, че папа Франциск е любимият ми папа, но това не е кой знае какъв комплимент. Не е трудно да си най-добър в поредица от мъже предвождали последователите си в завоевателни войни към Близкия Изток, Инквизицията и дискриминация срещу хора с алтернативна сексуалност.

По-правилно би било да кажа, че папа Франциск ми е любимият съвременен общественик. Малко са хората в толкова високопоставени позиции, които така директно говорят за екологичната криза, за несправедливостта в икономическото неравенство и срещу консуматорството.

Ето няколко конкретни неща, заради които го харесвам:

  • В традиционна церемония скоро след избирането му, папата мие краката на 12 затворници. Но за първи път в историята на католическата църква, той включва жени и мюсюлмани в тази група [1]. На 76 годишна възраст, той отива в затвора им в Рим, коленичи пред всеки един от тях, измива краката им и ги целува.
  • През 2015, папа Франциск издава Laudato si – 184-страничен документ, в който критикува консуматорското поведение на хората, злоупотребата с природни ресурси и призовава за спешни политически и икономически мерки срещу глобалните климатични промени [2].
  • Една от най-често повдиганите теми от този папа е бедността. Той призовава за глобална финансова реформа на базата на етични принципи и равноправност между хората, наричайки неолибералния икономически модел “идолопоклонничество пред парите” [3].
  • Въпреки, че не е променил принципната позицията на католическата църква по отношение на гей браковете, папа Франциск казва, че хомосексуалността не е грях. “Ако някой човек е хомосексуален и търси Бог и има добри намерения, кой съм аз да го съдя?” [4]
  • През 2017 в радиоадрес от Ватикана, папата призовава за край на етническото насилие срещу мюсюлманското малцинство Рохингя в Бурма.
  • След зловеща терористична атака срещу католическа църква във Франция, в която двама последователи на ИДИЛ прерязват гърлото на свещеника, папата казва “Не е правилно да идентифицираме исляма с насилие. Това просто не е вярно. Във всяка религия има фундаменталисти. А какво да кажем за членовете на италианската мафия? Те са кръстени католици. Ако говорим за ‘ислямско насилие’, трябва да говорим и за ‘католическо насилие’.” [5]
  • Папа Франциск дава TED реч, в която призовава за … можете и сами да си представите. Гледайте я дори на български [6].

 

Защо ли този папа е толкова прогресивен? Дали заради научното образование, което е получил преди ординацията си [7]? Дали понеже е от Латинска Америка – един от по-социал-прогресивните краища на света? Каквато и да е причината, този човек достига дори до сърцата на учени атеисти като мен. Не бих пропуснала да го видя в София и да чуя какво ще каже.

[1] https://www.washingtonpost.com/national/on-faith/pope-washes-feet-of-two-girls-two-muslims-at-youth-prison/2013/03/28/0a7c573e-97e5-11e2-b5b4-b63027b499de_story.html

[2] https://www.nytimes.com/2015/06/19/world/europe/pope-francis-in-sweeping-encyclical-calls-for-swift-action-on-climate-change.html

[3] https://www.theguardian.com/world/2013/may/17/pope-francis-attacks-cult-money

[4] https://www.bbc.com/news/world-europe-23489702

[5] https://www.bbc.com/news/blogs-trending-36954425

[6] https://www.ted.com/talks/pope_francis_why_the_only_future_worth_building_includes_everyone/transcript?language=bg

[7] https://www.ncronline.org/blogs/does-pope-francis-have-masters-degree-chemistry

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Таня Димитрова

Таня Димитрова е ветеран от Американската армия, където е работила като медицински санитар в Корея и асистент по кардиология в Германия. Завършила е Университета в Бъркли и е била преподавател по биология и наука за околната среда в гимназия в Тексас. Понастоящем издава Научно Списание за Деца и се грижи за 2 годишната си дъщеря.