Да на футбола, не на расизма

Хайри Шерифов  е живял 8 години в Саудитска Арабия. В процеса срещу 13 имами за разпространяване на недемократична идеология и членуване в нелегална организация Пазарджишкият окръжен съд го осъди на 2 хиляди лв. глоба, очаква се решението на Пловдивския апелативен съд.

Хайри Шерифов извършва богослужебната си дейност под ръководството на Главно мюфтийство. Той е единственият имам в България с диплома за футболен треньор, дадена от Областния съвет в град Смолян и Българския футболен съюз. Създава ФК „Палас“ през 2011 година. Има амбицията футболната школа на  Смолянска област да стане водеща в Южна България. Когато не чете молитви в джамията, Хайри Шерифов тренира децата от общините Рудозем, Гоце Делчев, Кърджали, Мадан.

На международния турнир (12-17 май) във Велико Търново малките футболисти от „Палас“ мериха сили в надпреварата. Конкуренти им бяха детските футболни клубове на домакините от  ФК „Етър“, както и футболните клубове „Добруджа“, „Янтра“, „Видин“.

Господин Шерифов, доволен ли сте от резултатите от мача? Основният противник на „Палас“ ви бяха децата от клуба „Видин“? Вие бихте 2:0! Но знаем, че имаше силни тимове, както български – ЦСКА, „Славия“, така и  деца  от  „Ливърпул“ – Англия, „Коперникус“ – Сърбия!

Спечелихме второ място! Как да не бъда доволен!

В телефонния ни разговор преди мача казахте, че знаете силите на вашите футболисти. Излиза, че резултатът е бил съвсем закономерен?

Да, защото на контролната среща с ПФК „Лудогорец“ спечелихме 5:2. Още тогава треньорът г-н Георги Дерменджиев каза, че е очарован от играта на рудоземчани!

Господин Шерифов, в София никой не знае за вашия спортен ентусиазъм. Кажете, защо започнахте да се заминавате с футбол? Вие сте духовно лице!?

Не виждам противоречие. Освен че служа в джамията, обичам спорта, мачовете. А и осъзнах, че искам да направя нещо за родния си град. Да е чисто нещо, каквото е футболният спорт. Бях разбрал, че мачовете с деца ми се удават. Чувствах ги щастливи. Започнахме да тренираме  редовно. Духовното възпитание върви заедно със спорта. Успях да получа диплома за футболен треньор.

Футболен клуб "Палас" - Рудозем. В центъра - Хайри Шерифов.
Футболен клуб „Палас“ – Рудозем. В центъра – Хайри Шерифов.

Прочетох в местната преса, че децата във футболния клуб днес са 90. С колко започнахте?

През 2013 бяха 75 футболисти.

Как ги набирате? От кои училища са?

Повечето са от училище „Св.Св.Кирил и Методий“ в Рудозем. Имаме деца от Гоцеделчевско, Кърджали, Смолян, Мадан.

Как се издържа  ФК Палас, на който вече сте и председател?

Аз работя с децата под строгия административен контрол на Българския футболен съюз (БФС). Още от самото ни създаване се финансираме по три пера. Първо, всяко дете има годишна такса по 15 лв. Ако е от социално слабите, или, както имаме сираци, не плаща такса. Сега в „Палас“ имаме две братчета – те са на половин такса. Второ, Общинският съвет в Рудозем гласува субсидия от 12 хиляди лева, както за ФК „Палас“, така и за клубове по хокей на трева, за карате. Трето, осигуряваме и частни дарения. Отделни лица подпомагат развитието на спорта в областта ни. Например, чрез реклами – децата носят фанелки с надписи „Меркес“, фирма за колбаси, за сертифицирано месо. Или на други фирми.

В неделя, след като спечелихте срещу ФК “Видин“, чух, че много ви е похвалил футболният мениджър на отбора на Ивайло Чочев (“Палермо“ – Италия, б.м.)

Да, да. Той обеща да пътува до Рудозем, за да уговорим сътрудничество. Децата са много ентусиазирани!

Сигурно мечтаят за спортна кариера?

Най-добрата ни надежда е Тефик Баки. В миналото имахме Ерик Смилянов, в момента е голмайстор във ФК “Ботев-Пловдив“.

Футболен клуб „Палас“ е съставен от деца с различна вяра и етнос. Още от 2003 година, когато направихте футболния отбор, той е бил „мултиетничен“. При вас ритат топката християни, българчета, помаци, турчета – от 7 до 18-годишна възраст. Кажете, господин Шерифов, каква е мечтата ви за тях?

Това е талантливо поколение. Ще му помогна да се развива и израсне в този популярен спорт.

А какво мислите за верската толерантност? В близост до нас кипи от радикални и терористични настроения. Всички се боим се от опасността, наречена „Ислямска държава“.

През 2012 година участвахме в Анталия на международен турнир с надслов „Да на футбола, не на расизма“ под егидата на УЕФА-ФИФА. Планираме и други такива турнири. Футболът няма националост, няма етноси. В това вярвам.

Въпросите зададе

Юлиана методиева

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).