Апел: Настояваме турските власти да спрат изтезанията и малтретирането на задържените и да спазват Конвенцията на ООН срещу изтезанията

 

                                                Апел

към  международните правозащитни институции, към Европейския парламент и Европейската комисия, Съвета на Европа, българското правителство и Народното събрание на Република България

 

Обръщаме се към Вас със загриженост относно потъпкването на основни човешки права на лица, които са преследвани и задържани в Турция. След опита за преврат на 15 юли 2016 г. в тази страна властите предприеха мащабни посегателства над основни демократични принципи и човешки права.

През последните няколко месеца бяха публикуване редица заслужаващи доверие доклади от уважавани международни организации, в които се съобщава за потискане на инакомислието, разнообразни селективни репресии срещу журналисти и политически активисти, изтезания в местата за задържане и безнаказаност, която бележи опитите на властите да разследват насилията. Десетки партийни активисти и демократично избрани в миналото кметове продължават да са задържани в затворите. Там са и повече от 50 000 други лица, подозирани в участие в опита за преврат. Около една трета от съдиите и прокурорите бяха отстранени от длъжност, а много от тях – задържани. Сред задържаните е и почетния председател на Амнести Интернешънъл Танер Кълъч, на който бяха повдигнати обвинения за членство в терористична организация, които уважавани представители на международната правозащитна общност смятат за изцяло скалъпени. Освен него бяха задържани и обвинени и много други правозащитници заради деяния, които са изцяло в руслото на легитимната правозащитна дейност.

По информация на Върховния комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн от 20 март 2018 г., в периода на извънредното положение в Турция бяха задържани около 160 000 души; 152 000 държавни служители бяха произволно отстранени или разследвани; сред уволнените са учители, съдии и адвокати, както и журналисти от уважавани медии. Сред задържаните са и около 100 жени, които са били бременни или са родили току-що и които са обвинени като съучастници на техните съпрузи.

Ние сме особено загрижени от многобройните и заслужаващи доверие информации за изтезания на задържани, особено в първите месеци след опита за преврат. Според тях изтезанията са рутинни, а разследванията на малкото случаи, доведени до знанието на правораздавателните органи, са повърхностни и затвърждаващи една атмосфера на безнаказаност. Адвокатите на задържаните не са имали възможност да разговарят конфиденциално със своите подзащитни, а някои са били тормозени от полицията когато са се опитвали да ги защитават. Част от подложените на изтезания и нечовешко отнасяне задържани за съжаление загубиха живота си.

Един от случаите на съмнителна смърт по време на задържане е този на Зеки Гювен, бившият шеф на разузнаването на полицейското управление в Анкара. На 1 юли 2018 г. той бе намерен мъртъв в леглото му в затвора „Синджан № 1“ след като бе арестуван от турски съд през май като част от масовия лов на вещици, подхванат от турското правителство, насочено срещу предполагаеми членове на движението „Гюлен“. Според официалното изявление Зеки Гювен е починал от сърдечен удар. Но предвид предишните инциденти и смъртни случаи в турските затвори, смъртта му се възприема като подозрителна. Има и други подозрителни случаи в затвора на хора, които са посочени като „умрели поради сърдечен удар“. На никого от тях не беше направена подробна аутопсия от независими институции. Въпреки това, Гювен не е имал видими оплаквания. Приятелите му са отбелязали, че никога не е пушил и се е грижил добре за тялото си. Затова смъртта на Гювен, който влезе в затвора в напълно добро здраве, поради „сърдечен удар“ точно преди изслушването му, е доста подозрителна.

 

Турските затвори са се превърнали в смъртни къщи по време на режима на Ердоган. Гювен не е първият и няма да бъде последният, който е умрял в затвора. Изследователи от Стокхолмския център за свобода разкриват ужасяващите факти за смъртта на 42-годишният учител по история Гьокхан Акикокул, който почина след 13 дни мъчения и лошо отношение. Стокхолмският център за свобода се опита да води статистика на хората, починали след 15 юли 2018 г. в Турция, доколкото това е възможно. Центърът е изготвил 117 досиета за подозрителни смъртни случаи и самоубийства в Турция. Сред тези хора има учители, академици, доброволци за благотворителни организации, бизнесмени, инженери и лекари.

Семействата на лишените от свобода хора, като Юрт Атаюн (бивш ръководител на антитерористичния отдел в Истанбул), Ахмет Алтан (работещ журналист повече от двадесет години), Танер Кълъч и много други задържани се притесняват, че техните близки може да са следващата жертва.

Изразявайки дълбока загриженост от случаите на смърт в условията на задържане, ние осъждаме изтезанията и малтретирането на задържаните в турските затвори и арестите. Това е престъпление, което според международното право не може да бъде оправдано по никакъв начин. Настояваме турските власти да спрат изтезанията и малтретирането на задържените и да спазват Конвенцията на ООН срещу изтезанията.

Надяваме  се на Вашето съдействие, за да се обърне внимание на този важен проблем въпрос пред международните органи и организации за защита на правата на човека и да се предприемат всички необходими стъпки, за да бъдат спрени изтезанията и подозрителните смъртни случаи в Турция, а извършителите да бъдат подведени под отговорност.

 

 

С уважение:

Юлиана Методиева – главен редактор сайт за човешки права „marginalia.bg“

Емил Коен – Председател на Сдружение за човешки права „Маргиналия

Красимир Кънев – Председател на Български хелзинкски комитет

Мехмед Юмер – Мехмед Юмер, главен редактор на сайта obzornews.bg

Тайфур Хюсеин – Сайт obzornews.bg

 

Желаещите да се присъединят могат да го сторят на електронния ни адрес:

[email protected]

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.