Фрустрираната БНБ за малко да погълне журналистиката

Предаването „От петък до петък“ има сериозни медийни потребители. Слушателите му вярват, защото Катя Лещанска умее да задава въпроси и да провокира събеседниците си отвъд клишетата. Майсторът на народопсихологията и сарказма Николай Михайлов или безмилостните откровения на Татяна Дончева са превръщали неведнъж националния ефир в място за любители на екстремния стил на журналистиката и неудобните отговори. Години наред водещата Лещанска и продуцентът на програмната линия на „Хоризонт“ гарантират рейтингова слушаемост на предаването „От петък до петък“. Правилникът на БНР сякаш гарантираше на екипа медийна свобода и независимост forever.

Да, ама не. В средата на юни 2014-та, след 10 години загадъчно мълчание и непрозрачност на работата на поверената му институция, шефът на БНБ Иван Искров проговори пред медиите във връзка със злощастното състояние на Корпоративна търговска банка. Новинари, редактори и водещи на горещата медия БНР предпоставиха с абсолютния си професионализъм инфарктни ситуации за навършилия първата година от мандата си генерален директор на БНР Радослав Янкулов, както и на Управителния и Програмния съвети. За 30 дни гуверньорът на БНБ направи серия от противоречащи си твърдения, включващи откровено съмнителни версии относно изнесените в „чували“ 206 милиона от Корпоративна търговска банка. В крачка журналистите трябваше да отиграят топката и да информират слушателите си за изчезнали кредитни досиета за над 3 милиарда лева, както и за абсурдно подозрителните действия на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Впрочем, банкерът Василев и до този момент е в Австрия. В скоби искам да отбележа, че той, както и неговите служители, имат всички основания да мислят основните си човешки права за защитени от чл.31 на Конституцията на Република България, според който всеки е невинен до доказване на противното. Пита се защо ли Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров действаха с друга презумпция! Публиката помни как няколко дни преди старта на публичните раздвоения и версии на управителя на БНБ, довели до споменатите вече инфарктни ситуации в медиите, хора на прокуратурата и специалните служби,нахлузени със стряскащи качулки, изнасяха с кашони документи от обиск от офиси, пространствено свързани с КТБ. Напомням това, защото приемствеността със стила „Цветанов“ на медийната стратегия на Сотир Цацаров оставя дълбоки следи на съмнения за заиграването му с една от страните на триъгълника КТБ-БНБ-Делян Пеевски. Искам да кажа, че ако главният прокурор и гуверньорът на Българска народна банка играят в един мач, то можем да си представим чувствата и мрачните хипотези на ръководителите на БНР, отговарящи за качествената информация на данъкоплатците в страната.

И така, поставен в описаната конкретика, бившият спортен журналист и понастоящем генерален директор на БНР Радослав Янкулов, подпомогнат от Управителния съвет на радиото, е принуден да реагира адекватно на „сигнали“ срещу водещи на публицистичните предавания на програма „Хоризонт“. Нелека работа, още повече, че Александър Урумов, шефът на пресцентъра на БНБ, пряко, а не косвено, изразява загрижеността си от прекалено свободното слово, леещо се в ефира на Катя Лещанска. Читателите ни вече знаят как Иван Искров на втората си пресконференция от 20 юни сърдито бе отбелязал как „една обществена медия е разгласила анонимен сигнал“. (вж. интервю със Силвия Великова „КТБ-Пеевски, време за яростна журналистика“,24 юни). Новата порция „грехове“ на националната медия този път е свързана с Катя Лещанска, поканила в поредния брой на предаването си неправилни събеседници. Реакцията на програмния директор Иво Тодоров/Радослав Янкулов е банална. „От петък до петък“ и Катя Лещанска са свалени от ефир. Миловидното устно обяснение е излизането на определени публицистични предавания от ефира съобразно… лятната схема.

Тази простъпка на ръководството на БНР довежда до серия от действия на синдиката „Свободно слово“. Между 6 и 8 юли се изготвя Декларация до УС на БНР с копие до Съвета за електронни медии. Вътре са подписите на популярната водеща Таня Величкова, зам.-председател на синдиката, на Катя Лещанска, Ирен Филева, Кин Стоянов. Фактологията в документа включва както съпротивата на „опита за сваляне на ефир на предавания“ и предложения към водещите да излязат във ваканция, така и тенденциите за „неформалното препитване защо тези, а не други събеседници коментират дадени теми“. Пред „Маргиналия“ известни имена на радиожурналистиката разказват за обаждания по телефона в нюзрума на „Хоризонт“, в пълно нарушение на чл.10.ал./1/ от Правилника на БНР, както и на чл.11/5/ от ЗРТ, защитаващи основния принцип на „ненамеса в творческата дейност на журналистите“. В Декларацията на синдиката „Свободно слово“ подписалите питат: “Има ли нарушение в Закона за радио и телевизия, отнасящ се до програмно-творческата дейност, за която са били сезирани директорите на съответните програми“! Питат също: „защо няма мотиви, представени пред екипа, водещ и продуцент при обявяване на лятна ваканция на „От петък до петък?“. На среща със синдиката във вторник, 15 юли, Мария Стоянова от СЕМ казва, че Декларацията е „нелегитимна, защото съдържа малко подписи“. Пред „Маргиналия“ обаче председателят на регулатора Георги Лозанов казва друго: „Това са известни журналисти. Достатъчно е, че те са изразили притеснение, че върху тях се упражнява натиск. Не правим изследване колко са членовете на синдикалните движения в БНР. Но нека се опише подробно конкретиката и ще излезем със становище“.

За кого е независимата, а не корпоративна, журналистика, и на кого пречи тя?

Представете си информационната ни среда без БНР и БНТ, работещи съобразно Закона за радио и телевизия. Допуснете за миг, че радиото излъчва предимно рок, джаз, фънк или психеделични ритми, а новините са патриотични, вдъхващи увереност в националната сигурност, неизменна част от която е високата ликвидност на банките в България. Вие сте вложител в Корпоративна банка, а от сумите ви, макар ненадхвърлящи 100 хиляди лева, гарантирани по закон, вие не може да теглите. Не сте Вежди Рашидов, Васил Найденов, Иван Костов или Бойко Ноев. Никой няма да ви пита вярвате ли, че спестяванията ви, които държавата ви обещава да изплати на 21 юли, пардон, не на 21 юли, а месеци по-късно, или не вярвате. И ако не вярвате, какво ще правите, по дяволите, с неизбежните си плащания! Не знаете кой е Цветан Василев и откъде е натрупал милионите си. Представа нямате откъде се случва тази кочина между един банкер и един човек на име Делян Пеевски, с който те са били приятели, а после искали да се изпозастрелят. Знаете само онова, което радиото ви казва. А журналистите от БНР ви казват всичко, включително, че има странни бездействия на управляващите. И че, да, вашите дребни суми, предназначени за болната ви майка или лекарства за децата ви, са застрашени. Ако не беше информацията на БНР, хора като вас щяха да подлудяват от слуховете и още да си теглят депозитите от Първа инвестиционна банка, докато тя рухне, съсипана от това. Тогава със сигурност парите щяха да изчезнат, точно както се случи през 1996/1997 г.!

Поради информационния си дълг и професионална отговорност към мен и вас, журналистите от БНР няма да се съгласят да отидат в летен отпуск. Ако това стане неизбежно, ще започнат отново да излъчват „Let it be“ на Бийтълс. Песента на независимостта на работещите в БНР.

И още нещо. Чистата информация може да се научи само от ТОВА радио, докато то се прави от Лили Маринкова, Силвия Великова, Таня Величкова, Ирен Филева, Катя Лещанска. Не споменавам другите супер качествени техни колеги, защото именно Лили, Силвия, Катя, Ирен, Таня, управлението на ОДС през 2001 г. с премиер Иван Костов ги уволни и остави на улицата. Колегите им тогава протестираха седмици наред пред бул.“Драган Цанков“, парламента и Министерския съвет.

Макар и малобройна днес, колегията в БНР също протестира.

Засега „Хоризонт“ се размина с лек уплах. Катя Лещанска и нейният „От петък до петък“ имаше излъчване на 18 юли и излезе в планиран отпуск. Дали не е завинаги?

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).