Международни и български правозащитни организации внимателно наблюдават наказателното дело срещу собственика на „Икономедиа“Иво Прокопиев

Арлем Дезир, специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите, обяви в официалния си профил в „Туитър“, че внимателно следи наказателното дело „срещу собственика на „Икономедиа“ Иво Прокопиев, съиздател на „Дневник“ и „Капитал“.

 

Французинът Арем Жан-Филип Дезир, специален представител на ОССЕ за свободата на медиите

Последиците от осъдителна присъда в делото срещу Иво Прокопиев може да нанесат сериозни поражения върху свободата на медиите в България. Това заявява международната неправителствена мрежа Асоциация на евпопейските журналисти (AEJ) по повод делото срещу съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“ заедно с двама бивши министри и други обвиняеми за приватизацията на енергоразпределително дружество в България.

Делото срещу Прокопиев и още няколко души, включително двама бивши министри, е свързано с приватизацията преди близо десетилетие на електроразпределително дружество. Съдът изненадващо ускори хода миналата неделя и се очаква да произнесе присъда тази неделя, 28 юни. Обвинението поиска лишаване от свобода и задържане веднага в съда, ако Прокопиев бъде признат за виновен.

AEJ expresses urgent concerns about threat of prison term against Bulgarian media owner for voicing ‘opinions

Както защитата му, така и лично той са обяснявали няколко пъти, че тезата на прокуратурата е абсурдна, защото Прокопиев е обвинен за публично изказване на мнение при обсъждане на сделката в Съвета за тристранно сътрудничество през 2011 г., а обвиненията към останалите също са свързани с действия, които не са извършили пряко или са изпълнявали решения на правителството.

Партньорът за свобода на медиите за бързо реагиране (MFRR), Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF) също изрази  безпокойството си от продължаващия правен тормоз на собственика и бизнесмена на българските медии Иво Прокопиев и неговата медийна група Economedia, преди очакваната присъда на съда по Неделя, 28 юни 2020 г.

Bulgarian media owner is threatened with prison term for expressing opinion

 

На 26 юни Юлиана Методиева, председател на Сдружението за човешки права „Маргиналия“, публикува във  фейсбук профила си коментар по казуса:“Имам обосновано предположение, че този съдебен казус ще сложи въжен клуп на шията на независимото българско правораздаване, а вдъхновителите му ще ритнат столчето“.

 

Юлиана Методиева, правозащитен журналист

„Да осъдиш собственика на Капитал защото е изказал свободно мнението си за важна сделка е нелепо. Някак и за слепците в тази страна е ясно, че няма вина, а има лична жажда за отмъщение. Няма право, има неограничена мощ на една институция(прокуратура) и зависими хора от съдебната система.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.