О, ужас, тя е ромка! Не четете обявите за работа, те не са за малцинствата

Постоянно се говори че ромите са мързеливи и не искат работят.

Аз пък си зададох един простичък въпрос – какво става с образованите роми ?,

Как се реализират на пазара на труда и доколко добре са приети в обществото?

Гледам според статистиките има много студенти роми, но колко от тях си намират работа в държавна администрация?  Колко от тях работят на административни длъжности?Доколко ромите са представени във властта?

Може би…  те са хора втора категория. Или са някак небългарски граждани.

Имам познат в моята община, който беше висшист и работеше в производството. Извади късмет,  намери политически връзки и сега е експерт в общината ни. Ами ако нямаш политически връзки или НПО, което е зад гърба ти, то тогава какво се случва с теб?

Повод да напиша този текст е една случка с моя позната, която намира обява за работа във фейсбук  група за взаимопомощ . Тя пита каква е работата и оттам й обясняват, ами за работа в туристическа агенция.  Жената е квалифицирана,  има висше образование, стаж в администрация и езици, но за нейна беда, о ужас, тя е ромка! Няма политическа партия или НПО, което да я лансира, След проведен разговор  авторката на обявата й  обяснява, че е по-добре да започне работа в производство, защото не я познава и не може да гарантира за нея,

В общината също  не може да си намери, защото – забележете –  тя не е със средно образование! В борсата по труда й предлагат работа в озеленяването, Няма достъп до обучение, обучава се сама по интернет.

Тогава си задавам резонния въпрос, защо моята позната е губила време да учи и да трупа квалификации?  Доколко от така наречените обяви за работни места са достъпни за ромите?  Защо изобщо да учат, ако може да си осми клас и да си купиш диплома, за да работиш в производство, а човекът с висше пак да работи същото. Днес мисля, че гледах зам.-министърката  на образованието, която се мъчи да прокарва някакви мерки за интеграция на ромите. Повярвайте ми, тези мерки няма да проработят. А реално погледнато страната ни е в демографска криза и за да не се закриват училища ще се въвеждат неработещи мерки за ромската интеграция в образованието.

Хората знаят много добре какво ги чака и за това бягат в чужбина, Миналата седмица гледах как роми в Германия се хвалят, че правата им са защитени и хората могат да работят нормално.

Похарчиха се много пари за интеграция за ромите, но честно да си кажа, няма ефективни резултати. Защото трябва да си удобен на властовите фактори, които те лансират ако ще да си тъп, важното е да си удобен и да се отчитат дейности..

Проблемът е, че той засяга не само висшистите роми, а и много българи с висше образование. .Преди години имаше жена с фалшива диплома и то на възлов пост, откъдето дойде и термина „Калинка във властта“ .

Защо изобщо трябва да се учи след като в живота това  няма  никакво значение, поне в България .

Искам да  попитам къде живея! .

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
genoveva.sotirova@gmail.com'

Геновева Сотирова

Геновева Сотирова е работила до 2012 г. като разследващ полицай . Завършила е гражданско право и процес , наказателно право и процес . административно право и процес. римско право. Карала е допълнителни курсове курс по журналистика, курсове по социология