Доц. Вяра Ангелова: Оставката на Андон Балтаков е силен жест

Споделете статията:

 

Блиц интервю с доцент Вяра Ангелова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации, автор на книгата „Световното радио – модели на развитие“, както и на много текстове в областта на радиожурналистиката, журналистическата етика, медийната критика

 

Доц. Ангелова, какъв е вашият коментар за оставката на генералния директор на БНР Андон Балтаков ? Председателят на комисията по медии и култура Вежди Рашидов я окачестви като доста „емоционална“ и че не е решение на проблема?

Доц.Вяра Ангелова: Не смятам, че е емоционална реакция! Смятам, че това е силен жест, с който да се покаже,че може би сме дошли до предела на това, което управляващите, политиците, правят с обществените медии.

Какво и как се случи с този законопроект за радиото и телевизията, който неочаквано за всички, особено за Андон Балтаков, се оказа с подменени текстове. Какъв е смисълът на тази подмяна?

В.А.: Случилото се не ме изненадва! Ние стоим на едно и също място вече 30 година! На едно и също място по отношение на това как гледа властта, държавата, на обществените медии. А те гледат на тези медии като на държавни, които трябва да изпълняват държавната поръчка! Обществената медия е нещо много по-сложно. Вижда се, че тези управляващи(не конкретните, няма значение кои!) нямат капацитет да разберат природата на БНР и БНТ.Те искат да ги оставят така, както са.  Вместо тези медии да се развиват самостоятелно като обществени, включително финансово* да се реши проблема! Продължават да ги държат в тази финансова примка и това, което сега предизвика кризата е пълното пренебрежение на експертността отвътре! Че има някакви хора, които самата медия подготвя и представя знание за това как биха искали законът да изглежда!Те(властта-б.а.) съвсем демонстративно, или случайно, не мога да разбера защо и как, допуснаха тези текстове да изчезнат!

Подозирате ли нещо? Аз поне подозирам, че министър Банов много разсеяно гледа на БНР!Друго е БНТ… 

В.А: Не мога да кажа дали има някаква умисъл По-скоро го отдавам на некомпетентност. Не съм сигурна и че тук става въпрос за подчертаване на разликите между двете медии. Доколкото схващам, това което от радиото са предлагали, засяга и управлението на БНТ, засяга и телевизията. Така че, няма това да е причината.

Публикувах статус във фб,в който зададох въпроса какво ще стане с БНР след това безцеремонно подмятане между проектозакони, обсъждания на тъмно и други странни неща. Нямаше реакция…Дали министър Банов не е завладян също от идеята, че всичко е телевизия и мисли радиото като съпътстващо медийно “нещо”? А не като изключително важна медия!

В.А:Традиционно политиците подценяват радиото като сила!Подценяват радиото по редица причини. Първо, защото не им носи тази суетна радост, която им носи телевизията. Виждаме и,че това вторачване в социалните мрежи като панацея за бързо достигане до народа, е всеобхватна! А всъщност, това е абсолютна заблуда! Защото ние сме застаряващо население, хората на възраст са изключително верни радиослушатели и това подценяване ще им изяде главата! Това вече се случи миналата година, 2019-та, с кризата със Силвия Великова(вж тук). По същия начин смятаха, че едно такова действие със спиране на националното радио ще мине незабелязано, но тогава стана ясно,че няма как да стане! Не може да мине незабелязано! Затова и намирам жестът на Балтаков за много силен!

Да допуснем, че все пак има някаква политическа причина за случилото се. Ето например, какво се говори в някои от важните(проправителствени)медийни форуми:“Извинете, какво беше това БНР? Гласът на неправителствените организации на Сорос и на Държавния департамент ли“? Мисля, че не е невъзможно политиците да припознават в БНР един силен опозиционен глас и това да е допълнителна причина да нехаят за този законопроект?

В.А: Дори и да е така, дори да приемем,че радиото е опозиционна медия и те в момента да са готови да съшият закона по сегашното състояние на „тялото БНР“?!Струва ми се прекалено, честно казано.

Чух изказване на представител на управляващите, Тома Биков, което ме смути и доста разлюти колеги от радиото. Той каза, че държи на това радио(цитирам по памет)въпреки че журналистите си позволяват политически коментари, което е извън пряката им функция….

В.А: Още по-грубо беше изказването му! Тома Биков каза „Това е опозиционна медия, но ние нищо не сме й направили!“ С което показа, че могат и да й направят! Прозвуча доста застрашително…

Накратко, Боил Банов е извършил тази абсурдна подмяна в проектозакона за радио и телевизия в резултат от чиста некомпетентност! Да прибавим към това и  липсата на воля в съответните институции да решат веднъж завинаги проблема с тези медии – управленски, финансов! 

В.А: Честно казано, за да не мисля в конспиративни теории, аз мисля, че тук става дума за некомпетентност, съчетана с лош момент! В този момент, когато БНР се привижда като опозиционна медия, дава храна за търсене на някакви злосторни намерения, които според мен не същсествуват. Става въпрос за неразбиране на материята, на това какво е обществена медия!

БНР и БНТ се финансират на база архаичния норматив за час програма, утвърден от Министерския съвет

Въпросите зададе Юлиана Методиева

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.