Отворено писмо до Министъра на културата от ученик от Класическата гимназия

Споделете статията:

Уважеми г-н Министър на културата,

Учениците на НГДЕК са отправили към Вас уморен поглед , поглед, в който може да се прочете натрупаното през последните две години объркване и откровено недоверие към държавните институции. След като различни министри и техните заместници многократно променяха мнението си и издаваха разнопосочни заповеди, сега учениците повече не се интересуват от интригите и интересите, които са намесени в случая. Те са уморени от това да отговарят на въпросите на любопитни репортери в осем сутринта в учебните дни. Уморени са да четат и гледат позорни материали, отнасящи се до училището им в интернет и по телевизията. Уморени са да гледат как малка група учители води личната си война с директора и използва училището като бойно поле.

Нашата единствена възможност е да направим това, на което са ни учили в Класическата гимназия – да се противопоставим на всяка лъжа, на всяко безвкусие и бездарие, и колкото и да сме уморени, да не се предаваме. Човек може да бъде унищожен, но не и победен. Същото е и с Класическата гимназия, г-н Министър. Човек може да унищожи едно елитно училище, като го прати в покрайнините на София, но ако шепата хора, които вярват в него, не отстъпят от принципите си до последно, значи този човек се е провалил. Не е успял да ги пречупи. Нямайте съмнения, че след години Гимназията отново ще намери път към центъра на София. Класическата гимназия ще се съвземе. Затова, ако наистина искате да довършите делото на Министъра, който някога е наказал училището ни да гасне в покрайнините, най-сериозно ви съветвам – закрийте Класическата гимназия! Закрийте я преди да се е съвзела. Защото класиците са опозиционери. Класиците са упорити и критични, дори цинични в своята неприязън към това, което вие сте напът да извършите. Закрийте я преди към Вас да завалят въпроси.

Но ако няма да закривате гимназията и веднъж завинаги да решите проблема с инакомислещите хора в тази държава, недейте да прехвърляте отговорност върху директора. Попитайте Вашия заместник колко души бяха обградили учителската стая при посещението му на извънредната оперативка на шести февруари. Попитайте го какво скандираха. Попитайте го дали мисли, че тези ученици ще оставят учителите си и директора си да бъдат уволнени, без да се противопоставят с всички сили на това. Или най-добре, заповядайте веднъж и Вие в нашата скромна обител, където и да се намира тя.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Тончо Краевски

Тончо Краевски е ученик от 12 клас в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ".